Italianca care a cucerit întreaga lume
Italianca care a cucerit întreaga lume...
Italianca, care de mai multe secole a cucerit întreaga lume, este numită pe bună dreptate – pizza. E un merit greu de contestat. Următoarea noastră colecție este o declarație de dragoste dedicată pizzei, deoarece pizza este simplu de preparat și e mereu delicioasă.
Rețeta de bază a alutului pentru pizza
Ingrediente:
1kg făină
11g drojdie uscată
1 lng zahăr
1 linguriță sare
4 lng ulei de măsline
500ml apă caldă
Mod de preparare
- Cernem făina într-un bol mare și adăugăm drojdia, zahărul și sarea. Amestecăm bine totul.
- Facem în mijlocul făinii o adîncitură și turnăm treptat apa și uleiul, amestecînd continuu.
- Frămîntăm un aluat elastic, îl presărăm cu făină și îl învelim cu un prosop.
- Îl lăsăm să dospească 3-4 ore la cald.
Sosul de tomate
Ingrediente:
400g roșii proaspete sau conservate în sos propriu
1-2 căței de usturoi
Roșii cherry
Busuioc proaspăt sau uscat
Un vîrf de cuțit de sare
Un vîrf de cuțit de zahăr
2 lng ulei de măsline
Mod de preparare
- Crestăm roșiile și le opărim 1 minut, apoi le punem sub apă rece, le curățim și le tăiem cubulețe mici. Dacă optăm pentru roșiile conservate nu trebuie decît să le curățim și să le tocăm mărunt.
- Încingem tigaia, turnăm uleiul apoi adăugăm usturoiul și îl prăjim mai puțin de 1 minut.
- Adăugăm roșiile cherry și cîteva frunzulițe de busuioc. Pregătim la foc mic 5-7 minute. Presărăm sare, zahăr și piper după gust.
- Scoatem busuiocul și cu ajutorul blenderului transformăm totul într-un sos.
Pizza cu ton și olive
Ingrediente:
Sos de tomate
Cîteva măsline și olive fără sîmburi
1 conservă de ton
½ ardei roșu gras
Cîteva roșii cherry
Puțin suc de lămîie
Ulei de măsline
Mod de preparare
- Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul și uleiul.
- Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul.
- Împrăștiem tonul deasupra, adăugăm ardeiul gras și feliuțe de roșii cherry.
- Tăiem olivele și măslinele și le presărăm deasupra.
- Stropim pizza cu ulei de măsline și suc de lămîie.
- O coacem timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
Pizza Margarita
Ingrediente:
Busuioc proaspăt
100-250g brînză Mozzarella
Sos de tomate
Ulei de măsline
Oregano sau busuioc uscat
Mod de preparare
- Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul și uleiul.
- Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul.
- Presărăm deasupra mozzarella fărămițată, lăsăm puțină brînză deoparte.
- Adăugăm cîteva frunzulițe de busuioc proaspăt și puțin uscat.
- Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
- Scoatem pizza din rolă și presărăm deasupra brînza rămasă.
- O stropim cu ulei de măsline și mai adăugăm busuioc.
Pizza cu sos de tomate, ciuperci și salam
Ingrediente:
Sos de tomate
Cîteva ciuperci champignon
Feliuțe de salam saleami
2-3 roșii cherry
Brînză mozzarella
Salată ruccola proaspătă
Ulei de măsline
Mod de preparare
- Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul și uleiul.
- Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul.
- Tăiem ciupercile feliuțe și le aranjăm peste sos. Adăugăm inele de roșii cherry, feliuțele de salam și brînza fărămițată deasupra.
- Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
- Presărăm puțină sare peste pizza gata și o stropim cu ulei de măsline.
Pizza cu pere și cașcaval brie
Ingrediente:
1 pară
100g cașcaval brie
Ruccola sau salată verde
Oregano uscat sau busuioc
Ulei de măsline
Sos de tomate
Mod de preparare
- Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul și uleiul.
- Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul. Această pizza o putem face cu sos roșu de tomate sau sos alb.
- Tăiem para feliuțe și le așezăm peste pizza. Presărăm puțin oregano sau busuioc și puțină sare. Stropim pizza cu ulei de măsline.
- Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
- Scoatem pizza din rolă și punem deasupra ei bucățele de cașcaval brie și puțină ruccola, o stropim cu ulei de măsline.
Pizza cu șuncă, bacon și vinete
Ingrediente:
100-150g șuncă
3-4 feliuțe de bacon
1/3 vînătă
Busuioc proaspăt
Parmezan
Pentru sosul bechamel:
100g unt
1 lng făină
250ml lapte
1/3 linguriță sare
Nucușoară
Mod de preparare
- Pregătim sosul: topim untul într-un ceaun, adăugăm făina și amestecăm bine. O încălzim un minut. Apoi turnăm laptele rece, amestecînd continuu. Presărăm sare și piper. Lăsăm sosul să fiarbă circca 1 minut. Amestecăm continuu pînă cînd sosul se va îngroșa. Luăm de pe foc și adăugăm nucșoară.
- Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul. Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul.
- Punem peste sos rondele subțiri de vînătă, apoi feliuțe de șuncă și bacon. Presărăm sare și piper.
- Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
- Scoatem pizza din rolă și presărăm deasupra mozzarella fărămițată, adăugăm puțin busuioc și stropim cu ulei de măsline.
Pizza cu somon și sos bechamel
Ingrediente:
200-300g somon proaspăt
2 lng capere
Puțină coajă rasă de lămîie
Puțin oregano uscat
Ulei de măsline
Parmezan
Pentru sosul bechamel:
100g unt
1 lng făină
250ml lapte
1/3 linguriță sare
Nucșoară
Mod de preparare
- Pregătim sosul: topim untul într-un ceaun, adăugăm făina și amestecăm bine. O încălzim un minut. Apoi turnăm laptele rece, amestecînd continuu. Presărăm sare și piper. Lăsăm sosul să fiarbă circca 1 minut. Amestecăm continuu pînă cînd sosul se va îngroșa. Luăm de pe foc și adăugăm nucșoară.
- Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul. Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul.
- Punem deasupra cubulețe de somon și capere, presărăm coajă de lămîie. Stropim cu ulei și presărăm sare.
- Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
- Scoatem pizza din rolă, presărăm deasupra puțină ruccola și o stropim cu ulei de măsline și suc de lămîie.
Pizza cu bacon și roșii
Ingrediente:
10 roșii cherry
Sos de tomate
3-5 feliuțe de bacon
100g brînză mozzarella
Ulei de măsline
Mod de preparare
- Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul.
- Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul. Presărăm deasupra brînza fărămițată, adăugăm roșiilr cherry înjumătățite și presărăm oregano uscat sau cimbru. Stropim cu ulei de măsline.
- Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
- Scoatem pizza din rolă, așezăm deasupra feliuțele de bacon și o stropim cu ulei de măsline.
Pizza cu sos de cașcaval, pui grill, mozzarella și busuioc
Ingrediente:
Sos de frișcă
Brînză Mozzarella
50g cașcaval Gorgonzola
Piept de pui
Ardei gras roșu
Busuioc
Pentru sos:
100ml frișcă
50g cașcaval Cedar ras
2 gălbenușuri de ou
Sare
Piper
Mod de preparare
- Tăiem pieptul de pui de a lungul, îl sărăm și pipărăm și îl prăjim pe grill sau pe tigaie grill, cîte 4 minute pe fiecare parte. Îl punem într-o farfurie și o acoperim.
- Înfierbîntăm frișca într-o cratiță și adăugăm tot cașcavalul, amestecînd continuu.
- Luăm cratița de pe foc și adăugăm gălbenușurile, amestecăm rapid. Potrivim de sare și piper.
- Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul și uleiul.
- Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul.
- Fărîmițăm mozzarella și o presărăm deasupra.
- Adăugăm piept de pui tăiat feliuțe și inele de ardei dulce.
- Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
- Scoatem pizza din rolă și punem deasupra bucățele de cașcaval Gorgonzola.
10. Adăugăm cîteva frunzulițe de busuioc și o stropim cu ulei e măsline.
Pizza cu sos pesto și legume
Ingrediente:
Pentru sosul pesto din pătrunjel:
1 legătură de pătrunjel
50ml ulei de măsline
2-4 lng parmezan ras
1 lng semințe de dovleac
Sare
Piper
Pentru umplutură:
½ vînătă
Roșii cherry
½ ardei roșu gras
Ciuperci champignon
1 bilă cașcaval Mozzarella
Ulei de măsline
Mod de preparare
- Punem toate ingredientele pentru pesto în blender, în afară de cașcaval. Fărămițăm totul pînă obținem un sos dens, adăugăm parmezanul și amestecăm. Potrivim de sare și piper.
- Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul și uleiul.
- Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul. Aranjăm legumele după gust.
- Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
- Scoatem pizza din rolă și punem deasupra bucățele de mozzarella, ea se va topi de la căldura pizzei.
Pizza cu cîrnați picanți și cașcaval Gorgonzola
Ingrediente:
Pentru umplutură:
Sos de tomate
100-150g cîrnați picanți
2-3 feliuțe de bacon
Un vîrf de cuțit de boia de ardei
100g cașcaval Gorgonzola
1 crenguță de cimbru proaspăt sau uscat
Mod de preparare
- Întindem aluatul într-o foaie subțire. Întoarcem puțin marginile ca să nu se scurgă sosul și uleiul.
- Turnăm sos cu o lingură sau cu un polonic, ungem bine aluatul.
- Aranjăm deasupra feliuțe de cîrnați și de bacon.
- Adăugăm crenguțe de cimbru și puțină boia de ardei.
- Coacem pizza timp de 6-8 minute în rola încinsă la maxim 280-300oC. Încingem și tava odată cu rola.
- Scoatem pizza din rolă și punem deasupra bucățele de gorgonzola.
Rețete și fotografii: Denis Gondiuc
Похожие статьи
-
Somon „EN CROUTE” mai 20, 2014
-
Caponata iun 10, 2014
-
Somon în sos de vanilie iun 03, 2014
-
Clatite cu somon iun 09, 2014
-
Salată cu carne de pui şi legume la grătar mai 23, 2014