Paşte fericit

Просто&Вкусно - Paşte fericit

Paşte fericit

Paștele reprezintă una dintre cele mai luminoase sărbători anuale creștine, care este sărbătorită cu cele mai apropiate persoane, rude și prieteni, într-o atmosferă deosebit de  caldă și confortabilă. De aceea în rubrica „Valorile familiei”, noi am recreat o atmosferă de sărbătoare festivă în casa designerului, decoratorului și pur și simplu a unei minunate femei, Marina Radenscaia-Novicova. Ea a  ales cele mai nemaipomenite lucruri pentru acest proiect. 

 

 


După biserica slavonă, pasca cu brânză se numește „brânzoaică”. Brânza pentru Pască trebuie să fie proaspătă, uscată, omogenă. Nu se recomandă să mărunțiți brânza prin mașina de tocat, deoarece ea devine mototolită, zdrobită și vâscoase, iar dacă o strecurați printr-o sită – devine puhavă și sățoasă.

 

PASCĂ CU BRÂNZĂ DE VACI

500 g brânză de vaci

100 g unt

 3 ouă

1/2 pahar de zahăr

1 lgt extract de vanilie

1 pahar de frișcă (20%)

100 g stafide (sau fructe confiate)

Coajă de lămâie

 

1.  Brânza de vaci se dă prin sită de 2 ori. Se amestecă cu unt moale.

2. Ouăle se bat cu zahărul și frișca, se pun la foc și se fierb, amestecînd întruna timp de 5 minute, până cînd masa nu se va îngroșa. Luați masa obținută de pe foc și puneți-o să se răcească ușor.

4. Masa obținută din ou se adaugă în brînza de vaci, se adaugă stafidele și se amestecă bine până se omogenizează toată compoziția.

5. Tava pentru Pască o acoperiți cu tifon și aranjați în ea compoziția de brânză obținută. Acoperiți marginile cu tifon și le strângeți cu putere.

6. Puneți tava în frigider peste noapte. Înainte de servire, foarte atent întoarceți tava și îndepărtați tifonul. 

 

 

Una dintre distracție de Paște, încă din cele mai vechi timpuri, era considerată tradiția de a ciocni ouăle. Era considerat norocos acela, care reușea să păstreze oul întreg după ciocnire. Aceasta însemnând, succes și noroc. Pe timpuri, o tradiție foarte populară de asemenea, era rostogolirea ouălor de pe un deal sau de pe o  tavă specială. Dacă oul aflat în procesul de rostogolire se lovea de oul care stătea pe pământ, jucătorul își lua acest ou.

 

 

Din cele mai străvechi timpuri, proprietarii bogați serveau pe masă până la 48 de feluri de mâncare – după numărul trecut de zilelor de post.  Pe lângă ouăle vopsite și copturi, principala decorațiune pe masă era mâncarea de bază - după tradiție preparată din carne de porc, de vită sau miel. Carnea de pasăre și pește, se folosea foarte rar în mâncarea de bază, deoarece Paștele din cele mai vechi timpuri se considera cea mai principală sărbătoare a anului, ceea ce înseamnă că masa trebuie să fie deosebit de bogată și sățioasă. 

 


 

COSTIȚĂ DE PORC CU CARTOFI ȘI USTUROI

1,5 kg costițe de porc într-o singură bucată

10 g sare de mare mășcată

3  căței de usturoi

5 cartofi mari

2 crenguțe de roșii cherry

3 lg ulei natural

2 crenguțe de rozmarin proaspăt

Câteva frunze de salvie proaspătă.

 

1. Cumpărați în magazine costițe de porc special pregătite, înfășurate cu bacon și rozmarin. Frecați costița pregătită cu sare și prăjiți-o pe o tigaie bine încălzită,într-o lingură de ulei natural, încât să se formeze o crustă.

2. Înfășurați oasele și carnea în folie de aluminiu, și puneți-o în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 1 oră.

3. Între timp, curățați cartofii și tăiații în felii subțiri.  Într-un castron mare amestecații cu 2 linguri de ulei natural, sare, rozmarin proaspăt și frunze de salvie. Lăsații pentru 15 minute.

4. Tava pentru copt o acoperiți cu hârtie pergament și aranjați pe ea cartofii. Cățeii de usturoi se taie în jumătate și se adaugă deasupra.

5. Cînd carnea va fi gata,  se scoate din cuptor și se încălzește la o temperatură foarte mare.

6. Tava cu cartofi o instalați în partea de sus a rolei și porniți grilul de sus. Coaceți cartofii timp de 15 minute.

7. Între timp scoateți folia de pe costițe, în așa mod să nu se scurgă sucul de la carnea de porc. Tot în aceste folii înfășurați roșiile cherry tot cu crenguțe. Cînd cartofii vor fi gata, le scoateți din rolă, în locul lor pentru 5 minute puneți la cuptor roșiile cherry înfășurate în folie.

8. Costița de porc se taie felii și se aranjează pe un platou mare. Se servește cu cartofi, roșii cherry și crenguță de rozmarin proaspăt.

 

 

 

SALATĂ CU CARNE DE PUI ȘI LEGUME LA GRĂTAR

500 g piept de pui

2 dovlecei mijlocii

1 vânăta mare (sau 2 medii)

1 ardei gras roșu

1  ardei gras galben

Maioneză

Ulei natural

Sare de mare

 

1. Fileul de pui se spală bine și se fierbe, se schimbă apa de 2 ori.

2. Legumele le tăiați mășcat. Într-un bol mare le amestecați cu un pic  de ulei și sare de mare.

3. Pe o tigaie gril preîncălzită se prăjesc legumele.

4. Fileul de pui fiert se taie în bucăți mari și se amestecă cu legumele.

5. Salata obținută se amestecă cu maioneză și ulei natural - dup gust.

 

 

 

 

OUĂ UMPLUTE «CIUPERCUȚE»

8 ouă fierte tari

300 g ficat de pui

2 cepe mari

1 morcov mediu

100 g unt

Bicarbonat de sodiu- un vîrf de cuțit.

 

1. Se toacă mărunt ceapa și se prăjește în puțin ulei. Se adaugă bicarbonatul de sodiu.

2. Se curăță morcovul, se dă printr-o răzătoare măruntă și se adaugă la ceapă, să se prăjească.

3. Ficatul de pui se spală și se adaugă la legume în tigaie. Se prăjește până ficatul va fi gata, după care se macină totul într-un blender cu adaos de 100 g de unt.

4. Tăiați vârfurile la ouă și înmuiați-le în ceai, pentru ca ele să capete o nuanță cafenie. Gălbenușurile din ou le scoateți și le amestecați cu pasta obținută din ficat. 

5. Umpleți ouăle cu umplutura obținută. Puneți-le pe  farfurie astfel ca să stea bine, deasupra aranjați „căciulițele”.

 

 

 

GALETTA DE CARTOFI CU SOMON AFUMAT

Pentru aluat:

2,5 căni de făină

1 lgt de bicarbonat de sodiu

200 g de unt

¼- ½ căni de apă rece

Pentru umplutură:

3 cartofi mari fierți

150 g  brânză de capră

2 ouă

200 g somon afumat

1.Untul se rade pe răzătoare cu găuri mari. Se frământă cu sare și făină în fărâmituri fine, treptat se adaugă în el apă rece. Facem o cocă de aluat și o învelim într-o folie alimentară, ca s-o dăm la frigider pentru circa 2 ore.
2.Cartofii fierți se curăță și se dau prin răzătoare cu găuri mari. Se amestecă cu brânză de capră și ouă, se potrivesc de sare, după gust.
3.Preîncălzim cuptorul la 180 grade C. Scoatem aluatul din frigider și-l întindem. Tapițăm tava de copt cu foaia de aluat, iar în mijlocul acesteia scoatem umplutura de cartofi. Îndoim marginile, ca la plăcinte, dar nu până la capăt. Astfel, trebuie să obținem un mijloc de cerc neacoperit, cu 5-7 cm în diametru.  
4.Ducem galeta la cuptor pentru 30-40 minute. Gând este gata coaptă, o lăsăm să se răcească.
5.Feliem subțire somonul. Porționăm galeta în triunghiuri și o completăm cu feliile de somon, deasupra. 

 

 

Foto: Olga Bux;

Text: Olga Padalco

 


Tags

Похожие статьи

Comentarii