Fructe eco în sezonul deserturilor

Просто&Вкусно - Fructe eco în sezonul deserturilor

Fructe eco în sezonul deserturilor

În edițiile precedente am vorbit despre produsele Eco la general, cum să le deosebim de cele false, si am scris mai detalait despre producătorii de legume Eco din Moldova, care de fapt sunt puțini la număr.

 

În această ediție vom discuta despre fructele moldovenești Eco și originea lor.

 

Eu sunt o mare promovatoare a fructelor proaspete. Și de sezon. Consider că cel mai sănătos mod de a consuma fructele este anume fructele proaspete atunci când ele se coc în mod natural, și sunt proaspete, adică parcurg o distanță scurtă de la livadă până la masa noastră.

 

Sunt ele gustoase și gemurile, majiunurile si compoturile de iarnă, însă Vă îndemn în primul rând să le consumați proaspete, iar surplusurile să le uscați sau să le congelați, pentru a păstra majoritatea vitaminelor și gustul original.

 

Dacă aveți posibilitatea să consumați fructe din propria grădină, sau de la părinți, știind că acestea nu au fost prelucrate cu preparate chimice, atunci sunteți cu adevărat norocoși.

 

Dacă nu aveți grădină cu fructe, atunci vă îndemn să descoperiți producătorii autohtoni de fructe Eco, care vă vor oferi cele ma curate și echitabile produse. Ca și în cazul legumelor, asemenea producători nu sunt mulți la număr în Moldova. Ei pot fi numărați pe degete, însă dacă îi vom cunoaște și îi vom susține prin cererea noastră, ei se vor simți mai siguri de sine și vor multiplica afacerile.

 

Deocamdată, majoritatea produselor Eco moldovenești sunt pentru export, pentru ca piața locală încă nu a demonstrat mare interes și devotament. Noi ne amăgim singuri pe noi, crezând în spusele vînzătorilor care zic ca uite merele lor, sau căpșunele, sau pepenii verzi au fost crescuți ”fără stropire”.

 

Haideți să ne amintim de regulile despre produsele Eco: doar un produs care are certificaul Eco de conformitate, poate fi considerat ca atare, iar producătorii respectivi vor demonstra idealurile sale, prin acest certificat. Dacă pe un produs ambalat de fructe scrie Eco, însă lipsește simbolul respectiv, sau copia certificatului, este clar ca producătorul încalcă legea și ne duce în eroare.

 


Mai jos vă dau numele producătorilor de fructe Eco din Moldova, precum vă amintesc și cum arată un certificat Eco sau sigla Eco pe care trebuie să o căutați pe produsele ambalate.

 

Căutați acești producători, cumpărați fructe proaspete sau uscate de la ei și pregătiți deserturi simple și aromate, după rețetele din această revistă minunată. Detalii despre producătorii Eco autohtoni găsiți pe pagina fb Etno-Gastronomica.

 

Vitalie Pintilei, LIVE FRUIT: aronia

Denis Apostu: căpșună

Maria Badan: prune și nuci

Bio Cămara: pomușoare, nuci

Mircea Caldare: mere

Stefan Davidescu: piersice, prune

Silviu Veisa: nuci, prune

Olga Petrovschi: nuci

Dumitru Burlacu: zmeura, nuci, coacaza, cirese,

Vasile Munteanu: capsune

Eduard Cernoc: prine, migdal

 

 

 

Eu am pregătit o budincă de paste cu mazăre proaspătă sau congelată, care mi s-a părut extrem de simplă, dar foarte nutritivă și gustoasă. Secretul se asunde in pireul de mazăre amestecat cu boabe întregi. Pentru această rețetă veți avea nevoie de un robot de bucătărie.

 


MACARONI PEAS – BUDINCĂ CU MAZĂRE VERDE

 

Pentru 4 persoane

500 g mazăre proaspătă sau congelată

300 g macaroane scurte sau urechiușe

2 linguri de ulei

1 cățel de usturoi pisat

frunză tocată de pătrunjel verde

sare și piper

25 g cașcaval ras

 

  1. Punem mazărea într-o cratiță cu apă , aducem până la fierbere și pregătim la foc încet  pănă boabele sunt moi, (5-6 minute).
  2. Între timp fierbem pastele făinoase în altă cratiță
  3. Într-o tigaie încălzim uleiul, adăugăm usturoil si îl pregătim la foc mic, ca sa nu ardă.
  4. Scurgem mazărea, păstrând apa în care a fiert.
  5. Punem jumătate de mazăre într-un robot de bucătărie, cu usturoiul pregătit în ulei, adăugăm sare și piper, apă din mazăre, și mixăm pînă când obținem un pireu uniform, adăugând puțină apă din mazăre dacă e necesar.
  6. Pireul îl amestecăm cu restul mazării fierte, cu pătrunjelul pregătit,  și amestecîm totul cu macaroanele scurse.
  7. Condimentăm după gust și servim budinca fierbinte. Dacă dorim, presărăm cu cașcaval ras.

 

 

SUPA-CREMA DIN DOVLECEII

 

Pentru 4-5 persoane

60ml ulei

1 lingură usturoi, tocat

pătrunjel tocat

sare si piper măcinat

0.5 kg  dovlecei tăiați cubulețe de 1 cm

750ml bullion de legume

optional: frișcă de 10%

paine prăjită

 

1. Uleiul se încălzește un pic, se adaogă usturoiul și dovleceii tocați și se pregătesc la foc mediu pănă se rumenesc un pic si se înmoaie

2. Se adaogă piperul măcinat, bulionul ca să se acoepre legumele și se pregătește încă 10 minute

3. Se lasă sa se răcească

4. Supa se pune in robot șu se amestecă pînă devine cremă.

5. Se mai adaogă bullion pină la consistența dorită și se condimentează cu sare și pier după gust.

6. Se servește cu felii de păine prăjită și pătrunjel presărat pe supă.

 

Un bullon bun de casă, creat din savoarea dafinului și a țelinei, precum și din dulceața delictaă a cepei ți morcovului este un adas de neinlocuit pentru orice supă, pet imp de iarnă. Veți descoperi că este perfect și pentru tocane, risotto, gratin și sosuri. Păstrați bulionul in congelator, în casete pentru gheață.

 


BULION CONCENTRAT DE CASĂ ”STOCK”

 

Ingrediente pentru 1.5 litri

3 cepe

4 morcovi

3-4 tulpine de țelină

1 cățel de usturoi

2-3 frunze de dafin ruptte in bucăți

o lingură de ulei

un mănunchi de cimbrishor sau pătrunjel

citeva boabe de piper negru

jumătate de păhar de vin alb

sare

 

1.     Ceapa, morcovul, țelina și usturoiul se toacă mărunt

2.     Uleiul se încălzește într-o cratiță adâncă și se adaogă legumele tocate, mirodeniile și piperul negru

3.     Se adaogă vinul și 1.7 litri de apă

4.     Se fierbe timp de 15 minute, fără capac, după care se lasă să se răcească.

5.     Bulionul se strecură și se toarnă în forme de gheață pentru congelator.

Poate fi folosit imediat.

 

___________________________________________________

 

Recete: Tamara ȘCHIOPU

Foto: Olga BUX


Tags

Похожие статьи

Comentarii