Insula Capri

Просто&Вкусно - Insula Capri

Insula Capri

PARADISUL Ca sa faci cunostinta cu Dolce Vita insulei Capri, va este suficientă o zi. Insula este împartita in doua orasele mici: Capri si Anacapri. Capri este un orasel plin de zgomote si forfota din cauza turistilor, ce-si petrec timpul liber pe ulicioarele inguste ale orasului. Cel de-al doilea, Anacapri, este un antipod: pasnic si foarte linistit. Privelistile fantastice de aici, iti provoaca simtul implinirii. Daca nu sunteti un gurmand al peisajelor frumoase, cu siguranta veti fi atrasi de locurile cu istorie, cum este vila Jupiter, in care a locuit impăratul Tiberius. In drum spre vila, veti putea contempla uimitoarea frumusete a stancilor, de altfel, cu o istorie trista: una din versiune ne spune ca, imparatul Tiberius arunca pe aceasta stanca, rivalii si dusmanii sai. 

Conform mitologiei grecesti, Capri s-ar traduce „capra”. Dupa cum se vede, gastronomia nu a ocolit nici aceasta destinatie turistica. Conform legendei, insula a fost botezata in constea caprei, care a alaptat devinitatea suprema a Greciei Antice, pe Zeus. Probabil, tocmai din aceasta cauza, insula Capri, poarta un statut neoficial, „divin”. Romanii antici, au denumit aceasta insula, paradisul pe pamant. Si nu este de mirare: marea cu apa calda, ce-si revarsa valurile pe maluri, flora exotica, peisajele fantastice. Capri este un adevarat centru de atractie al tuturor oamenilor de pe intregul glob. Aceasta insula este o adevarata intruchipare Dolce Vita si este cotata drept insula celor mai prosperi si mai bogati oameni ai planetei.

BUCĂTĂRIA CAPRI

Capri este renumită gratie peisajelor fantastice, dar si pentru o bucatarie desavarsita. Gurmanzii recunosc, ca bucataria insulei este total diferita de mancarea italieneasca. Aceasta regiune este renumita prin branzeturile sale: Caciocavallo, Provalone si nu in ultimul rand, Mozzarella. De aceea, daca sunteti un amator de cascavaluri, cu siguranta trebuie sa veniti aici.

Tot in aceasta regiune, se produce o branza delicioasa din lapte de bivolita. O alta specialitate gastronomica pe Capri, sunt bucatele speciale cu castani. Favoritul legumelor, insa, este zucchini. Zucchini (devleceii) sunt serviti, practic, la toate felurile de mancare, sun orice forma: fierte, coapte, gratinate cu peste sau la carne. Intr-un mod special se prepara si florile de dovlecel, care se rumenesc in friteoza, condimentate cu diferite adaosuri. O alta leguma extrem de apreciata pe capri, este rosia. Pe insula, cresc soiuri speciale de tomate. Unicitatea acestora se datorieaza climatului, aerului sarat si brizei marine. Aceste tomate au un gust neobisnuit, ce aminteste de scoicile marine. 

LIMONCELLO DI CAPRI

Pe insulă cresc lămâi, incredibil de mari! Lamaia este folosita in majoritatea bucatelor. Iar daca reteta nu dispune de lamaie, fiti siguri ca lamaia va aparea pe farfurie in calitatea detaliului de infrumusetare, colorata si mustoasa. Favoritul bauturilor pe Capri, este renumitul lichior de lamai Limoncello. Bautura este multifunctionala si poate fi servita ca un digestiv, ca o batura de masa dar poate fi servit si in forma pura, in calitate de desert.

La inceputul secolului XX, Vincento Capale, a fost cel care le-a oferit oaspetilor hotelului sau, pentru prima data, bautura Limoncello. În 1988, urmaşii acestuia au fondat compania „Limoncello di Capri” şi au brevetat termenul „limoncello”. Conform unei tradiţii vechi ai familiei, care s-a pastrat pana in zilele noastre, „Limoncello din Capri” se produce prin metoda de macerare a cojii de lamai la temperatura rece, fara adaos de stabilizatori, si arome, precum si fara coloranti. De regula, niciun turist nu paraseste insula fara a lua cu el  macar o sticla de  bautura magica.

ŢARA CAPRESE

Salata Caprese este la fel de populara si apreciata in Italia, cum este la noi salata Olivier. De fapt, este o salată foarte uşoară, dar destul de satioasă. Nu este surprinzator ca Caprese s-a pozitionat ferm in meniul italienilor, mari adepti ai unui mod de viata sanatos. Rata calorita a salatei este foarte mica, circa 380 calorii per portie. Prin urmare, aceasta gustare este potrivita atat pentru barbati, cat si pentru femeile care-si pastreaza cu strictete siluieta. Traditonal, aceasta salata este servita inainte de mesele principale. Deoarece ingredientele salatei sunt minime, este extrem de important ca produsele sa fie de cea mai buna calitate. Salata a fost denumita in cinstea insulei Capri (uneori denumirea este interpretata gresit, cu referire la derivatul cuvantului „capriciu”). 

Si, intr-adevar, anume aici poţi gusta cea mai buna salata Caprese, deoarece pe insulă se cultivă rosii extrem de gustoase – baza salatei. Italienii folosesc petru salată, doar tomate speciale, din soiul „Inimă de bou”. Unii gurmanzi, afirma ca salata Caprese se prepara, doar din rosii care cresc la poalele vulcanului Vesuviu.  De asemenea, fiind patrioţi înnascuti, italienii dau preferinta acestei gustari, si din cauza coloristicii, ce repeta culorile steagului national. In continuare, va propun sa ne imaginam cum se prepara un drapel de Italia delicios! Vom avea nevoie de rosii mustoase si aromate, pe care le vom felia. Deci, primul strat şi prima culoare este rosu. Peste strarul de rosii, punem branza mozzarella, de culoare alba. Cel de-al treilea strat si culoare – verde,  o obtinem, presarand salata, cu frunze de busuioc. Acordul final al acestei melodii gastronomice este sarea, piperul si uleiul de masline extravirgin.  

*** 

 Privind insula Capri, cu atat mai mult, aflandu-te acolo, este greu de imaginat ca un asemenea loc exista cu adevarat. Cu toate acestea, peisajele fascinante, nu este o plasmuire a imaginatie, ci o realitate, pe care o poate  contempla orice-şi doreşte sa ajunga pe Capri. Fiţi siguri, in aceasta realitate este foarte placut sa savurezi o bucatarie pe cat de frumoasă, pe atat de delicioasa!

Degustatie obligatorie pe Capri:

·         Neaparat să faceti degustarea branzeturilor. Spre marea mea uimire, si cred ca orice calator, va intelege ca nu a gustat niciodata o adevarata Mozzarella.

·         Gustati o branza surpărinzator de gustoasa, Provalone.

·         Nu trebuie să vă lipsiti de placerea de a gusta originalul Caciocavallo, acest cascaval este preferatul cipriotilor.

·         Gustati cat mai multe bucate de zucchini, care numara peste 50 de soiuri pe Capri.

·         Tomatele de pe litoralul insulei Capri, cu aroma scoicelor marine, sau un sos de tomate.

·         In mod obligator, renumitul lichior Limoncello. 

CAFENELE SI RESTAURANTE:

- Aurora, o bucatarie exceptionala. Deasemenea, aici gasiti una dintre cele mai mari colectii de vinuri din Italia, Via Fuorlovado, 18/20.

- Capri’s, un restaurant cu vedere spre Golful Napoli, spre vulcanul Vesuviu si insulile Ischia, ViaRoma, 38.

- Al Grottino, situat intr-o cladire istorica ce dateaza cu sec. XV-lea, a fost deschis in 1937, Longano, 27.

- Buca di Bacco, este un restaurant nu prea mare, de un farmec aparte, situat in inima orasului istoric, Via Longano, 35.

 

 

Tags

Похожие статьи

Comentarii