Ingrediente
Ingrediente pentru 4 persoane:
100 grame miez de alune de pădure, prăjite și curățate de coajă
200 grame frunze de salată verde
8 tuberculi de topinambur
225g ciuperci Păstrăv
2 linguri ulei de măslin
1 cățel de usturoi curățat şi pisat
1 lingură oțet balsamic
1 linguriță de cimbru mărunțit
1 linguriță de pătrunjel mărunțit
Pentru marinată:
4 linguri ulei de preferat (de nuci, de struguri, de măsline)
1 linguriță de oțet balsamic
Sare şi piper
Metodă de preparare
Topinamburul se curată şi se taie în rotile de 0.5 cm grosime. Ca sa nu se înnegrească, feliile se pun în apă rece cu un pic de suc de lămâie.
Rotilele de topinambur se pregătesc la aburi timp de 10 minute, ca sa devină moi.
Între timp se prăjesc ciupercile în uleiul de măsline.
După ce se rumenesc bine, în ciuperci se adaogă usturoiul şi oțetul, cimbrul şi pătrunjelul şi se mesteca ușor, înlăturând tigaia de pe foc.
Mai întâi se aranjează frunzele de salată pe un platou, apoi ciupercile in sosul de pătrunjel, apoi topinamburul.
Salata nu se mestecă, ci se presară cu nucile mărunțite.
Se pregătește marinata şi se toarnă peste, şi în jurul salatei. Se servește imediat, ciupercile şi topinamburul fiind încă calde.