Alfabetul sănătății
Sănătatea dumneavoastră depinde în mod direct de ce veți avea la masă. O alimentație corectă e alegerea potrivită, în schimbul timpului petrecut la medic. De aceea în numărul revistei noastre din iunie noi începem alfabetul sănătății, un proiect care va dura pe parcursul a trei numere a revistei „Prosto&Vkusno” și care vă va demonstra că există multe produse benefice sănătății noastre și vom găsi minimum cîte unul pentru fiecare literă din alfabet.
A
Avocado
Se șție că avocado este produsul cu cea mai multă grăsime vegetală naturală de pe pămînt. Atunci de ce l-am inclus în această rubrică, vă veți întreba? Dietologii ne dau un răspuns promt: nu toate grăsimile sunt la fel. Unele grăsimi sunt foarte intense, măresc colesterolul în sânge și riscul dezvoltării bolilor cardoi-vasculare, iar altele mono și polinesaturate, dimpotrivă – sunt capabile să scadă nivelul colesterolului și să protejeze inima. Anume grăsimile nesaturate sunt beneficiile acestui produs.
Beneficii:
- Are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular al corpului uman
- Elimină colesterolul nociv din sânge, deoarece conține acid folic (vitamine din grupa B), vitaminele A, E și potasiu.
- Tot vitamineleA și E, influențează pozitiv frumusețea pielii, făcînd-o elastică și fermă. Avocado este recomandat persoanelor care suferă de acnee și dermatită.
- Mexicanii consideră avocado un afrodiziac. Dacă veți pregăti la cină persoane iubite o salată cu avocado și creveți – efectul va fi amplificat.
- Avocado, datorită consistenței sale uleioase este recomandat persoanelor cu o digestie slabă. Este ușor digerabil și organismul face ușor față digestiei, obținînd astfel elemente benefice. Adesea, multe diete includ avocado la micul dejun.
- Consumul lui periodic (dar în cantități moderate!) favorizează netezirea ridurilor, consolidează pereții celulelor, adăugîndu-i pielii fermitate și strălucire.
Supă de vară din avocado
Pentru 6-8 porții:
2 castraveți mari
4 avocado
1 lămîie
Sare, piper negru
Oțet de vin alb
Ulei de măsline
Pentru garnisire:
Ardei gras roșu și galben
Castravete
Roșie tare
Ceapă verde
Busuioc
1. Curățim avocado de coajă și le scoatem sîmburele. La fel procedăm și cu castraveții, îi curățim de coajă și le înlăturăm semințele dacă sunt foarte mari. Îi tăiem cuburi mari și îi introducem în blender.
2. Sărăm, pipărăm, adăugăm 3 linguri de ulei de măsline, sucul de lămîie și o lingură de oțet.
3. Amestecăm totul pînă obținem un pireu dens. Gustăm și îl mai subțiem cu apă pînă la consistența dorită.
4. Tăiem legumele cubulețe mici și garnisim supa cu ele.
5. Această supă e delicoasă servită cu creveți.
B
Broccoli
Proprietățile ei utile îi permite acestei legume să se claseze printe cele benefice, mai bine spus, medicinale. În primul rînd, datorită capacității sale de a inhiba creșterea celulelor canceroase cu ajutorul sulforafanului. Sulforafanul – este o substanță organică de origine vegetală, care deține proprietăți anti-cancer și antibacteriene foarte pronunțate. Cu alte cuvinte, broccoli, care are un conținut foarte ridicat de sulforafan, lupta activ nu doar cu cancerul ci și cu diferite infecții.
Brocoli după rețeta Juliei Child
1 căpățînă de brocoli
3 feliuțe de bacon
½ ceapă
200g ciuperci champignon
1 cățel de usturoi
1 lng ulei de măsline
Sare, piper
1. Pregătim legumele. Tăiem mărunt ceapa, ciupercile plastine, usturoiul îl pisăm. Într-o tigaie prăjim beconul pînă se topește grăsimea. Îl scoatem pe șervețele de hîrtie.
2. Punem în tigaie puțin ulei de măsline și prăjim ceapa pînă devine transparentă, apoi adăugăm ciupercile și le prăjim, amestecînd periodic. Luăm de pe foc și adăugăm usturoiul.
3. Desfacem brocoli în floricele, le punem într-o cratiță cu apă sărată clocotindă și le blanșăm (opărim) timp de 4-6 minute.
4. Punem brocoli în tigaia cu ceapă și ciuperci, încălzim la foc mic, amestecînd continuu. Sărăm și pipărăm, fărîmăm beconul și îl adăugăm în tigaie.
S
Strugurii
Beneficiile strugurilor și sucului din struguri și vinului, sunt compuse din prezența unui puternic antioxidant, resveratrol, vitamine și pigmenți activi. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că strugii negri sunt mai benefici decît cei albi. Substanța cea mai valoroasă care se conține în struguri este resveratrol flavonoide. În prezent, oamenii de știință îi atribuie proprietăți cu adevărat fantastice: oprește dezvoltarea tumorilor, tratează tromboflebita, scleroza și multe alte boli.
Piept de găină cu struguri
Pentru 2 porții:
2 buc. piept de găină
Strugure
50-80ml vin dulce
3-4 cepe șalot
Jumătate de lămîie (opțional)
Ulei de măsline
Sare
Rozmarin
1. Tăiem ceapa mărunt și o călim în ulei de măsline la foc mediu, apoi adăugăm bobițele de strugure și feliuțele de lămîie. Micșorăm focul pînă la minimum.
2. Sarăm și pipărăm pieptul de pui și îl prăjim în puțin ulei într-o altă tigaie.
3. Carnea rumenită o mutăm în tigaia cu bobițele de strugure și turnăm vinul dulce deasupra.
4. Mărim focul pănă la mediu pînă se va evapora alcoolul cam 3-4 minute, apoi din nou facem focul mic. Adăugăm rozmarin, punem capacul și lăsăm să se pregătească pînă va fi gata carnea.
C
Ciupercile
Ciupercile conțin proteine (mai mult de 5% din greutatea lor), grăsimi (aproximativ 1%), glucide (3%) și macro și microelemente atît de necesare omului cum ar fi: potasiu, calciu, zinc, cupru, fier, cobalt. Calciu care se conține în ciuperci și de care avem nevoie 120mg pe zi, este un regulator universal de viață și în combinație cu fosforul el este în oase și dinți.
Ciuperci champignon în marinadă de miere și muștar
250g ciuperci champignon
2 lng suc de lămîie
1 linguriță muștar de Dijon
1 cățel de usturoi
1lng miere
1 lng oțet de vin
3 lng ulei de măsline
Sare, piper
1. Tăiem ciupercile în patru le stropim cu suc de lămîie și le prăjim în tigaie fără ulei la foc mare.
2. Între timp amestecăm într-un borcan muștarul, usturoiul, mierea, oțetul, uleiul de măsline și sarea. Închidem borcanul cu un capac și îl agităm amestecînd în așa mod sosul.
3. Turnăm marinada peste ciuperci și punem totul în frigider pe noapte.
M
Maghiranul
Maghiranul are mai multe denumiri și una din ele este – oregano. Oregano are o activitate antibacteriană ridicată, un efect calmant asupra sistemului nervos central, el normalizează activitatea tractului gastro-intestinal și are un efect anti – inflamator.
Rulouri din vinete cu oregano
1 vînătă mare
2 bile brânză mozzarella
O legătură de busuioc
1 lng oregano proaspăt sau 1,5 lng oregano uscat
Ulei de măsline
1. Tăiem vînăta dealungul în 8 fâșii, brânza mozzarella o desfacem în 8 bucăți, rupem frunzele de busuioc.
2. Condimentăm cu sare și piper fâșiile de vînătă. Punem deasupra o frunzuliță de busuioc și o bucățică de mozzarelle. Rulăm vînăta și o prindem cu scobitoarea.
3. Așternem într-o tavă hîrtie de copt, așezăm rulourile în ea și le stropim cu ulei de măsline. Încălzim rola la 180oC. Introducem rulourile la cuptor pentru 20-25 minute.
Rețete: Alesea Ustinova; text: Olga Efimova
Похожие статьи
-
noi 21, 2024
-
O săptămîna din viaţa unui vegetarian mar 07, 2014
-
noi 21, 2024
-
noi 21, 2024
-
Dejun sănătos oct 28, 2015