Bucătăria de Senegal cu Sata Seck

Просто&Вкусно - Bucătăria de Senegal cu Sata Seck

Bucătăria de Senegal cu Sata Seck

Cine a gustat măcar o dată din bucătăria africană, cu siguranță nu a rămas indiferent. Această bucătărie este recunoscută în toată lumea, de aceea am hotărât să servim câte o „felie” din aceasta și în spațiul de Moldova. Optimiștii vorbesc despre bucătăria de Senegal cu admirație: „Este o bucătărie atât de impresionantă, încât și în Paris există tocmai trei restaurante cu specific de Senegal”. Iar pesimiștii sunt de părere că: „Este o bucătărie destul de complicată, astfel încât până și în Paris există doar trei restaurante cu acest specific”.

 

Sata Seck – originară din Senegal, ne-a împărătășit câteva rețete originale, care s-au dovedit destul de simple în preparare, iar produsele pentru aceste bucate sunt ușor de găsit și în Moldova.  

 Sata Seck s-a născut în Senegal, într-o țară aflată în Sudul Africii. Sata a trăit în Senegal foarte mult timp, dar chiar după ce a început să călătorească prin lume, rădăcinile bucătăriei naționale o însoțesc pretutindeni. Acest fapt se urmărește în bucatele pe care ea le prepară în familia sa. Sata crește trei fiice și este ferm convinsă că acasă trebuie să gătească neapărat din bucatele tradiționale de Senegal, pentru a cultiva și a menține vii în familie tradițiile și obiceiurile țării natale. Toate acestea pentru a nu uita și a educa în copiii săi respectul față de patrie, indiferent cât de departe vor fi casă.

 

CABBAGE SALAD

 

1 măr

0,5  căpățină varză roșie

0,5  căpășină varză verde

Un mănunchi fulgi de migdale

Un mănunchi semințe de pin

Un mănunchi de afine uscate

2 lgt. miere de albine

2 lgt. oțet balsamic

Ulei de măsline

Sare, piper


1. Tăiem felii subțiri varza roșie și cea verde. Mărul se taie la fel ca și varza, pai. Putem folosi orice măr ne place, fie că e verde sau unul roșu. Amestecăm ingredientele. Presărăm fulgii de migdale, semințele de pin și afinele uscate. Amestecăm.

2. Preparăm dressing-ul: amestecăm mierea de albine, oțetul balsamic, sosul de soai, puțin ulei de măsline, sarea și piperul. Sosul obținut se toarnă peste salată. 

 

 

Datorită misiunii diplomatice a soțului, familia Satei Seck este în continuă mișcare și călătorește prin multe țări ale lumii. Până a veni în Moldova, familia Seck a locuit în SUA, Camerun, Japonia. Aceste peremutări s-au impregnat și în bucatele pe care le servesc la masă. Despre bucătăria moldovenească Sata vorbește foarte călduros. De fapt, ca și pentru majoritatea străinilor ajunși în Moldova, bucătăria molodvenească nu este una neobișnuită sau foarte specială, pentru că multe bucate de la noi au ceva în comun cu mâncarea de Senegal. De exemplu, în bucătăria de Senegal există ceva asemănător cu mămăliga moldovenească, doar că acest fel de mâncare se servește cu lapte, și se oferă în calitate de desert. Există în Senegal și ceva asemănător cu sărmăluțele noastre, unica diferență constă în faptul că umplutura de orez cu carne nu se rulează în frunzele de varză sau de vie.

 


YASSA

 

 Yassa de Senegal este, probabil, cea mai recunoscută rețetă din bucătăria africană, care este prezentă în meniul restaurantelor în toată lumea. 

 

1 pahar orez

1 lg. unt

1 kg copane de pui

4 cepe

6 căței usturoi (pisat)

Zeamă de la 1 lămâie

1 cutie de olive verzi

2 lgt. muștar

1 comprimat bulion de pui

1 cutie porumb conservat (opțional)

Verdeață pentru decor

Sare, piper negru

 

1. Fierbem orezul până la starea al dente, iar la final adăugăm 1 lingură unt, amestecăm.

2. Ceapa o tăiem pene subțiri și o plasăm într-un bol mare.

3. Marinăm copanele de pui cu sare, piper negru și o jumătate din ustruoiul pisat. Frecăm bine copanele cu amestecul obținut și lăsăm la o parte (ar fi bine să înfăptuim procedura de marinat seara, astfel încât carnea să aibă suficient timp să se marineze peste noapte).

4. Ceapa se potrivește de sare cu piper și se împreunează cu restul usturoiului pisat sau strivit. Tot aici adăugăm muștarul și zeama de la o lămâie. Comprimatul uscat de bulion se mărunțește și se adauă la ceapă, după care toate ingredientele se amestecă ușor.

5. Încingem tigaia și rumenim bine copanele de pui pe ambele părți.

6. Tot în această tigaie, unde am rumenit preventiv carnea, prăjim ceapa până se rumenește frumos. Adăugăm peste ceapă copanele de pui și le mai lăsăm pe câteva minute la foc. Când carnea este gata, adăugăm olivele verzi.

7. Orezul se ornează frumos deasupra cu boabe de porumb conservat și cu verdeață.

8. Acest fel de mâncare se servește împreună, dar în vase diferite. Orezul - aparte, carnea – aparte.

 

 

Fiind în Moldova, Sata Seck duce un mod de viață social activ. Ea face parte din Clubul Internațional al Femeilor din Moldova și se ocupă de valuntariat sub diferite forme. Locuind în Senegal, Sata s-a ocupat de promovarea industriei fashion, de organizarea prezentărilor de modă. De altfel, segmentul fashion este aproape sufletului ei, fapt ce o motivează să-i susțină pe tinerii talentați și la noi. Sata este convinsă că în ultimul timp, în Moldova au început să apară designerii vestimentari cu adevărat talentați, care merită un sprijin și o vorbă bună.  

 

JUS DE BISSAP

 

Este vorba despre un ceai de carcade cu mentă și condimente, o băutură tradițională de Senegal.

 

2 l apă

150 gr carcade

Zahăr, după gust

Câteva frunze dementă


1. Frunzele de carcade se clătesc din aundență în apă rece.

2. Se acoperă cu apă rece și se lasă la foc, până dau în clocot. Se fierb cca 10 minute. La final potrivim de zahăr și adăugăm fruzulițele de mentă. 

3. Băutura se strecoară printr-o sită și se răcorește.

 

FRUIT SALAD

 

Oricine dintre noi a încercat măcar o dată în viață să preparare o salată de fructe. Înă această rețetă se deosebește de celelalte, prin faptul că adăugăm aici suc de mango și cardamon.

 

3 mere

1 prăsadă

3 kiwi

1 mango

2 mandarine

2 banane

1 strugure

0,5 rodie

1 cutie suc de mango

Câteva semințe de cardamon (opțional)

 

1.Toate fructele se taie cubulețe nu prea mari. Curățim rodia de grăuncioare și le adugăm la restul fructelor.

2. Peste fructe turnăm sucul de mango. Adăugăm semințele de cardamon. Amestecăm ușor ingredientele și lăsăm salata să se pătrundă bine cu arome. 

 

 

Foto: Olga Bux

Text: Olga Efimova


Tags

Похожие статьи

Comentarii