Ingrediente
Pentru 3-5 porții:
500 gr fasole albă (de mărime medie)
2-3 cepe medii
½ căpățână usturoi
100 gr praz
100 gr tulpină de țelină
1 legătură kinza
1 frunzuliță de dafin
1 vârf de cuțit coriandru măcinat
1 vârf de cuțit uțho-suneli
Adjica, piper negru măcinat, oțet de vin după gust
Miez de nucă, semințe de rodie la dorință
Metodă de preparare
În ajun, fasolea se lasă la înmuiat în apă rece peste noapte.
Scurgem fasolea și turnăm apă rece proaspătă, ca să acopere fasolea cu trei degete deasupra.
Punem fasolea la fiert, la foc mare. Când începe să fiarbă, micșorăm flacăra. Fasolea se fierbe cel mai bine, într-un ceaun mare de 6-7 litri.
Fasolea se fierbe până se înmoaie, în jur de 40 minute.
Verdeața se toacă mărunt și se freacă cu sare și usturoi într-un mojar.
Țelina se taie subțire și se lasă, deocamdată, într-o parte.
Înainte de a fi gata fasolea, curățim și tocăm ceapa.
Сând fasolea este fiartă, scurgem surplusul de lichid, care trebuie să fie în jumătate cât fasole.
Fără ca să stingem focul, zdrobim fasolea într-un piure texturat. La necesitate, adăugăm zeamă în care a fiert fasolea și ajungem la o texturare potrivită a pireului.
Adăugăm la fasole ceapa și amestecăm. Tot aici adăugăm prazul tăiat.
Gătim 10 minute la foc mic, după care adăugăm pasta de usturoi pisat cu kinza.
Amestecăm ingredientele și adăugăm țelina, frunzulița de dafin, ¼ linguriță adjică, puțin praf de piper negru. Lăsăm câteva minute să fiarbă sub capac.
Stingem focul și lăsăm fasolea să se pătrundă bine, după care adăugăm o lingură (sau o jumătate de lingură) oțet de vin alb și amestecăm