Bucătăria georgiană

Просто&Вкусно - Bucătăria georgiană

Bucătăria georgiană

În Georgia, există o zicală: cașcaval, pâine și o inimă bună... Și asta ne spune, probabil cel mai bine, multe despre sufletul acestui popor, a cărui bucătărie este faimoasă în întreaga lume, precum și muzica lor sentimentală. Bucătăria georgiană – este mîncare cu un temperamant deosebit. Mereu condimentată, picantă, aromată și în același timp destul de simplu de preparat. Deci, e destul de simplu să săvîrșești o călătorie prin munții și văile gustului acestei fermecătoare bucătării. Pentru o călătorie mai impresionantă noi vă ajutăm cu cîteva indicii și traiectorii.

 

 

CUCHMACHI

700 g măruntaie de pui (ficat, inimi)

1 rodie mare

100g vin roșu

1 ceapă mare

2 căței de usturoi

5 lng ulei vegetal

1 linguriță coriandru

3 lng nuci

1 legătură frunze de coriandru

 

  1. Spălăm inimioarele și ficatul și le uscăm cu șervețele de hîrtie. Le tăiem bucățele nu prea mici.
  2. Într-o tigaie cu fundul gros prăjim ceapa tăiată și usturoiul, adăugăm măruntaiele și le prăjim bine pînă se rumenesc.
  3. Facem focul mai mic și adăugăm vinul, oțetul, sarea și coriandrul. Pregătim 10 minute.
  4. Mărunțim într-un blender coriandrul și nucile, le adăugăm peste măruntaie, amestecăm bine totul.
  5. Servim cuchmachi fierbinte, presărat cu boabe de rodie.

 

 

ACHMA

 

4 ouă

2 lng apă caldă

5 lng făină

250g cașcaval Adîgheiski

250g cașcaval Imeritinski

200g unt

2 gălbenușuri de ou

 

  1. Amestecăm făina, apa și ouăle. Frămîntăm un aluat ferm și elastic. Îl lăsăm să se odihnească 30 minute.
  2. Între timp, punem la foc o cratiță mare cu apă sărată, o aducem la fierbere. Dăm cașcavalurile prin răzătoare.
  3. Despărțim aluatul în 6 părți. Luăm o bucată și o întindem cu făcălețul subțire, subțire. Foaia de aluat trebuie să fie aproape transparentă. Ungem tava cu ulei și așternem prima foaie de aluat în așa fel încît să atîrne peste marginile tăvii.
  4. Celelelate părți de aluat le întindem la fel de subțiri, 4 dintre ele le înmuiem pe rînd în apa clocotindă și le ținem cîte un minut. Le scoatem și le punem pe un prosop să se scurgă surplusul de apă.
  5. Le așezăm pe rînd în tavă, presărînd generos cașcaval printre ele. Ultimul strat de aluat îl întindem și nu îl opărim, îl așezăm atent deasupra.
  6. Feliem achma și o ungem generos cu unt topit apoi cu gălbenuș bătut.
  7. Introducem în cuptorul preîncălzit la 180oC timp de 20 minute, pînă va avea o crustă rumenă. Achma se servește atît caldă cît și rece.

 

 

ODJAHURI

 

300 g mușchi de vită

100 g mușchi de porc

1 ceapă mare

2 lng oțet de vin

500 g cartofi

coriandru

cimbru

piper negru

sare

 

  1. Tăiem carnea feliuțe, o batem pe ambele părți. Condimentăm cu piper, sare, coriandru și cimbru.
  2. Adăugăm oțetul, amestecăm și lăsăm sa se întrepătrundă 30-35 minute.
  3. Curățăm cartofii și îi tăiem pai, îi uscăm cu șervețele.
  4. Prăjim carnea mai întîi la foc mare cîteva minute, apoi facem focul mic și mai pregătim 30 minute. Cu 10 minute înainte să fie gata carnea adăugăm peste ea ceapa tăiată inele.
  5. Prăjim cartofii pînă obțin o crustă rumenă.
  6. Punem cartofii pe farfurie, deasupra așezăm carnea și asezonăm cu cimbru proaspăt. Servim imediat.

 

 

 

SUPĂ LOBIO

 

200 g fasole roșie

1 ceapă mare

2 căței de usturoi

1 morcov

1 lng orez

1 legătură frunze de coriandru

1 legătură pătrunjel

 

  1. Punem fasolele la înmuiat în apă căldă timp de 2 ore. Apoi le fierbem.
  2. O parte din fasole o scoatem din cratiță, o zdrobim cu furculița și o introducem la loc.
  3. Prăjim într-o tigaie ceapa, usturoiul și morcovul tăiat mărunt. Adaugăm totul în cratița cu fasole, apoi presărăm orezul.
  4. Fierbem totul încă 20 minute. Servim supa fierbinte presărată cu pătrunjel și frunze de coriandru.

 

Șiați că!

Bucătăria georgiană întotdeauna se bazează pe contrastul de picant și pipărat. În afară de carne, legumele sunt utilizate pe scară largă, atît ca preparate individuale cît și ca o completare la preparatele din carne. Și boboasele se folosesc foarte des, de exemplu, lobio – este un preparat tradițional georgian, precum și denumirea comună a tuturor fasolelor (verde, păstăi, boabe uscate). Se servește de obicei cu pâine georgiană “tonis puri” sau “șotis puri”,coaptă în cuptorul cu lemne.

 

 

CEAHOHBILI

 

5 pulpe mari de găină

5 roșii mari, curățate de coajă și semințe

2 cepe mari

2 ardei grași, curățați de semințe

150g unt

1 legătură de coriandru

2 lingurițe condiment „hmeli-suneli”

½ lng vin alb

 

  1. Spălăm pulpele de găină și le ștergem cu șervețele de hîrtie.
  2. Prăjim carnea într-o tigaie încinsă cu unt, pînă se rumenește frumos.
  3. Punem pulpele prăjite într-o farfurie. În uleiul rămas și sucul scurs din carne, prăjim legumele pînă se înmoaie.
  4.  Punem peste legume carnea prăjită, adăugăm o parte din condimente, vinul și sarea, amestecăm totul și gătim sub capac timp de 25 minute la foc mic.
  5. Cînd expiră timpul presărăm condimentele rămase și frunzele de coriandru tocate mărunt.
  6. Amestecăm bine totul. Servim imediat cu pâine caldă.

 

 

 

CALAMAHI

 

4 pești păstrăv

5 lng făină

1 lămîie medie

5 lng ulei vegetal

1 legătură frunze de coriandru

2 lng nuci

2 căței de usturoi

1 linguriță oțet

 

  1. Spălăm peștii și îi uscăm cu șervețele de hîrtie. Îi sărăm și îi tăvălim prin făină.
  2. Prăjim peștii într-o tigaie încinsă cu ulei, pînă se rumenesc frumos pe ambele părți.
  3. Într-un blender amestecăm nucile, frunzele de coriandru, usturoiul și sarea.
  4. Servim păstrăvul prăjit uns cu pasta picantă și decorat cu feliuțe de lămîie.

 

 

 

HINCALI

 

500 g făină

2 ouă

apă

400 g carne de miel (gât sau spate)

300 g piept de vită

4 cepi

sare

piper negru

 

  1. Amestecăm făina, apa și ouăle. Frămîntăm un aluat ferm și elastic. Îl lăsăm să se odihnească 20-30 minute.
  2. Trecem prin mașina de tocat carnea și ceapa, adăugăm sarea și piperul. Amestecăm bine tocătura.
  3. Împărțim aluatul în cîteva părți.
  4. Întindem bucățelele de aluat și punem tocătură pe fiecare, lipim bine marginile.
  5. Fierbem hincali și le servim fierbinți cu adjică iute.

 

Șiați că!

Hincali – este mîncarea națională a locuitorilor din regiunile muntoase ale Georgiei, care s-a extins și în alte raioane din Caucaz. „Hincalele” georgiene nu trebuie confundate cu „hincalomul” daghestan, care este alt tip de preparat.

 

__________________________________________

Rețete și fotografii: Ksenia VODOLAZSKAIA


Tags

Похожие статьи

Comentarii