Metodă de preparare
Preparăm maiaua din drojdie, lapte cald și o linguriță zahăr, amestecăm bine ingredientele și lăsăm într-un loc cald pentru o oră.
După o oră, preparăm aluatul: frământăm manual sau cu ajutorul blender-ului maiaua, făina, sarea, zahărul, oul, untul și apa. Trebuie să obținem un aluat lipicios și elastic.
Timp de o oră și jumătate lăsăm aluatul să crească, într-un loc călduț, ferit de curent.
Preîncălzim cuptorul la 210°С.
Împărțim aluatul în părți egale, a câte 60 gr fiecare și modelăm niște gogoși.
Lăsăm aluat să se odihnească încă vreo 20 minute.
Modelăm gogoșii în rulou subțire, îl strângem în două și-l răsucim într-un lanț.
Împletim lanțul în forma cifrei 8.
Punem Sfințișorii într-o tavă unsă în prealabil cu ulei și-I lăsăm să crească ușor.
Amestecăm 1 gălbenuș și 3 linguri de lapte. Ungem cu acest sirop sfințișorii.
Ducem tava la cuptorul preîncălzit, pentru 20-25 minute. Sfințișorii trebuie să crească și să se rumenească.
Înainte de a pune mucenicii sfințișorii pe masă, îi ungem deasupra cu miere și-i presărăm cu semințe de susan, nuci sau coajă rasă de lămâie (dacă miere este zaharisită, o putem topi la baia de abur).