Interviul special cu bucătarul-șeș al restoranului Jeraffe Alexei Poleacov
Intenționăm să dezvăluim numele acelora care stau după culisele celor mai bune restaurante ale orașelor. Astfel, în rubrica «Interviu special» bucătarul-șef al restaurantul Jeraffe, Alexei Poleacov
foto facebook
Cum ați hotărît să deveniți bucătar? Unde ați învățat? Continuați și în prezent să vă perfecționați măiestria în domeniu?
De la o vîrstă fragedă eu o ajutam pe mama să gătească. Anume ea mi-a altoit dragostea pentru prepararea bucatelor. Aveam dorința să devin designer sau bucătar. În ultimul moment am ascultat de vocea mea internă și am ales să devin bucătar.Dragoste pentru desing pînă în prezent se manifestă în modul în care sînt ornate și servite bucatele pregătite de mine. Este foarte important să-ți menții în permanență măiestria la nivel înalt. Restaurantul Jeraffe este anume acel loc, unde eu pot să relizez toate ideile și proiectele mele.Anul trecut datorită administrației restaurantului am urmat o stagiune în restaurantul chefului Chenen care deține steua Michelin în orașul francez Avignon. Astfel s-a realizat visul meu de demult. Această stagiune a devenit pentru mine o treptă spre un nivel mai înalt al măiestriei. Restaurantul Jeraffe a participat și la concursul internațional Good France (Goût de France ), unde am avut o prestație demnă.
Cum v-ați lansat în carieră? Care a fost primulloc de lucru al dumneavoastră în calitate de bucătar?
Am început să lucrez în calitate de bucătar la douăzeci și unu de ani într-un restaurant japonez. În acest restaurant am lucrat sub supravegherea unui bucătar-șef din Japonia. În restaurant am lucrat timp de patru ani, dintre care doi- în calitate de bucătar-șef. Stagiul meu general e de 13 ani.
Dragostea pentru dizain pînă în prezent își găsește reflectarea în servirea bucatelor pregătite de mine. Este important de a menține permanent măiestria la cel mai înalt nivel.
Care bucătarie a avut cea mai mare influență asupra dumneavoastră?
Desigur cp bucătăria japoneză, care mi-a furnizat cunoștințe vaste referitor la diferite soiuri de pește și carne proaspătă, prepararea sosurilor, ornarea și aspectul estetic al bucatelor. Datorită acestora și multor alte cunoștințe și subtilități eu continuu să activez în acest domeniu, îmi împart cunoștințele cu echipa mea de bucătari de la Jeraffe.
Cum ați caracteriza propria dumneavoastră filosofie de preparare a bucatelor? Aveți un stil propriu de preparare?
Filosofia este simplă-iubește ceea ce faci, nu te teme să uimești și folosește doar ingrediente de calitate, doar atunci vei vedea zîmbete fericite pe fețele oaspeților, care au gustat bucatele tale. Stilul de preparare trebuie mereu să se dezvolte și să nu stee pe loc.Tot mai mulți devin acei cărora le place să experimenteze, care nu vor mînca aceleși bucate în perioade îndelungate de timp. Sînt mult mai mulți acei care nu doar vor accepta pur și simplu să guste, dar vin în restaurantul Jaraffe anume pentru asemenea bucate noi, neordinare/
Filosofia este simplă-să iubești ceea ce-ți place, să nu te temi să te miri și să folosești doar ingrediente calitative, atunci veți un zîmbet de fericire pe fețele oaspeților, care au servit din bucatele sale.
Ce vă inspiră pentru a inventa rețete de bucate noi?
Mă inspiră tot ce este nou și neobișnuit, tot ce mă înconloară. Desigur că citesc multe cărți și reviste de culinărie, ce îmi permite să găsesc noi idei și să inventez noi recete a diferite bucate.
Ce vă place să gătiți cel mai mult? Care dintre bucate le preferați și care dintre ele este specialitatea casei?
Cel mai mult îmi place ceva nou, acesta poate fi orice. Ce prefer din bucate- probabil ceea ce am pregătit încă în copilărie împreună cu mama la bucătărie, spre exemplu cartofii prăjiți ( rîde).
Să spun că consider careva bucate pregătite de mine specialitatea casei este foarte dificil, fiecare pentru mine valorează în felul său. Poate că încă nu i-a venit timpul.
Vă place să experimentați? Numiți-ne vre-un caz de combinare reușită a produselor considerate tardițional împosibil de combinat. Poate că aveți vre-un exemplu interesant de experiment reușit sau nereușit?
Nici nu mi-aș putea îmagina activitatea unui bucătar-șef fără de a experimenta. Anume ele introduc elementul de artă în profesia noastră.Un exemplu de îîmbinare reușită aș putea numi supa din mere și țelină cu sirop de arțar, care inițial a provocat nedumerirea oaspeților, dar în curînd a devenit una din supele preferate. Uneori cu ocazii speciale pregătesc desert din trufe cu sare de mare-o adevărată recetă-explozie, desigur în sens pozitiv.
Beef Fois Gras
Există asemenea noțiune ca modă culinară? Ce e cu moda culinară din Moldova?
Moda culinară în zilel noastre se dezvoltă într-un temp neobișnuit de rapid. Toa mai mare atenție se acordă aspectului estetic, subtilităților legate de gust, savoarei gastronomice.
Deja trec în istorie timpurile, cînd se consideră drept bucate bune - o farfurie cu delicii sau cele mai scumpe ingrediente, și cu cît mai multe- cu atît mai bine. Sînt considerate nespus de importante asemenea lucruri ca echilibrul gusturilor, abordarea neordinară și servirea virtuoasă- acestea sînt criteriile de care ne conducem la crearea noilor bucate la Jeraffe.
Moda culinară din Moldova este expusă tendințelor internaționale și se străduie să nu rămînă în urmă. Dar în acestă goană este foarte important să nu fie ratat un alt trend internațional - autencitatea. Un pic de autencitate în bucate le face deosebite și nu pur și simplu o copie fidelă a rețetei bucătarului-șef cu renume. La pregătirea bucatelor ne străduim să folosim produse locale.
Фото: Ольга Букс, текст: Ольга Падалко
Похожие статьи
-
Tartă cu ciuperci şi caşcaval proaspăt mai 23, 2014
-
Crăciunul in stil englezesc dec 02, 2014
-
Frigărui din carne de porc în sos de tomate mai 05, 2014
-
Picnic de vară cu Rogob iul 25, 2016
-
Caisele,fructele mîngîiate de soare iul 02, 2014