Hong Kong

Просто&Вкусно - Hong Kong

Hong Kong

ISTORIA HONG KONG-ULUI


Timp de mai bine de 155 ani, Hong Kong s-a aflat în posesia Marii Britanii, fapt ce încă mai este simțit și astăzi pe străzile orașului. Drept exemplu, pot servi autobusele roșii, în două nivele. Hong Kong a rămas o colonie engleză până în 1997, când Republica Națională Chineză a recâștigat suveranitatea asupra teritoriului său. Astăzi, Hong Kong-ul este unul dintre cele mai mari centre financiare, comerciale și industriale din întreaga lume. În același timp, se mai spune că Hong Kong-ul este intersecția a celor două culturi: de Est și de Vest, care coexistă armonios într-un singur loc. Uneori, ți se pare că mergi pe străzile tradiționale ale China Town și din fiecare colț deslușești arome de tămâi, dar îndată cum o cotești pe o stradelă învecinată, ești asurzit de zgomotul ce vine dintr-un pub englezesc, iar cartierele obișnuite se preschimbă în zone luxoase, ce abundă de boutique-uri europene a celor mai renumite brand-uri. 

 

 

 

CAPITALA GASTRONOMICĂ A ASIEI


Pe bună dreptate, Hong Kong-ul poate fi numit capitala gastronomică a Asiei. Aici, probabil, poți gusta din orice bucătărie a lumii și din derivatele chineze: cantoneză, de Sichuan, sau de Hunan, precum și bucătăriile altor țări: coreeană, japoneză, mongolă, italiană, portugheză, mexicană, vietnameză. De aceea, dacă ați hotărât să mergeți în Hong Kong, nu vă limitați doar la bucătăria chineză. Astfel, în Hong Kong sunt cele mai nemaipomenite sushi-baruri, în care este destul de complicat să ajungi pe timp de seară. Doar aici sunt servite roll-urile și sushi din cel mai proaspăt pește. Din păcate, la noi în țară nu veți găsi nicăieri astfel de delicii. 

 

 

Amatorilor de senzații gastronomice picante, le va fi foarte interesant să guste din bucătăria coreeană. În restaurantele coreene, fiecare masă este dotată cu un cuptor asemănător cuptorului grill, pe care îl întrebuințați chiar la fața locului. Faceți comandă de carne, pește sau fructe de mare, sau legume și încercați să le preparați de sine stătător. Sunt niște senzații extraordinare! Deși este mult mai corect și mai gustos să mănânci bucatele naționale anume în țara lor de origine, în Hong Kong lucrurile stau un pic altfel. Este foarte greu să te abții de la plăcerile gastronomice de aici, pentru că doar în acest oraș bucătăria orientală este prezentată  foarte desfășurat și vrei să încerci și una, și alta.

 

 

BUCĂTĂRIA CANTONEZĂ


Bucătăria cantoneză este una dintre cele patru bucătării mari ale Chinei. De fapt, bucătăria chineză este foarte variată. În toate cele patru părți ale Chinei, bucătăria este diferită și are propriile caracteristici legate de climă, locație geografică, gradul de depărtare de la mare, obiceiuri culturale, tradiții naționale și alți factori. Fiecare provincie din Chinei își are propriile caracteristici gastronomice și bucate tradiționale specifice fiecărei regiuni. Bucătăria cantoneză este una dintre cele mai importante ramificări ale bucătăriei chinezești. Aceasta a fost formată în epoca dinastiei Quing și a absorbit în sine tradițiile cu o vechime de mai bine de 2000 ani. Bogăția și diversitatea acestea a rezultat din amestecul celor mai variate tradiții culinare și a bucatelor din diferite regiuni ale Chinei, care au dat naștere unui stil culinar nou și unic în bucătăria chineză. De cele mai multe ori, ingredientele bucătăriei cantoneze sunt rafinate și greu de găsit, iar gustul lor este foarte desăvârșit și proaspăt. Una dintre cele mai delicioase feluri de mâncare cantoneză este purcelușul de lapte fript, crocant, cu carne fină și aromă delicioasă. Pe lângă metodele tradiționale de fript și înăbușit, în bucătăria cantoneză mai există și altfel de metode de  preparare a bucatelor: în nisip, în sare, de frigere și înăbușire foarte ușoară. Însă toate aceste metodici necesită multă experiență și îndemânare. O atenție deosebită se atribuie pregătirii legumelor, acestea nu trebuie să fie preparate termic mai mult decât se cuvine. Este foarte important să păstrezi aroma și gustul inițial al legumelor. În bucătăria cantoneză există și un fel de mâncare, absolut exotică, - ”Lupta Dragonului cu Tigrul” – care nu este altceva decât  o friptură din carne de șarpe și pisică. O astfel de mâncare, desigur, nu este propusă oricunde. Încă un fel de mâncare tradițională cantoză este Dim Sami, colțunași chinezi (în traducere - ”Comandă pentru suflet”)

 

 

DELICIILE HONG KONG-ULUI


Din moment ce Hong Kong-ul este scăldat de apele Mării de Sud ale Chinei, neapărat trebuie să acordați atenție fructelor de mare. De cele mai multe ori, turiștii bogați merg după fructele de mare la restaurantul situat pe o plută, care se numește Jumbo. Acest restaurant oferă bucate din pește și fructe de mare, inclusiv crabi incomparabili, prăjiți în usturoi, ceapă verde și ardei roșu. Restaurantul este construit în forma turnului tradițional chinez și este frumos iluminat pe timp de noapte. Încă un deliciu pe care îl puteți gusta în Hong Kong este terciul Tien Tai – o cașă de orez, foarte neobișnuită pentru noi. Un astfel de terci se prepară cu carne de porc, arahide, pește și calmari. Este considerat că acest fel de mâncare a fost inventat cândva foarte demult de către un biet pescar, care locuia la nord de Teritoriile Noi. Acest fel de mâncare a câștigat o popularitate foarte mare, încât a intrat în meniul câtorva restaurante de clasă. Încă o mâncare interesantă este Pun Chun. De fapt, este vorba de o cratiță mare cu ciorbă, în care înoată fel de fel de alimente: găină, porc, vită, crevete, pește, ginseng, anghilă, ciuperci și încă multe alte componente care pot varia. Toate ingredientele sunt plasate una peste alta și trebuie să le mâncați consecutiv: de sus în jos și nici într-un caz nu trebuie să nu amestecați ingredientele!

Populația băștinașă a orașului sunt niște împătimiți după dulciuri, de aceea în bucătăria lor există deserturi unicate, de-a dreptul fantastic de gustoase! Trebuie să gustați neapărat clătitele cu mac și jeleul de mango, pateuri cu ananas, orez negru lipicios cu adaos de fructe exotice și lapte de cocos. Fiecare stradă, abundă de cofetării cu dulciuri, însă dacă nu prea știți ce să alegeți, mergeți la Hui Lau Shan (Restaurantul deserturilor folositoare).

 


 

 


 

Făcând un rezumat la cele spuse mai sus, putem concluziona că viața restaurantelor din Hong Kong nu cunoaște limite.  Acest lucru este confirmat și de faptul că anume în acest oraș au loc anual concursuri gastronomice, la care se adună bucătarii din întreaga lume. 

 

 

SFATURI CĂTRE TURIȘI:

* În fiecare an, în Hong Kong are loc evaluarea locațiilor de alimentare publică. Cei care trec cu succes testele, primesc un semn distinctiv ”QTS”. Luând cina în barurile, restaurantele cu această distincție, puteți fi siguri că mâncare aici este de cea mai înaltă calitate și foarte gustoasă.

* Dacă vă pregătiți să vizitați un restaurant cu renume sau să vă petreceți timpul într-un bar la ceai, trebuie să faceți o rezervare din timp.

* În foarte multe restaurante vi se va oferi trei dimensiuni de servire: mică , medie și mare – opțiune pentru orice gust.

* Dacă nu sunteți un amator al bucatelor picante, înștiințați din timp chelnerul, pentru a evita surpriza de mai târziu.

* în 2009 a fost adoptată legea cu privire la fumat în locurile publice (restaurant, bar).

CAFENELE ȘI RESTAURANTE:

  • JUMBO KINGDOM. Sham Wan Pier Drive, Wong Chuk Hang, Aberdee. Restaurant undle mai gustoase bucate cu fructe de mare.
  • ОZONE. 118/F, The Ritz-Carlton Hotel, International Commerce Centre, 1 Austin Rd. West, Kowloon. Cel mai înalt bar din lume, situat la etajul 118, a celui mai înalt edificiu al Hong Kong-ului. 
  • SUSHI ONE. G/F, 29 Leighton Road, Causeway Bay. Un restaurant democrat cu o multitudine de soiuri de sushi. 

 

CELE MAI FRUMOASE LOCURI ALE HONG KONG-ULUI 

  • Funicular Peak Tram. Probabil, este punctul de atracție N1 al orașului. De serviciul acestuia Serviciul acestuia se bucură în mod egal atât turiștii, cât și localnicii: prea bun este traseul parcurs de funicular. În doar câteva minute puteți ajunge din centrul dinamic al orașului, în sânul naturii cu aer curat, multă verdeață și priveliști frumoase către golf și zgârie-nori.
  • Aleea stelelor - locul principal al filmărilor. În sens că, anume aici se fac cele mai multe fotografii cu renumitele peisaje ale Hong Kong-ului. Anturajul este unul potrivit: pe malul opus sunt situate ”păduri” ale zgârăie-norilor din regiunea Central, alături – statuia lui Bruce Leea în bronz, sub picioare – o placă de beton cu amprentele lui Jackie Chan.
  • Portul Victoria. Zgârie-norii din Hong Kong se privesc cel mai bine de pe apă. Iar în portul Victoriei sunt nu doar feriboturi numeroase și nave de marfă, dar și corăbii cu program turistic. Companiile de croazieră oferă câteva programe-standard pentru o jumătate de zi sau câteva ore.  
  • Piscul Victoriei. Este vorba despre un deal verde, cu o înălțime de peste 500 metri, care se numește Victoria Peak – este  parcul preferat al localnicilor, în special în ziua de duminică, când te poți relaxa plimbându-te. În timpul protectoratului englez, în această regiune privilegiată, își construiau vile doar oficialii britanici, iar chinezilor le era pur și simplu interzis să apară aici.    
  • Escalator de stradă. De la strada Des Voeux Road în regiunea Central, spre Conduit Road în Mid-Levels, pe sus se întinde  linia cu două duzini de scări rulante de interior, cu o lungime totală de 800 de metri. Timpul total al ”călătoriei” este aproximativ de 20 minute. Este cea mai lungă scară rulantă din lume, introdusă chiar și în Cartea Recordurilor. 

 

Tags

Похожие статьи

Comentarii