Clătite pufoase și gustoase

Просто&Вкусно - Clătite pufoase și gustoase

Clătite pufoase și gustoase

Clătite pufoase la mic dejun – e ceva minunat, este ca o revenire în copilărie, de parcă ești în vacanță și te trezești dimineață iar de la bucătărie vine o aromă cunoscută și foarte apetisantă. Cînd am devenit adulți noi nu doar am continuat tradiția pregătirii clătitelor ci și am experimentat cu diferite gusturi.

 

 

 

CLĂTITE CU BANANE


175 g brînză de casă

80 ml lapte

80 g făină

2 ouă

½ linguriță praf de copt

2 banane

ulei vegetal

zahăr pudră

 

  1. Separăm albușurile de gălbenușuri. Punem brînza într-un bol, adăugăm o banană fărîmată, amestecăm totul. Turnăm deasupra laptele călduț și gălbenușurile, amestecăm bine totul pînă obținem o compoziție omogenă.
  2. Cernem făina și o amestecăm cu praful de copt, o turnăm peste compoziția de brînză, amestecăm.
  3. Batem albușurile cu un vîrf de cuțit de sare cu mixerul sau cu telul, pînă se măresc în volum. Le adăugăm peste aluat și amestecăm totul.
  4. Prăjim clătitele în tigaia încinsă și unsă cu ulei, cîte 2 minute pe fiecare parte, la foc mediu, sub capac.
  5. Servim clătitele presărate cu zahăr pudră și înobilate cu bucăți de banană.

 

 

 

CLĂTITE DIN MERE ŞI PERE

 

2 mere

1 pară

1 linguriță suc de lămîie

1 ou

1 lng smîntînă

1 lng zahăr

4-5 lng făină

ulei vegetal

 

  1. Curățim fructele de coajă și cotoare, le dăm prin răzătoare și le stropim cu suc de lămîie.
  2. Într-un bol mediu batem oul cu zahărul pudră, adăugăm smîntîna și amestecăm. Adăugăm fructele și făina și amestecăm bine totul.
  3. Prăjim clătitele în tigaia încinsă și unsă cu ulei, cîte 2 minute pe fiecare parte, la foc mediu, sub capac.
  4. Servim clătitele presărate cu zahăr pudră și decorate cu bucățele de măr și pară alături de o lingură de smîntînă.

 

 

CLĂTITE CLASICE

 

160 ml făină

1,5 lng făină

¼ linguriță sare

¼ linguriță bicarbonat de sodiu

150 ml chefir

½ lng unt topit

 

  1. Cernem făina, o amestecăm cu bicarbonatul, praful de copt și sarea.
  2. În alt bol batem ouăle, chefirul și untul topit.
  3. Turnăm ingredientele lichide peste compoziția de făină, amestecăm. Lăsăm deoparte pentru cîteva minute.
  4. Prăjim clătitele în tigaia încinsă și unsă cu ulei, cîte 2 minute pe fiecare parte, la foc mediu.
  5. Servim clătitele presărate cu zahăr pudră și stropite cu sos de fructe sau gem.

 

 

 

CLĂTITE DIN MORCOVI


2 morcovi

1 ou

50 ml lapte

3 lng făină

un vîrf de cuțit de sare

ulei vegetal

 

  1. Spălăm morcovii și îi curățim de coajă.
  2. Îi opărim timp de 2-3 minute și îi dăm prin răzătoare.
  3. La morcov adăugăm oul și făina, amestecăm bine totul. Adăugăm apoi laptele, amestecînd compoziția.
  4. Prăjim clătitele în tigaia încinsă și unsă cu ulei, cîte 3 minute pe fiecare parte, la foc mediu.
  5. Le servim cu smîntînă.

 

 

 

CLĂTITE DIN DOVLECEI

 

1 dovlecel

1 ou

4 lng făină

sare, piper

ulei vegetal

 

  1. Spălăm dovlecelul și îl dăm prin răzătoare, îl presăm și îi scurgem sucul.
  2. Adaugăm peste el oul, făina, sarea și piperul. Amestecăm bine totul pînă obținem o compoziție omogenă.
  3. Prăjim clătitele în tigaia încinsă și unsă cu ulei, cîte 2-3 minute pe fiecare parte, la foc mediu.
  4. Se servesc cu sos tar-tar, smîntînă și salată de legume.

_________________________________________________________________

 

Rețete și fotografii: Olesea BUNEAC


Comentarii