Valori de familie a familiei Guțu
Anastasia Guțu:
“Paștele – este sărbătoarea care unește toată familia noastră, diferite generații ale ei. Noi ne pregătim tradițional pentru această sărbătoare: vopsim ouă, coacem cozonaci. Înainte eu coceam cozonaci acasă și procesul dura cam pînă la 3 – 4 dimineața. Acum noi facem asta la Crème de la Crème: cozonacii cu mac, dulceață, nuci, pregătiți la noi sunt comandați cu două trei săptămîni înainte.
Pentru mine personal abilitatea de a găti este foarte importantă. Eu cred, că pregătirea bucatelor este ceva sacru, deoarece tu pui în ea toate gîndurile tale, toate trăirile. De aceea, dacă ai o stare de spirit nu prea bună, mai bine nu te apuca de gătit, deoarece, în primul rînd, mîncarea nu va fi gustoasă, iar în al doilea rînd, poți transmite energie negativă prin ea. Mai ales aluatul, simte totul și absoarbe energia. La fel și copturile pentru Paște, trebuie să te apuci de ele într-o dispoziție foarte bună, deoarece asta va influența rezultatul final.
Eu am învățat să gătesc de la mama. Eu am fost cea mai mare în familie și purtam responsabilitate față de frații mei mai mici. Cînd părinții nu erau acasă eu pregăteam cu plăcere cina. Mai întîi de toate eu am învățat să gătesc felul întîi, deoarece în familia noastră era o lege, masa trebuie să înceapă cu o supă sau un borș. Eu de fiecare dată mă străduiam să-i uimesc pe cei dragi cu ceva nou, de acceea experimentam, de exemplu, într-un borș obișnuit eu adăugam vișine pentru ai da un gust acrișor sau pregăteam o tartă cu cremă fiartă.
Pînă la deschiderea Crème de la Crème eu găteam foarte mult, acasă erau întotdeauna 3 - 4 feluri de mîncare și mie îmi plăcea în fiecare zi să gătesc ceva deosebit. Pentru mine era o adevărată artă. Eu, aș putea spune, mi-am cam răsfățat familia cu delicatese culinare rafinate”.
Picior de miel copt
Ingrediente:
4 picioare de miel
80ml ulei de măsline
2 lng muștar
2 lng miere
1 cățel de usturoi
Sare
Piper
Oregano uscat
Mod de preparare
- Amestecăm toate ingredientele pentru marinadă într-un bol adînc.
- Punem carnea de miel în această marinadă și o lăsăm 30-40 minute.
- Încingem tigaia, adăugăm o picătură de ulei de măsline și prăji în el un cățel de usturoi tăiat mărunt. Apoi prăjim în acest ulei aromat carnea de miel pe ambele părți, pînă obținem crustă.
- Așternem hîrtie de copt în tavă și așezăm carnea în ea.
- Coacem mieluțul timp de 1 oră în rola preîncălzită la 180-200o
- Servim carnea de miel alături de cartofi copți și ierburi aromate.
Cartofi copți cu usturoi și rozmarin
Ingrediente:
5 cartofi mari
2 crenguțe de rozmarin proaspăt
3 usturoi
1 ceapă mare roșie
3 lng ulei vegetal
Sare
Amestec de piper boabe
Mod de preparare
- Spălăm bine cartofii și îi tăiem feliuțe subțiri.
- Într-un bol mare amestecăm feliuțele de cartof cu 3 linguri de ulei vegetal și crenguțele de rozmarin. Presărăm sare și piper după gust. Lăsăm deoparte timp de 10 minute.
- Tăiem usturoiul în jumătate fără să-l curățim de coajă. Curățim ceapa și o tăiem felii mari.
- Așternem hîrtie de copt în tavă și așezăm cartofii uniform. Deasupra punem usturoiul, ceapa și rozmarinul. Presărăm piper boabe.
- Punem tava pe raftul de sus al rolei și aprindem grill-ul la temperatură maximă. Coacem cartofii timp de 15 minute.
“Îmi plac foarte mult delicatesele franceze, dar soțului meu îi plac la nebunie, el e un adevărat gurman cînd vine vorba de bucătăria franceză. Îmi plac notele fine de gust, porțiile mici doar foarte delicate. Pe locul II în preferințele mele se află bucătăria estică, mai exact cea națională libaneză. Rețetele cu carne de miel și cu vinete sub orice formă, sunt foarte apreciate în familia noastră ”.
Salată din spanac și quinoa
Ingrediente:
2 ardei grași roșu și galben
150g brînză de capră
1 pachet de frunze de spanac
150g crupe quinoa
Un pumn de fructe goji
Ulei de măsline
Mod de preparare
- Turnăm crupele quinoa în sită și le spălăm. Le punem în cratiță și le turnăm apă 1 la 1.
- Punem cratița pe foc, lăsăm să înceapă a fierbe la foc mediu apoi facem focul mic, acoperim cratița și lăsăm să fiarbă încă 15 minute.
- Punem într-un bol mare frunzele de salată și bucățele de brînză de capră. Deasupra punem crupele fierte quinoa, presărăm fructele goji și stropim salata cu ulei de măsline.
Bruschette cu spanac, brânză de capră și prosciutto
Ingrediente:
1 baton ciabatta
150g brînză de capră
150g prosciutto
300g spanac
1 cățel de usturoi
Ulei de măsline
Un pumn de nuci (opțional)
Mod de preparare
- Înăbușim un pic spanacul în ulei cu un cățel de usturoi.
- Tăiem batonul felii, le punem în tavă și le uscăm cîteva minute în rola preîncălzită la 180o Putem unge preventiv tava cu ulei de măsline pentru aromă.
- Putem servi ingredientele individual sau putem unge bruschettele cu brînză, să punem deasupra spanacul cu nucile și prosciutto.
“Eu rar cînd gătesc după rețetă, cel mai des eu gătesc în funcție de ce am în frigider. Este un fel de creație. De aceea preparatul meu de servici – este quiche-ul din aluat filo. El se prepară din ingredientele care sunt la îndemînă și conține și foarte puțin aluat”.
Mini – quiche din aluat filo
Ingrediente:
5-6 foi de aluat filo
Ulei de măsline
200ml smîntînă
4 ouă
200ml frișcă (30%)
1 pachet de frunze de spanac
50g parmezan ras + 50g
30g cașcaval Dorblu
12 ouă de prepeliță
Oregano
Amestec de piper
Sare
Mod de preparare
- Ungem foile de aluat cu ulei de măsline. Le tăiem pătrățele mici și le așezăm în tavă în formă de coșuleț.
- Batem ouăle cu sare. Adăugăm smîntîna și frișca, batem totul și adăugăm frunzele de spanac, parmezanul, cașcavalul și condimentele. Amestecăm bine totul.
- Punem compoziția obținută în coșulețele de aluat. Le coacem timp de 20 minute în rola preîncălzită la 180-200o
- Scoatem tava din rolă, stricăm în fiecare coșuleț cîte un ou de prepeliță, presărăm parmezan și introducem în rolă entru încă 5 minute.
“Tradiția noastră de familie este să ne petrecem sărbătorile împreună, să gătim împreună și să ne susținem. Mă strădui pe parcursul săptămînei să rezolv toate problemele de serviciu, să ajung la toate întîlnirile, pentru a avea week-endul liber să mă pot dedica copiilor și soțului”.
Tortă „Medovic”
Ingrediente:
5 ouă
180g zahăr
180g miere
5g praf de copt
140g făină de migdale
150g făină de grîu
50g nuci fărămițate
Pentru cremă:
530g smîntînă
200g prune uscate
60-80g zahăr
Mod de preparare
- Batem ouăle cu zahărul spumă densă.
- Turnăm mierea în compoziția de ou, apoi adăugăm făina de grîu și de migdale amestecată cu praful de copt. (făina de migdale poate fi înlocuită cu făină de grîu amestecată în blender cu migdale în proporție 50:50).
- Turnăm nucile și amestecăm compoziția cu grijă într-o singură direcție, să nu se așeze.
- Turnăm aluatul obținut într-o tavă detașabilă și îl coacem timp de 28-30 minute la temperatura de 160o
- Pregătim crema. Cu o zi înainte de a pregăti crema, turnăm smîntîna într-un tifon și lăsăm peste noapte să se scurgă lichidul. Apoi batem smîntîna cu zahărul.
- Ungem fiecare blat cu crema obținută și presărăm prune uscate tăiate mărunt. Decorăm torta la dorință.
“Părerea mea este, că trebuie să lucrezi mult, inclusiv și asupra ta și tot timpul să mergi înainte, atunci buna formă și dispoziție îți vor fi garantate. Eu nu mă limitez în alimentație. Unicul tabu – sunt produsele care nu sînt naturale, modificate genetic”.
Tags
Похожие статьи
-
Duminica Paștelui în sânul familiei mar 24, 2015
-
Valori de familie: familia Valentinei Furdui mar 07, 2014
-
Duminica Paștelui în sânul familiei mar 28, 2014
-
VALORI DE FAMILIE: LESEA DIACENKO mar 11, 2014
-
Tradiţii de Paşte:Larisa Iaţco şi Alexandru Moloman apr 17, 2014