Ingrediente
1,5 l apă sau bulion de legume
200 gr fasole albă (fiartă sau conservată)
1 sfeclă medie (fiartă sau coaptă în prealabil)
2 cartofi mari
100 gr varză proaspătă
1 ceapă
1 morcov
2-3 căţei usturoi
2 lg. pastă de tomate
1 lg. zeamă de lămâie
1 lg. zahăr
1 legătură pătrunjel
1 frunzuliţă de dafin
Ulei de floarea-soarelui
Metodă de preparare
Curăţim sfecla fiartă şi păstrăm o jumătate de sfeclă pentru înfrumuseţare. Cealaltă jumătate o dăm prin răzătoare cu găuri mari sau o feliem pai. Stropim sfecla cu suc de lămâie.
Tăiem pai morcovul, cartoful – cubuleţe nu prea mari, ceapa – semi rondele, tăiem subţire varza.
Încingem tigaia şi călim în ulei ceapa cu morcovul, până se înmoaie, 7-10 minute.
Dizolvăm pasta de tomate în 3 linguri de apă şi adăugăm această compoziţie la legume. Înăbuşim la foc mediu 5-7 minute.
Fierbem apa sau bulionul de legume, adăugăm cartofii şi 1-2 frunzuliţe de dafin. Fierbem la foc mic, circa 10 minute.
Pasăm în blender usturoiul, pătrunjelul, puţăn zahăr şi sare. Obţinem o pastă aromată.
Adăugăm în bulion sfecla rasă, ceapa şi morcovul călite, fasolea şi piperul negru. Potrivim de sare.
Adăugăm varza şi ţinem borşul la foc încă 5-7 minute. Adăugăm pasta (dressing-ul) picantă şi stingem focul. Lăsăm borşul să se „odihnească” încă vreo 15 minute, sub capac.