Metodă de preparare
Cartofii se spală, se curăţă şi se taie cuburi. Morcovul se dă prin răzătoare cu găuri mari. Ceapa se toacă mărunt. Ţelina se taie pai.
Separat călim ceapa şi morcovul, circa 5-7 minute.
Punem la fiert apa şi adăugăm în ea prăjitura de legume.
Adăugăm cartofii şi lăsăm la foc mic, pentru 10 minute.
Adăugăm orezul spălat şi ţelina, ferbem 15-20 minute.
Cu 5 minute înainte de a stinge focul, adpugăm în supă conopida. La final, presărăm verdeaţa şi ardeiul copt, pentru aoferi supei o aromă şi un gust mai rafinat.
Aluat pentru „galuşte” Într-un bol cernem făina împreună cu sarea. Turnăm apă şi amestecăm uşor cu furculiţa, până se despinde aluatul de marginile bolului. Lăsăm aluatul să se „odihnească” 20-30 minute.
Scoatem aluatul pe suprafaţa de lucru şi îl stropim cu ulei. Frământăm aluatul până la împregnarea definitivă a uleiului. Aluatul se dă la rece pentru o jumătate de oră.
Aluatul elastic se împarte în 4 părţi, care se întind separat şi din care se taie găluştele.