Jeleu
El tremură pe farfurie și ne ademenește cu culorile sale multicolore. El este jeleul – cel mai potrivit desert în timpul verii. El a fost inventat cu multe secole în urmă, dar a devenit popular abia la mijlocul secolului XX, cînd toți au realizat că acest desert nu este doar gustos, revigorant și finuț, ci și foarte folositor.
Jeleu din iaurt cu coacăză neagră
Ingrediente:
200ml iaurt de băut
150g coacăză neagră
150g zahăr
15g gelatină
300ml apă
Mod de preparare
- Punem gelatina în apă. O lăsăm să se umfle, după indicațiile de pe ambalaj.
- Încălzim gelatina pînă se va dizolva integral, nu o fierbem. O lăsăm să se răcească pînă la temperatura camerei.
- Amestecăm iaurtul cu jumătate din cantitatea de zahăr. Turnăm peste el apa cu gelatină. Amestecăm bine totul.
- Turnăm compoziția de iaurt în forme și le introducem în frigider pentru 4-5 ore.
- Pisăm coacăza cu zahărul rămas pînă obținem un piure.
- Îl punem peste jeleul din iaurt și îl decorăm cu mentă.
Jeleu de struguri
Ingrediente:
100g struguri
180ml suc de mere
50g zahăr
15g gelatină
250ml apă
Mod de preparare
- Punem gelatina în apă. O lăsăm să se umfle, după indicațiile de pe ambalaj.
- Încălzim gelatina pînă se va dizolva integral, nu o fierbem. O lăsăm să se răcească pînă la temperatura camerei.
- Turnăm zahărul în sucul de mere.
- Turnăm compoziția de gelatină peste sucul de mere, amestecăm bine totul.
- Punem bobițele de struguri în forme și turnăm peste ele compoziția de suc cu gelatină.
- Introducem jeleul în frigider pentru 4-5 ore.
Jeleu de căpșuni cu șampanie roz
Ingrediente:
100g căpșuni
200ml șampanie roz
75g zahăr
20g gelatină
300ml apă
Mod de preparare
- Punem gelatina în apă. O lăsăm să se umfle, după indicațiile de pe ambalaj.
- Încălzim gelatina pînă se va dizolva integral, nu o fierbem. O lăsăm să se răcească pînă la temperatura camerei.
- Amestecăm șampania cu zahărul, adăugăm în ea compoziția de gelatină.
- Punem căpșunile în forme și turnăm peste ele compoziția de șampanie cu gelatină.
- Introducem jeleul în frigider pentru 4-5 ore.
Salată din fructe cu jeleu din portocale
Ingrediente:
300ml suc proaspăt de portocale
75g zahăr
20g gelatină
300ml apă
2 banane
2 kiwi
100g struguri
100g ananas
Mod de preparare
- Punem gelatina în apă. O lăsăm să se umfle, după indicațiile de pe ambalaj.
- Încălzim gelatina pînă se va dizolva integral, nu o fierbem. O lăsăm să se răcească pînă la temperatura camerei.
- Amestecăm sucul de portocale cu zahărul, adăugăm în el compoziția de gelatină.
- Turnăm compoziția obținută în forme cu fundul plat și le introducem în frigider pentru 4-5 ore.
- Tăiem cubulețe jeleul obținut.
- Curățim fructele și le tăiem cubulețe.
- Amestecăm jeleul cu fructele și decorăm salata cu mentă.
Jeleu condimentat de vișine
Ingrediente:
300ml vișine în suc propriu
80g zahăr
20g gelatină
300ml apă
Scorțișoară
Cardamom
Nucșoară
Cuișoare
Mod de preparare
- Turnăm într-o cratiță sucul de vișine, apa și gelatina. Lăsăm deoparte pînă se va umfla gelatina.
- Adăugăm zahărul și condimentele după gust. Punem cratița pe foc și încălzim totul pînă se va dizolva zahărul și gelatina.
- Strecurăm compoziția obținută și o turnăm în forme în care am pus preventiv vișine.
- Lăsăm să se răcească la temperatura camerei apoi introducem în frigider pentru 4-5 ore.
Rețete și fotografii: Iulia Cozlenco
Похожие статьи
-
noi 22, 2024
-
Summer trends in Rozmarin Cafe iul 20, 2016
-
Sauer din grapefruit iun 06, 2014
-
Tortă Fraiser mar 17, 2015
-
Tarhon iun 06, 2014