Raw Food–alimentaţie,dietă sau terapie?

Просто&Вкусно - Raw Food–alimentaţie,dietă sau terapie?

Raw Food–alimentaţie,dietă sau terapie?

Data trecută am vorbit despre formele de alimentaţie fără carne: flexitarianism, vegetarianismul clasic, lacto-vegetarianism, pescatarianism, veganism (sau regimul de post). Toate aceste regimuri exclud sau reduc la maximum consumul de carne, şi sunt perfect accesibile şi sănătoase, pentru toate grupurile de vârstă, cu condiţia că alimentaţia este diversă, echilibrată, şi se consumă toate grupurile de nutrienţi obligatorii – proteine, carbohidraţi, grăsimi, fibre, vitamine şi microelemente.

 

„Raw food” sau rawismul,  înseamnă mâncare crudă, iar acest regim de alimentaţie presupune consumul produselor alimentare fără prelucrarea termică. Alte tipuri de prelucrare, precum uscarea, fermentarea, încolţirea, afumarea şi presarea la rece, muratul sunt acceptabile. O mare parte de produsele importante, precum lactatele, peştele, carnea, sunt excluse, deși cineva consumă ouă crude, peşte afumat, şi caşcavaluri pregătite prin fermentare nepasterizată. Cu alte cuvinte, persoanele care urmează acest regim, consumă preponderent grâne încolţite, nuci şi seminţe, varză de mare, legume şi fructe (75%). Tocmai cauză lor li se mai zice „frutarieni”.

 

Regimul „raw food” este un regim extrem de limitat în alimentaţie. Ca să obţii toate grupurile de nutrienţi şi ca să menţii organismul sănătos, este nevoie de mult efort în bucătărie, pentru ca magazinele nu oferă prea multe produse crude, gata pentru consum.

 

Persoanele care consumă doar produse crude, petrec mult timp căutând grâne şi semințe bune pentru încolţit. Au nevoie de aparate speciale în bucătărie – dehidratoare – care oferă opţiuni de a diversifica meniurile, şi în general – acest regim presupune şi cheltuieli seminifcative în procurarea produselor preponderent de import.

 

Deşi mulţi afirmă ca acest regim este unul dintre cele mai sănătoase, datele științifice nu pot confirma deocamdată aceste constatări, iar nutriționiștii poziționează regimul „raw food”  în categoria celor mai nereuşite diete pentru slabit.

 

Într-adevăr, dacă o cură scurtă de „detoxifiere” de 2 zile, în baza produselor crude şi apă este adesea recomandată persoanelor care necesită detox, apoi prelungirea acestui regim, fără o pregătire amănunțită şi fără supravegherea specialistului, poate duce la malnutriție şi deficienţe în organism.

 

Şi totusi, astea fiind spuse, nimeni nu mai discută importanţa şi beneficiile consumului de produse crude, neprelucrate – fructe, legume, nuci, seminţe, precum şi cele încolţite. În general, sfatul meu e să consumaţi cât mai multe produse crude. Orice prelucrare termică a legumelor, fructelor, nucilor şi seminţelor, cu foarte mici excepţii, va reduce din valaorea lor nutritivă.

 

În continuare Vă propun o salată nutritivă şi delicioasă, potrivită pe timp de iarnă și preparată din ingrediente locale: Salata de crudități.

Străduiți-vă să folosiți ulei presat la rece (crud) şi veţi gusta măcar ceva din interesanta lume a „raw food”.

 

 

Retete de la Tamara Schiopu:




Supă-cremă din dovleac

Roşii coapte cu miere şi usturoi

 

Tags

Похожие статьи

Comentarii