Clătite pufoase și gustoase
Clătite pufoase la mic dejun – e ceva minunat, este ca o revenire în copilărie, de parcă ești în vacanță și te trezești dimineață iar de la bucătărie vine o aromă cunoscută și foarte apetisantă. Cînd am devenit adulți noi nu doar am continuat tradiția pregătirii clătitelor ci și am experimentat cu diferite gusturi.
CLĂTITE CU BANANE
175 g brînză de casă
80 ml lapte
80 g făină
2 ouă
½ linguriță praf de copt
2 banane
ulei vegetal
zahăr pudră
- Separăm albușurile de gălbenușuri. Punem brînza într-un bol, adăugăm o banană fărîmată, amestecăm totul. Turnăm deasupra laptele călduț și gălbenușurile, amestecăm bine totul pînă obținem o compoziție omogenă.
- Cernem făina și o amestecăm cu praful de copt, o turnăm peste compoziția de brînză, amestecăm.
- Batem albușurile cu un vîrf de cuțit de sare cu mixerul sau cu telul, pînă se măresc în volum. Le adăugăm peste aluat și amestecăm totul.
- Prăjim clătitele în tigaia încinsă și unsă cu ulei, cîte 2 minute pe fiecare parte, la foc mediu, sub capac.
- Servim clătitele presărate cu zahăr pudră și înobilate cu bucăți de banană.
CLĂTITE DIN MERE ŞI PERE
2 mere
1 pară
1 linguriță suc de lămîie
1 ou
1 lng smîntînă
1 lng zahăr
4-5 lng făină
ulei vegetal
- Curățim fructele de coajă și cotoare, le dăm prin răzătoare și le stropim cu suc de lămîie.
- Într-un bol mediu batem oul cu zahărul pudră, adăugăm smîntîna și amestecăm. Adăugăm fructele și făina și amestecăm bine totul.
- Prăjim clătitele în tigaia încinsă și unsă cu ulei, cîte 2 minute pe fiecare parte, la foc mediu, sub capac.
- Servim clătitele presărate cu zahăr pudră și decorate cu bucățele de măr și pară alături de o lingură de smîntînă.
CLĂTITE CLASICE
160 ml făină
1,5 lng făină
¼ linguriță sare
¼ linguriță bicarbonat de sodiu
150 ml chefir
½ lng unt topit
- Cernem făina, o amestecăm cu bicarbonatul, praful de copt și sarea.
- În alt bol batem ouăle, chefirul și untul topit.
- Turnăm ingredientele lichide peste compoziția de făină, amestecăm. Lăsăm deoparte pentru cîteva minute.
- Prăjim clătitele în tigaia încinsă și unsă cu ulei, cîte 2 minute pe fiecare parte, la foc mediu.
- Servim clătitele presărate cu zahăr pudră și stropite cu sos de fructe sau gem.
CLĂTITE DIN MORCOVI
2 morcovi
1 ou
50 ml lapte
3 lng făină
un vîrf de cuțit de sare
ulei vegetal
- Spălăm morcovii și îi curățim de coajă.
- Îi opărim timp de 2-3 minute și îi dăm prin răzătoare.
- La morcov adăugăm oul și făina, amestecăm bine totul. Adăugăm apoi laptele, amestecînd compoziția.
- Prăjim clătitele în tigaia încinsă și unsă cu ulei, cîte 3 minute pe fiecare parte, la foc mediu.
- Le servim cu smîntînă.
CLĂTITE DIN DOVLECEI
1 dovlecel
1 ou
4 lng făină
sare, piper
ulei vegetal
- Spălăm dovlecelul și îl dăm prin răzătoare, îl presăm și îi scurgem sucul.
- Adaugăm peste el oul, făina, sarea și piperul. Amestecăm bine totul pînă obținem o compoziție omogenă.
- Prăjim clătitele în tigaia încinsă și unsă cu ulei, cîte 2-3 minute pe fiecare parte, la foc mediu.
- Se servesc cu sos tar-tar, smîntînă și salată de legume.
_________________________________________________________________
Rețete și fotografii: Olesea BUNEAC