Eco lapte

Просто&Вкусно - Eco lapte

Eco lapte

De obicei, consumatorul subînțelege prin Eco fructe și legume fără chimicate. Mai profund, aceasta înseamnă că producătorul nu a aplicat îngrășăminte minerale în sol (nitrați) și nu a stropit plantele cu erbicide, fungicide sau pesticide. Aceasta este o explicație simplificată a noțiunii ”produs Eco”, însă este cea mai frecvent utilizată și pe înțelesul tuturora.

 

Lucrurile se complică însă când trebuie să vorbim despre produsele animale – lactate, ouă, carne. Aici se pare ca consumatorul este mai relaxat, știind ca animalele nu sunt stropite cu chimicale, nici nu sunt hrănite cu nitrați, de asta se presupune ca aceste produse sunt mai puțin un motiv de îngrijorare, mai ales pentru mamici, care se poartă mereu de grija copiilor.

 

Și totuși, ce înseamnă lapte Eco? Sau ouă Eco? Sau carne Eco? Prin ce se deosebesc ele de cele obișnuite, în afară de preț? Haideți să ne întoarcem la lecțiile din edițiile trecute. Un produs comercializat poate purta descrierea Eco, doar dacă pe ambalaj este sigla Eco – fie a Uniunii Europene, fie a țării de origine, fie a agenției de certificare Eco. Această siglă are în spatele său un Certificat de Conformitate, care se eliberează producătorului, în baza modului în care este condusă ferma (de pui, de vaci, de oi, de porci), și deseori – în baza analizelor de laborator a conținutului chimic al produselor finale.

 

Ca să obțină asemenea certificat, fermierul trebuie să ofere cele mai bune condiții de trai pentru păsările sau animalele sale. Cea mai mare deosebire constă în faptul ca păsările și animalele Eco au spațiu la aer liber, pentru păscut și pentru odihnă.  Acest mod de viață menține păsările și animalele mai sănătoase, și administrarea de rutină a antibioticelor nu este permisă. Precum este interzisă și aplicarea hormonilor de creștere. Se știe că antibioticele, hormonii și chimicalele din organizmul unui animal se păstrează la prelucrare și trec mai departe în organizmul consumatorului.

 

Din păcate, în Moldova nu există niciun producător de carne Eco. Este un singur producător de păsări Eco – prepelițe, unde se produc și ouă Eco de prepeliță. Numele său este Lilia Orândaș, din satul Cociulia, r. Cantemir. Mai este ferma Miorița-Ciobanu din satul A.I.Cuza, r. Cahul, cu brinză de oi și miei.

 

La capitolul lactate este la fel de modestă oferta Eco în Moldova. Doar compania Spin-Agro din s. Hârtopul Mic, r. Criuleni produce lapte Eco.

 

Și unde se vând aceste produse, mă veți întreba? Nici eu nu știu. Oferta de produse Eco locale este foarte mică în Moldova, și în lipsa unei piețe Eco sau a unei surse de informație despre fiecare producător Eco, consumatorul rămîne doar cu speranța ca lactatele și carnea pe care o consumă conțin mai puțini antibiotici și chimicale.

 

Știind că în Moldova nu există carne și ouă Eco, Vă sfatui să nu credeți, atunci când vânzătorii vă spun ca produsul lor este ”eco”. Țineți minte, fiecare producîtor Eco va avea la îndemână Certificatul de Conformitate, iar produsele ambalate vor avea sigla specială.

 



Pasta cu dovlecei caramelizați

Ingrediente pentru 2 persoane

 

1 lingură de ulei de măsline

1 fir de praz tocat mărunt

2 căței de usturoi

2 dovlecei dați prin răzătoare mășcată

1 lingură de unt

150 grame paste scurte

coajă rasă de ½ lamâie

Frunze de busuioc

 

  1. Uleiul se încălzește în tigaie, se adaogă prazul și se gătește 5 minute
  2. Se adaogă usturoiul apoi dovleceii și se gătesc până se evaporă toată apa – 10-15 minute, mestecând permanent
  3. Se adaogă untul, se face focul mic și se gătește încă 30 minute, până când legumele se rumenesc. Se condimentează.
  4. Între timp se fierbe pasta timp de 10 minute. Se strecură păstrând o parte din lichidul în care a fiert pasta.
  5. Pastele se toarnă peste dovleceii caramelizați, se adaogă citeva linguri de lichid fierbine și se mestecă bine.
  6. Se presară coaja de lamție și frunzele de busuioc și se servește presărată cu un pic de ulei, după dorință.

Rolete din vinete cu brinză Ricotta

Tăiați vinetele cu un cuțit lung și ascuțit. Feliile prea groase nu se vor suci, iar cele prea subțiri vor arde.

 

Ingrediente pentru 6 persoane

3 linguri ulei

2 vinete mari feliate pe lungime, cu grosimea de 1 cm

250 grame Ricotta

25 grame mintă rece, tocata mărunt

25 grame cozi de ceapă verde

10 grame  cașcaval Parmiggiano Reggiano, ras mărunt

 

pentru sosul de tomate

3 linguri ulei

1 ceapă roșie

1 cățel de usturoi

400 grame miez de roșii fără coajă

 

metoda

  1. cuptorul se incalzeste pina la 180 grade C.
  2. feliile de vinete se ung cu ulei și se aranjaza intr-o tavă de copt, se se coc 25 minute. Se lasa sa se răceascâ.
  3. Pentru sosul de tomate ceapa și usturoiul se încing in ulei timp de 10 min, apoi se adaogă roșiile, se condimentează și se lasă la foc mic timp de 30 minute.
  4. Jumătate din sosul pregatit se pune într-o tavă de ceramică
  5. Ricotta se amestecă cu minta pregătită, cu parmesan, și se condimentează după gust.
  6. Cind vinetele s-au răcit, se pune cite o lingură de umplutură pe fiecare felie și se sucește ca să se obițină o roletă. Se aranjază în vasul pentru copt, peste sosul de roșii.
  7. Se pune restul sosului deasupra si se dă la cuptor pentru 20 minute.

 

Vinetele se servesc calde sau reci, cu Frunze de salată și pâine țărănească.




Tartă cu tomate coapte și cașcaval

Folosiți roșii Cherry, sau din cele mărunte, ca să le tăiați doar în două jumătăți.

 

Ingrediente

300 grame făină cu afinator sau cu un pic de bicarbonat de sodiu (soda de mâncare)

75 grame unt rece și tăiat  cubulețe

150 ml lapte

1 ou

250 grame cremă de brânză de vaci

1 linguriță de muștar

150 grame cașcaval ras

25 grame cozi de ceapă verde

200 grame tomate mărunte tăiate în jumătate

ulei

 

Metoda de preparare

  1. cuptorul se încălzește până la 200 grade C.
  2. făina se amestecă cu untul rece până se formează fărâmituri.
  3. Se adaogă laptele și se frământă să se formeze un aluat moale
  4. Se face o turtă care se plasează într-o tavă zimțată pentru tarte
  5. Oul se zbate cu brânza de vaci, muștarul și 1/3 din cașcavalul ras. Amestecul se aranjază pe turta din tavă
  6. Se aranjază tomatele cu fața tăiată în sus, apoi se presară restul cașcavalului.
  7. Condimentăm cu un pic de piper negru și cu un pic de ulei
  8. Tava se pune în cuptor și se coace timp de 40 minute, pănă se prinde și se rumenește, cam 40 minute. Se presară ceapa verde pe deasupra și se servește cu o salată




Rețete: Tamara Șchiopu, foto: Olga Bux

Tags

Похожие статьи

Comentarii