Vegetarianism

Просто&Вкусно - Vegetarianism

Vegetarianism

Tamara Șchiopu - nutriționist, autorul cărților culinare și în același timp, vegetariană cu stagiu de peste 13 ani.


„Am devenit vegetariană prin 1999, când l-am cunoscut pe actualul meu soţ. La acel moment, el déjà avea un stagiu de 30 ani în vegetarianism, iar copiii lui erau vegetarieni de la naștere. Ei mi-au insuflat încrederea, că vegetarianismul este complet sănătos şi practic. Și, pentru că nu prea mă pricepeam la produsele de carne, le-a fost ușor să mă convingă să trec de partea vegetarienilor: dintr-o singură lovitură, am rezolvat toate problemele. Motivele vegetarianizmului sunt extrem de diferite, de altfel ca şi motivele credinţei. Dar, despre asta vom vorbi în alte ediții. Mă voi strădui să vă povestesc și despre celelalte moduri de nutriționare fără carne: veganism, pescetarianism, frutarianism, despre regimul de post etc.  

Inițial, ași vrea să mă opresc asupra aspectelor generale despre vegetarianism, mai bine yzis, la unele mituri despre acest regim alimentar. "

 

Mit: Vegetarianismul interzice consumul de produse din carne, ouă, lactate și produse de mare.

 

Adevărat: Vegetarianismul nu este o religie, sau o cură de tratament, ci este alegerea binevolă dea renunța la anumite produse de origine animală. Indiferent de motivele care stau la baza vegetarianismului, acest sistem alimentar poate fi adaptat la diferite vârste. De asemenea, avem posibilitatea de a rămâne la acest regim atât temporar, cât și permanent.  

Există popoare, de exemplu în nordul Indiei, la care vegetarianismul este modul principal de alimentare. În  Occident însă, vegetarianismul este privit mai mult ca o menținere a stilului sănătos de viață. De exemplu, în Marea Britanie 5% din populaţie, cca 3 milioane de oameni, sunt vegetarieni.

 

Mit: Vegetarienii sunt mai sănătoşi.

 

Adevărat:   Vegetarienii cu stagiu, înscriu o rată scazută de înbolnăviri cardio-vasculare, diabet zaharat  şi cancer colonic. Însă fără o planificare corectă a alimentaţiei, vegetarianismul poate fi la fel de dăunător ca şi un alt regim alimentar prost respectat. Este foarte uşor să „aluneci” într-o dietă plină de produse „fast food”, bogate în sare, grăsimi saturate şi în zahăr. Un mod de viaţă haotic, cu produse rafinate, pizza, băuturi carbogazate, alcool, dulciuri, care devin o normă, duc la sporirea tensiunii arteriale şi a dereglării digestive.

 

Mit: Dacă vreai sa slăbeşti, adaptează vegetarianismul.

 

Adevărat:  Într-adevăr, persoanele care trec brusc la regimul vegetarian, înregistrează o scădere în greutatea corporală. Însă această tendință nu este una permanenta. Din momentul în care nu este respectat un regim divers și echilibrat, revin și kilogramele în plus..

 

Mit: Regimul vegetarian este interzis copiilor, bătrânilor, atleților și femeilor gravide.

 

Adevărat:  Și copiii mici, și sportivii, și bătrânii, și femeile gravide pot fi vegetarieni fără niciun risc în malnutriție, atâta timp cât este bine cunoscută esența acestui regim, și produsele din care pot fi obținute toate substanțele necesare. 

 

 

Mit: Regimul vegetarian scade insuficiența de proteine, fier şi vitamina B12 în organism.

 

Adevărat:  Nici un produs vegetal, în afară de soia, nu include acei 8 aminoacizi esențiali, pe care organismul uman nu-i poate produce, și care se asimilează din produsele animale. Acest fapt însa, poate fi ușor corectat prin diversificarea alimentației și includere a produselor, care fiind combinate, conțin toți aminoacizii esențiali. Aceasta metodă se numește „complementarea alimentară”. De exemplu, pilaful de orez brun cu sos de tomate, lintea cu alunele vor asigura organismului nostru toți cei 8 aminoacizii necesari. De asemenea, făina de tărâțe, nucile, semințele, fasolea, mazărea și lintea, fructele uscate și verdețurile, vor fi niște surse exelente de fier. Produsele enumerate oferă și alte minerale esențiale, precum sunt zincul, seleniul și magneziul.

Vitaminele din grupul B se regăsesc în lactate, ouă, produse din soia și cerealele pentru micul dejun. Deficiența de fier (anemia) și de vitamina B12 se înregistrează tot atât de frecvent la persoanle omnivore, ca și la vegetarieni. 

 

 

Mit: Pentru a fi vegetarian este suficient sa elimini carnea din alimentație.

 

Adevărat: Vegetarianismul este un regim alimentar mai ușor, care presupune folosirea a mai multe produse variate. Dar trecerea la acest sistem alimentar, fără o planificare și o pregătire adecvată a organismului, poate avea consecințe neplăcute: permanentă senzație de foame,

de oboseală, dispoziție proastă, neliniște și nervozitate. Oricine ar vrea să devină vegetarian, trebuie să înțeleagă principiile unei nutriții sănătoase. Este binevenită studierea pieții, pentru a înțelege ce produse vor fi accesibile sezon de sezon, și care sunt produsele disponibile pentru fiecare regiune geografică.   

 

Din momentul inițierii unei rubrici noi despre Vegetarianism și pentru că suntem în prag de Crăciun, am hotărât să vă împărtășim rețete festive de la Tamara Șchiopu.


Somon "En Croute"


Varza rosie cu mar


Supa crema de morcov


Tags

Похожие статьи

Comentarii