Simple plăceri
Pentru ca viața noastră să nu-și piardă farmecul, trebuie să ne înconjurăm cu detalii plăcute și fiecare zi să o transformăm într-o mică sărbătoare. Mai ales zilele de duminică. Un prînz delicios, pregătit cu multă dragoste pentru familie și prieteni, este una dintre cele mai simple plăceri pe care vă permiteți să v-o oferiți.
Salată cu somon
Ingrediente:
Pentru 4 porții:
200g porumb conservat
250g file de pește somon proaspăt
10g unt
100g frișcă 35% grăsime
50g cașcaval moale
1 cățel de usturoi
½ legătură mărar
1 feliuță de lămîie
Salată Ruccola
Mod de preparare
- Punem ruccola pe farfurie.
- Topim untul într-o tigaie și prăjim puțin porumbul timp de 2-3 minute. Îl punem peste salată.
- Tăiem fileul de somon feliuțe și îl prăjim pe tigaia grill pe ambele părți. Presărăm sare și piper și stropim cu suc de lămîie. Punem cîte o bucățică de unt pe fiecare feliuță.
- Pregătim sosul: clocotim frișca și adăugăm în ea usturoiul zdrobit și verdeața.
- Punem feliuțele de somon în farfurie peste porumb și stropim salata cu sos.
Supă cu fructe de mare și găluște
Ingrediente:
1 ardei gras galben
1 ardei gras roșu
50g măsline fără sîmburi
1 zucchini
150g pește somon proaspăt
150g carne de crab
100g praz
1 legătură ceapă verde
1 roșie
Ulei de măsline
1 cățel de usturoi
Sare
Piper
Pentru găluște:
1 gălbenuș de ou
100g făină
½ linguriță oregano
Mod de preparare
- Pregătim găluștele: amestecăm gălbenușul de ou cu oregano și făina, frămîntăm un aluat. Îl lăsăm 10 minute să se odihnească. Formăm apoi din aluat un salam cît un deget de gros și îl tăiem bucățele de 4mm lățime.
- Tăiem ardeii și zucchinile cubulețe mici, roșiile feliuțe iar măslinele rondele. Prăjim toate legumele în ulei de măsline.
- Turnăm deasupra 1,5l apă și lăsăm să fiarbă. Adăugăm somonul tăiat bucăți mari și carnea de crab.
- Adăugăm în supă găluștele și lăsăm să fiarbă pînă vor fi gata. Presărăm prazul tocat mărunt, verdeața și usturoiul și mai lăsăm supa să fiarbă un minut.
Pulpe de pui pane cu ceapă marinată
Ingrediente:
4 pulpe de pui
150g făină
5g amidon
2 cepe mari
1 ou
30g sos de soia
1 lng ulei vegetal
½ lămîie
Un vîrf de cuțit de ardei chili
Un vîrf de cuțit de boia de ardei dulce
1 crenguță rozmarin proaspăt
Sare
Susan pentru decor
Mod de preparare
- Tăiem ceapa julien și o punem la marinnat în suc de lămîie, sos de soia, adrei chili și ulei vegetal pentru 3 ore.
- Dezosăm pulpele de pui.
- Batem ou cu sare, piper și boia de ardei. Turnăm compoziția obținută peste carne și o lăsăm 15 minute.
- Cernem făina cu amidonul.
- Tăvălim carnea prin făină apoi prin ou și iar prin făină. O prăjim în mult ulei încins pînă devine aurie.
- Presărăm pulpele pane cu susan și le servim alături de ceapa marinată.
Cupcake-uri cu gem
Ingrediente:
100g zahăr
200g unt moale
260g făină
40g amidon de porumb
1 gălbenuș de ou
Gem la alegere
Mod de preparare
- Batem untul cu zahărul și cu gălbenușul de ou. Adăugăm făina cernută cu amidonul.
- Frămîntăm un aluat, îl învelim în peliculă alimentară și îl introducem în frigider pentru 2 ore.
- Formăm biluțe mici din aluat și le așezăm în forme. Adăugăm în fiecare cîte o linguriță de gem.
- Coacem timp de 20 minute în rola preîncălzită la 200oC.
Rețete: Irina Vainberg
Fotografii: Olga Bux