Valori de familie: familia Valentinei Furdui
Familia Valentinei FURDUI este un exemplu demn de urmat în ce privește confortul, căldura, relații sincere și puternice de familie. În ciuda faptului că Valentina este o femeie foarte activă, ea își găsește timp și pentru familie. Momentele petrecute în mijlocul oamenilor dragi sunt de neprețuit, mai ales că de curând, familia FURDUI s-a mărit cu încă un membru – nepoțica Eva. Fiica Valentinei, Cristina, vorbește cu multă dragoste despre relațiile ce domnesc în sânul unei familii unite. În timpul interviului, mama și fiica își împărtășeau o afecțiune sinceră, îmbrățișându-se și spunându-și doar cuvinte frumoase. Doar femeile adevărate, cu valori cultivate pot crea un model de familie fericită.
P&V.: Valentina și Cristina, ce învestiți în noțiunea „Valori de familie”?
Valentina: Valorile unei familii sunt dragostea, respectul și buna înțelegere – calități importante pentru o familie adevărată și puternică.
P&V.: Iar prietenia dintre mamă și fiică se include în aceste valori?
Valentina: Bineînțeles! Între noi două există o strânsă legătură, însă ași cataloga-o drept o frumoasă relație la nivel de mamă-fiică și nu ca o relație a două prietene de aceeași vârstă.
Cristina: Împreună cu mama am trecut toate etapele de formare a unei relații. Desigur, în perioada adolescentină, pe când învățat încă la școală, am avut și momente de neînțelegere, dar am depășit cu brio etapa aceasta și între noi două, a început să prindă contur o prietenie puternică.
P&V.: Iscusința în bucătărie este și ea o valoare?
Valentina: În familia noastră, toată lumea iubește să mănânce frumos și gustos, în special bucătăria tradițională autohtonă.
Cristina: Tot timpul ne străduim să gătit împreună!
Valentina: Este adevărat. Acum, când Cristina nu mai trăiește cu noi, ne străduim să ne întâlnim cât mai des în week-end și încercăm de fiecare dată să pregătim împreună ceva gustos.
Cristina: De curând, s-a reîntors fratele meu de peste hotare, unde-și face studiile. Acesta a fost un prilej perfect pentru a ne reuni după un timp îndelungat. Tata ne-a pregătit un prânz tradițional moldovenesc: mămăliguță, tocană, pește. Cel mai important, că totul s-a întâmplat spontan, și fiecare dintre noi a contribuit la procesul de preparare a mâncări. Iată așa momente ne fac să simțim căldura și dragostea unei familii adevărate!
P&V.: Cristina, dar ce secrete ați preluat de la mama? Cu ce delicii de familie vă răsfățați soțul?
Cristina: Am încercat să învăț totul de la mama! Prima rețetă pe care am însușit-o, elevă fiind, a fost rețeta specială a mamei: tarta cu mere. Acum, am învățat să gătesc multe bucate interesante, inclusiv carne cu cartofi. Această rețetă vrem să v-o împărtășim cu drag, pentru că este cu adevărat mâncarea preferată a întregii noastre familii.
P&V.: Valentina, dar ce ați învățat Dv. de la Cristina?
Valentina: Cristina a început să experimenteze cu deserturile: torturi, checuri și de fiecare dată, reușește să fotografieze capodoperele și-mi trimite mie pozele. La drept vorbind, de cele mai multe ori, vreau și eu să pot realiza astfel de frumuseți. Încerc să gătesc după rețetele Cristinei, însă deocamdată nu pot spune că am preluat ceva de la ea. În afară de gătit, învăț foarte multe de la fiică-mea, în special tot ce este legat de viața contemporană. De exemplu, niciodată nu voi apărea la vreun eveniment, fără ca să mă consult cu ea în privința stilului vestimentar. La fel procedează și Cristina.
Cristina: Da, este reciproc! Pentru că m-am obișnuit să mă consult în toate cu mama. Chiar dacă în cele din urmă voi proceda cum cred eu de cuviință, inițial voi cere sfatul mamei.
Valentina: Încă ceva… mă minunez de fiică-mea, care a devenit și ea de curând mamă, și este deja și soție, are mult mai multă răbdare decât mine. Iată această calitate ași vrea din tot sufletul s-o preiau de la ea.
P&V.: Familia voastră călătorește mult. Ce senzații culinare ați adus din călătorii?
Cristina: Cea mai memorabilă senzație a fost supa cu fructe de mare de la Veneția. A fost incredibil de delicios! Era prima noastră călătorie în Italia. Tocmai în acea perioadă se petrecea uimitorul Carnaval. Fiind în prima seara la Veneția, am făcut comandă de o supă cu fructe de mare. Frumusețea din jurul nostru și aroma acestei supe au creat o senzație memorabilă foarte tare. A fost nemaipomenit! Nu știu de ce, dar toate cele mai frumoase amintiri gastronomice, le am legate de Italia. Nu voi uita niciodată fantasticul Crème brûlée de Milano! Acum îmi aduc aminte și nu-mi vine să cred că am putut mânca atât de mult în acea zi! Pentru cină am avut parte de o pizza la metru, spaghete, iar la desert un nemaipomenit Crème brûlée.
Valentina: Iar eu am avut norocul să vizitez niște țări nemaipomenite, cum sunt China și Japonia. Vreau să remarc că este cu adevărat ceva foarte special. Vă spun sincer că nu am mâncat în nici un alt oraș al lumii, niște sushi atât de gustoase, cum sunt în Japonia.
P&V.: Cea mai delicioasă călătorie vă este legată de Italia, dar acasă ați încercat să pregătiți ceva în stil italian?
Valentina: Din bucate italienești pregătim doar fettuccini cu somon. Este mâncarea preferată a fiului meu. Când vine în vacanță din Marea Britanie, unde își face studiile, mă roagă să-i pregătesc aceste paste.
P&V.: Cristina, dar ce amintiri v-au rămas din copilărăie?
Cristina: Nu știu de ce, dar mi-a rămas vie în memorie o mâncare foarte simplă. O rugam des și pe mama, și pe bunica să mi-o pregătească. Este vorba despre un ou fiert moale, în care se fărâmițează pâine albă. Toate ingredientele se amestecau între ele. Mie se părea cea mai gustoasă mâncare din lume!
Valentina: În zilele de odihnă aveam la dejun colțunași de casă. În special dacă săptămâna era una foarte încărcată, mă trezeam sâmbătă dimineața, mergeam la bucătărie și începeam să lipesc colțunași. Acum acest lucru se întâmplă mai rar, dar uneori mi-i dor de acele senzații. Apropo, îmi plăcea să coc și pliculețe foietate cu diferită umplutură. Se pregăteau destul de repede din aluat foietat, dar era gustos pentru micul dejun. În week-end aveam tot timpul pe masa de prânz – zeamă, cu carne de găină, tăiței de casă. Toate acestea, pentru că zeama tradițională este mult mai gustoasă anume așa! Și acum nu ducem lipsă de zeamă buna. Din copilărie, îmi aduc aminte sărmăluțele, pe care le pregătea mama, și în care adăuga crupe de porumb. Pentru ca să înțelegeți cât este de gustos, trebuie neapărat să gustați!
P&V.: Valentina, arătați tot timpul foarte bine. Aveți vreun secret pe care vreți sî-l împărtășiți și nouă?
Valentina: Secretul meu pe care vi-l recomandă, indiferent de vârstă este să beți în fiecare dimineață, pe stomacul gol, un pahar de apă călduță cu o linguriță de miere și câteva picături de suc de lămâie. Acest sirop trebuie să-l beți cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. Pentru mine a devenit un ritual obligatoriul, fără de care nu se începe dimineața. Această băutură tonifică, revigorează și te încarcă cu energie pentru toată ziua!
TARTĂ CU MERE
2-3 mere
3 ouă
1 pahar zahăr
1 pahar făină
Pesmeți măcinați
1.Batem ouăle cu zahărul, adăugăm 1 pahar de făină și amestecăm până la omogenizarea compoziției.
2.Ungem tava de copt cu unt și tapițăm cu pesmeții măcinați. Deasupra, scoatem merele decojite și feliate subțiri sau, tăiate cubulețe (orice formă doriți).
3.Acoperim merele cu aluatul pregătit și dăm totul la copt pentru 20-30 minute, la 200 grade C.
CARNE SUB CRUSTĂ
1 kg carne de porc
1 kg cartofi
2 cepe
1 cutie maioneză
100 gr brânză
Sare, piper după gust
1.Feliem și batem carnea ca pentru antricot. O potrivim de sare și piper. Ungem tava de copt cu ulei de răsărită și scoatem primul strat de carne.
2.Tăiem mășcat ceapa – rondele, pe care o scoatem deasupra cartofilor.
3.Cartofii se taie rondele și se situează deasupra cărnii, în cel de-al doilea strat. Opțional potriviți de sare și piper.
4.Ungem stratul de cartofi cu maioneză și ducem tava la cuptor pentru 40-50 minute, la 2000 grade C.
5.Cu 10 minute înainte de a fi gata mâncarea, radem brânza și o presărăm deasupra.
PRUNE USCATE CU NUCI
100 gr prune uscate
100 gr nuci
100 ml smântână de 30%
50 gr zahăr
1.Umpleți prunele uscate cu nuci.
2.Pregătim crema de smântână: amestecăm smântâna și zahărul. Acoperim prunele umplute cu această cremă.
Tags
Похожие статьи
-
Valori de familie a familiei Guțu mar 24, 2015
-
Duminica Paștelui în sânul familiei mar 28, 2014
-
Семейные ценности с Надеждой Петренко aug 19, 2015
-
Tradiţii de Paşte:Ross şi Lesea Tanner apr 17, 2014
-
Bucătăria-latino-arabă mar 07, 2014