Italianca care a cucerit întreaga lume

Просто&Вкусно - Italianca care a cucerit întreaga lume

Italianca care a cucerit întreaga lume

Italianca care a cucerit întreaga lume...

 

Italianca, care de mai multe secole a cucerit întreaga lume, este numită pe bună dreptate – pizza. E un merit greu de contestat. Următoarea noastră colecție este o declarație de dragoste dedicată pizzei, deoarece pizza este simplu de preparat și e mereu delicioasă.

 

 

Rețeta de bază a alutului pentru pizza

 

Ingrediente:

1kg făină

11g drojdie uscată

1 lng zahăr

1 linguriță sare

4 lng ulei de măsline

500ml apă caldă

 

Mod de preparare

  1. Cernem făina într-un bol mare și adăugăm drojdia, zahărul și sarea. Amestecăm bine totul.
  2. Facem în mijlocul făinii o adîncitură și turnăm treptat apa și uleiul, amestecînd continuu.
  3. Frămîntăm un aluat elastic, îl presărăm cu făină și îl învelim cu un prosop.
  4. Îl lăsăm să dospească 3-4 ore la cald.

 

 

 

Sosul de tomate

 

Ingrediente:

400g roșii proaspete sau conservate în sos propriu

1-2 căței de usturoi

Roșii cherry

Busuioc proaspăt sau uscat

Un vîrf de cuțit de sare

Un vîrf de cuțit de zahăr

2 lng ulei de măsline

 

Mod de preparare

  1. Crestăm roșiile și le opărim 1 minut, apoi le punem sub apă rece, le curățim și le tăiem cubulețe mici. Dacă optăm pentru roșiile conservate nu trebuie decît să le curățim și să le tocăm mărunt.
  2. Încingem tigaia, turnăm uleiul apoi adăugăm usturoiul și îl prăjim mai puțin de 1 minut.
  3. Adăugăm roșiile cherry și cîteva frunzulițe de busuioc. Pregătim la foc mic 5-7 minute. Presărăm sare, zahăr și piper după gust.
  4. Scoatem busuiocul și cu ajutorul blenderului transformăm totul într-un sos.

 

 

Pizza cu ton și olive

 

Ingrediente:

Sos de tomate

Cîteva măsline și olive fără sîmburi

1 conservă de ton

½ ardei roșu gras

Cîteva roșii cherry

Puțin suc de lămîie

Ulei de măsline

 

Mod de preparare

  1. Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul și uleiul.
  2. Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul.
  3. Împrăștiem tonul deasupra, adăugăm ardeiul gras și feliuțe de roșii cherry.
  4. Tăiem olivele și măslinele și le presărăm deasupra.
  5. Stropim pizza cu ulei de măsline și suc de lămîie.
  6. O coacem timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.

 

 

 

Pizza Margarita

 

Ingrediente:

Busuioc proaspăt

100-250g brînză Mozzarella

Sos de tomate

Ulei de măsline

Oregano sau busuioc uscat

 

Mod de preparare

  1. Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul și uleiul.
  2. Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul.
  3. Presărăm deasupra mozzarella fărămițată, lăsăm puțină brînză deoparte.
  4. Adăugăm cîteva frunzulițe de busuioc proaspăt și puțin uscat.
  5. Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
  6. Scoatem pizza din rolă și presărăm deasupra brînza rămasă.
  7. O stropim cu ulei de măsline și mai adăugăm busuioc.

 

 

Pizza cu sos de tomate, ciuperci și salam

 

Ingrediente:

Sos de tomate

Cîteva ciuperci champignon

Feliuțe de salam saleami

2-3 roșii cherry

Brînză mozzarella

Salată ruccola proaspătă

Ulei de măsline

 

Mod de preparare

  1. Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul și uleiul.
  2. Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul.
  3. Tăiem ciupercile feliuțe și le aranjăm peste sos. Adăugăm inele de roșii cherry, feliuțele de salam și brînza fărămițată deasupra.
  4. Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
  5. Presărăm puțină sare peste pizza gata și o stropim cu ulei de măsline.

 

 

 

Pizza cu pere și cașcaval brie

 

Ingrediente:

1 pară

100g cașcaval brie

Ruccola sau salată verde

Oregano uscat sau busuioc

Ulei de măsline

Sos de tomate

 

Mod de preparare

  1. Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul și uleiul.
  2. Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul. Această pizza o putem face cu sos roșu de tomate sau sos alb.
  3. Tăiem para feliuțe și le așezăm peste pizza. Presărăm puțin oregano sau busuioc și puțină sare. Stropim pizza cu ulei de măsline.
  4. Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
  5. Scoatem pizza din rolă și punem deasupra ei bucățele de cașcaval brie și puțină ruccola, o stropim cu ulei de măsline.

 

 

Pizza cu șuncă, bacon și vinete

 

Ingrediente:

100-150g șuncă

3-4 feliuțe de bacon

1/3 vînătă

Busuioc proaspăt

Parmezan

Pentru sosul bechamel:

100g unt

1 lng făină

250ml lapte

1/3 linguriță sare

Nucușoară

 

Mod de preparare

  1. Pregătim sosul: topim untul într-un ceaun, adăugăm făina și amestecăm bine. O încălzim un minut. Apoi turnăm laptele rece, amestecînd continuu. Presărăm sare și piper. Lăsăm sosul să fiarbă circca 1 minut. Amestecăm continuu pînă cînd sosul se va îngroșa. Luăm de pe foc și adăugăm nucșoară.
  2. Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul. Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul.
  3. Punem peste sos rondele subțiri de vînătă, apoi feliuțe de șuncă și bacon. Presărăm sare și piper.
  4. Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
  5. Scoatem pizza din rolă și presărăm deasupra mozzarella fărămițată, adăugăm puțin busuioc și stropim cu ulei de măsline.

 

 

Pizza cu somon și sos bechamel

 

Ingrediente:

200-300g somon proaspăt

2 lng capere

Puțină coajă rasă de lămîie

Puțin oregano uscat

Ulei de măsline

Parmezan

Pentru sosul bechamel:

100g unt

1 lng făină

250ml lapte

1/3 linguriță sare

Nucșoară

 

Mod de preparare

  1. Pregătim sosul: topim untul într-un ceaun, adăugăm făina și amestecăm bine. O încălzim un minut. Apoi turnăm laptele rece, amestecînd continuu. Presărăm sare și piper. Lăsăm sosul să fiarbă circca 1 minut. Amestecăm continuu pînă cînd sosul se va îngroșa. Luăm de pe foc și adăugăm nucșoară.
  2. Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul. Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul.
  3. Punem deasupra cubulețe de somon și capere, presărăm coajă de lămîie. Stropim cu ulei și presărăm sare.
  4. Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
  5. Scoatem pizza din rolă, presărăm deasupra puțină ruccola și o stropim cu ulei de măsline și suc de lămîie.

 

 

 

Pizza cu bacon și roșii

 

Ingrediente:

10 roșii cherry

Sos de tomate

3-5 feliuțe de bacon

100g brînză mozzarella

Ulei de măsline

 

Mod de preparare

  1. Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul.
  2. Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul. Presărăm deasupra brînza fărămițată, adăugăm roșiilr cherry înjumătățite și presărăm oregano uscat sau cimbru. Stropim cu ulei de măsline.
  3. Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
  4. Scoatem pizza din rolă, așezăm deasupra feliuțele de bacon și o stropim cu ulei de măsline.

 

 

 

Pizza cu sos de cașcaval, pui grill, mozzarella și busuioc

 

Ingrediente:

Sos de frișcă

Brînză Mozzarella

50g cașcaval Gorgonzola

Piept de pui

Ardei gras roșu

Busuioc

Pentru sos:

100ml frișcă

50g cașcaval Cedar ras

2 gălbenușuri de ou

Sare

Piper

 

Mod de preparare

  1. Tăiem pieptul de pui de a lungul, îl sărăm și pipărăm și îl prăjim pe grill sau pe tigaie grill, cîte 4 minute pe fiecare parte. Îl punem într-o farfurie și o acoperim.
  2. Înfierbîntăm frișca într-o cratiță și adăugăm tot cașcavalul, amestecînd continuu.
  3. Luăm cratița de pe foc și adăugăm gălbenușurile, amestecăm rapid. Potrivim de sare și piper.
  4. Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul și uleiul.
  5. Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul.
  6. Fărîmițăm mozzarella și o presărăm deasupra.
  7. Adăugăm piept de pui tăiat feliuțe și inele de ardei dulce.
  8. Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
  9. Scoatem pizza din rolă și punem deasupra bucățele de cașcaval Gorgonzola.

10.  Adăugăm cîteva frunzulițe de busuioc și o stropim cu ulei e măsline.

 

 

 


Pizza cu sos pesto și legume

 

Ingrediente:

Pentru sosul pesto din pătrunjel:

1 legătură de pătrunjel

50ml ulei de măsline

2-4 lng parmezan ras

1 lng semințe de dovleac

Sare

Piper

Pentru umplutură:

½ vînătă

Roșii cherry

½ ardei roșu gras

Ciuperci champignon

1 bilă cașcaval Mozzarella

Ulei de măsline

 

Mod de preparare

  1. Punem toate ingredientele pentru pesto în blender, în afară de cașcaval. Fărămițăm totul pînă obținem un sos dens, adăugăm parmezanul și amestecăm. Potrivim de sare și piper.
  2. Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul și uleiul.
  3. Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul. Aranjăm legumele după gust.
  4. Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
  5. Scoatem pizza din rolă și punem deasupra bucățele de mozzarella, ea se va topi de la căldura pizzei.

 

 

 

Pizza cu cîrnați picanți și cașcaval Gorgonzola

 

Ingrediente:

Pentru umplutură:

Sos de tomate

100-150g cîrnați picanți

2-3 feliuțe de bacon

Un vîrf de cuțit de boia de ardei

100g cașcaval Gorgonzola

1 crenguță de cimbru proaspăt sau uscat

 

Mod de preparare

  1. Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul și uleiul.
  2. Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul.
  3. Aranjăm deasupra feliuțe de cîrnați și de bacon.
  4. Adăugăm crenguțe de cimbru și puțină boia de ardei.
  5. Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
  6. Scoatem pizza din rolă și punem deasupra bucățele de gorgonzola.

 


Rețete și fotografii: Denis Gondiuc


Tags

Похожие статьи

Comentarii