Ingrediente
Ingrediente pentru 4 persoane
1 lingura de ulei
2 fire de praz, taiat fâşii
1 catel de usturoi, zdrobit
4 fire de ţelină, taiate fisii
2 morcovi, taiati fisii
2 pastarnac sau o rădăcină de ţelină, tăiat cubuleţe
1 lingură de pastă de tomate
225 g daicon tăiat cubuleţe
175 g linte verde sau maronie
450 g rosii, decojite, conservate în suc, tăiate mărunt
15 ml/ 1 linguriţa cimbru,
15 ml/ 1 linguriţa sovarv,
900 ml bulion de legume,
15 ml/ 1 lingura amidon,
piper negru măcinat, sare după gust
Metodă de preparare
Se încălzește cuptorul pana la 180 grade C.
Încingem uleiul într-o cratiță potrivită şi pentru cuptor, adăugăm prazul, usturoiul și țelina.
Călim rădăcinoasele 3 minute, la foc moderat.
Se adaugă morcovul, păstârnacul (sau țelina), diaconul, lintea, roșiile , verdeața şi se condimentează după gust.
Se amesteca bine.
Aducem compoziția pana la punctul de fierbere amestecând periodic.
Se închide cu capacul, se pune in cuptor si coacem 50 minute, pana legumele si lintea se înmoaie. Pe durata pregătirii se scoate tava din cuptor si mestecam legumele sa ne convingem ca sunt pregătite.
Se scoate cratița din cuptor. Se amestecă 3 linguri de apa rece cu amidonul pregătit, se adaugă în tocăniță. Se pune la foc, si se amesteca continuu pana compoziția începe sa fiarbă si se îngroașă. Se ține in clocot 2 minute.
Tocana se pune într-un bol încălzit, se garnisește cu crenguțe de cimbru, după dorință, şi se servește imediat.