Enjoy your meal
De data asta vom merge într-o călătorie culinară prin statele sudice ale Americii. Acolo, sunt adunate pe o farfurie tradiții din Lumea Veche, specialități din cultura imigranților și nuanțe din bucătărie autohtonă indiană. Toate astea sunt ușor de preparat, într-o zi obișnuită din săptămîna, chiar în bucătăria dumneavoastră.
Pui cu lămîie și busuioc
Ingrediente:
1 pui mediu
1 lng sare
½ linguriță boia de ardei dulce
½ linguriță coriandru
2 lămîi
2 cepe
2 crenguțe de busuioc
250g unt
Mod de preparare
- Spălăm puiul și îl uscăm bine cu șervețele. Îl frecăm cu condimente și unt moale.
- Tăiem lămîile feliuțe iar ceapa inele mari.
- Prăjim ceapa în tigaia încinsă cîte un minut pe ambele părți.
- Așezăm ceapa în tava, punem deasupra puiul, aranjăm prin părți lămîia, busuiocul și untul rămas.
- Coacem puiul timp de 40 minute în rola preîncălzită la 200oC.
- Se servește fierbinte, stropit cu sucul eliberat în procesul de coacere.
Grits cu jumări
Ingrediente:
10 lng făină de porumb măruntă
200ml frișcă grasă
4 lng parmezan ras
1 linguriță cu vîrf de sare
300g piept de porc cu multă slănină
Mod de preparare
- Amestecăm într-o cratiță făina, frișca și sarea. Firbem compoziția obținută timp de 10-15 minute.
- O turnăm într-o tavă, amestecăm puțin cașcaval în ea, apoi o nivelăm și o presărăm cu parmezanul rămas.
- Coacem grits-ul timp de 15 minute în rola preîncălzită la 220oC.
- Între timp, prăjim pieptul de porc tăiat bucățele, într-o tigaie încinsă.
- Le prăjim la foc mediu pînă se topește toată grăsimea. Trebuie să obținem jumări aurii și crocante.
- Servim grits-ul fierbinte presărat cu jumări crocante și puțină sare.
Supă din fructe de mare Choppino
Ingrediente:
Pentru bulion:
Oase de pește
2 tulpini de țelină
1 morcov
1 ceapă
2 frunze de dafin
2 căței de usturoi
1 pahar creveți mărunți
Carcase de creveți
Conținutul de tomate:
2 lng ulei de măsline
1 morcov
1 ceapă
1 ardei dulce
2 tulpini de țelină
4 căței de usturoi
1 ardei iute
1 frunză de dafin
½ sticlă vin roșu
1 lng oțet de mere
1 lng sos Worcestershire
1 lng sos Tabasco
1l piure de tomate conservate
2l bulion
Fructe de mare:
6 caracatițe mici
1 ambalaj midii
2 fileuri pește biban
2 fileuri pește șalău
10 creveți curățați
Mod de preparare
- Pregătim bulionul. E important să prăjim preventiv creveții mărunți și carcasele pînă devin roșii. Ele vor conferi bulionului o aromă deosebită. Fierbem bulionul 1 oră.
- Topim untul într-o cratiță. Călim la foc mediu legumele tăiate, morcovul, ceapa, ardeii și țelina.
- Adăugăm usturoiul, frunza de dafin și condimentele. Mai călim cîteva minute.
- Turnăm apoi vinul, oțetul, piureul de tomate și fierbem pînă scade în jumătate. Adăugăm bulionul din pește și fierbem totul 1 oră.
- Trecem compoziția obținută printr-o sită.
- O turnăm într-o cratiță curată și adăugăm caracatițele, creveții, fileul de pește și la final midiile.
- Fierbem supa circca 10-12 minute.
- Servim supa fierbinte, decorată cu pătrunjel tocat, feliuțe de lămîie și crutoane din pâine.
Șalău pane cu remoulade
Ingrediente:
6 fileuri pește șalău
1 linguriță sare
3 ouă
4 lng făină
6 lng pesmeți pentru pane
Pentru remoulade:
3 gălbenușuri de ou
4 lng ulei de măsline
½ ardei iute
1 linguriță muștar
1 linguriță suc de lămîie
½ linguriță usturoi uscat
½ cozi de ceapă verde
Sare
Ulei pentru friteuză
Mod de preparare
- Batem gălbenușurile în blender și turnăm uleiul de măsline puțin cîte puțin. Pregătim o maioneză densă.
- Adăugăm muștarul, sucul de lămîie, usturoiul, sarea, ardeiul iute și ceapa verde tocate mărunt. Amestecăm bine totul.
- Feliem peștele și îl presărăm cu sare.
- Pregătim compoziția pentru pane. Încingem friteuza. Înmuiem peștele în compoziția obținută apoi îl tăvălim prin pesmet.
- Îl prăjim în friteuză pînă devine auriu.
- Scoatem peștele pe șervețele de hîrtie ca să se scurgă surplusul de ulei.
- Servim peștele fierbinte alături de sosul remoulade și o feliuță de lămîie.
Tradiționalul sos „Tabasco” din bucătăria americană este preparat din pulpa ardeiului iute, oțet și sare.
Remoulade pe bază de maioneză, conține de obicei, castraveți marinați, capere, pătrunjel, ceapă verde, usturoi, ulei de măsline, oțet condimentat, muștar și anșoa.
Bucătăria americană
Această bucătărie combină tradițiile engleze ale secolelor XVII—XVIII și tradițiile indienilor americani (preparate din porumb și cartofi dulci, siropul de arțar și altele). Ea s-a schimbat semnificativ în ultimele secole, devenind o sinteză a tradițiilor culinare ale lumii, care combină bucătăriile diferitor culturi de imigranți.
Rețete și fotografii: Xenia Vodolazscaia
TagsПохожие статьи
-
Pui cu lămîie și busuioc oct 22, 2014
-
Romantic date at home ian 16, 2015
-
Salată cu carne de pui și sparanghel iul 03, 2014
-
Cina de duminica mai 11, 2015
-
Salată de pui și Dorblu mai 23, 2014