Bucătăria din Kashmir cu Erfana Dar

Просто&Вкусно - Bucătăria din Kashmir cu Erfana Dar

Bucătăria din Kashmir cu Erfana Dar

În această lună, noi am avut o experiență foarte neobișnuită - bucatele tradiționale de Kashmir, pentru noi le-a preparat șeful secției de management de la Ambasada din Statele Unite ale Americii – Erfana Dar. Ne pare  sincer rău, că fotografiile nu sunt în stare să redea aromele incredibile ale condimentelor kashmirene.

 

Erfana Dar de aproape 10 ani călătorește prin lume într-o misiune diplomatică. Ultimul an ea l-a petrecut în Republica Moldova și a reușit să se îndrăgostească nu doar de țara noastră, dar și de bucătăria noastră. Îi plac, în special, sarmalele moldovenești.

 


 

SOS PE BAZĂ DE IAURT 

 

1 castravete

1 ardei verde

200 ml iaurt grecesc

O legătură de coriandru

Sucul de la ½ lămâie

1 lgt. zahăr

1 lgt. boia de ardei

Sare după gust


1. Se spală coriandru și se toacă mărunt.

2. Legumele și ele se spală și se taie în fîșii mici.

3. Într-un bol se amestecă iaurtul cu ierburi și legume, se adaugă zahăr și sucul de lămâie.

4. Sosul format se condimentează și se adaugă boia de ardei după gust.


Erfana s-a născut în Kashmir, dar din cauza situației instabile din acea regiune din India, familia ei s-a mutat în SUA, unde a și crescut, păstrînd însă și continuând tradiția din țara sa natală.  Erfana a intrat la serviciu în corpul diplomatic și iată că mulți ani călătorește prin lume. A călătorit prin toată Africa, a învățat limba franceză, un an întreg a trăit în Rusia, unde a citit toate cărțile  literaturii ruse și a învățat puțin limba rusă, de asemenea este foarte mult pasionată de astronomie, iubește poezia persană medievală și împreună cu soțul său american de origine finlandeză, crește un copil, care spre surprinderea tuturor prima sa limba aleasă de către el a fost rusa.

 


Subtilitățile fine ale bucătăriei Kashmire, de asemenea și cum să arangezi masa, fie pentru o comanie de 5 sau 50  de persoane, Efana  a învățat de la mama și bunica sa. Valorile familiei și tradițiile sînt foarte importante pentru Kashmiri, și ei mereu cu o mare mîndrie povestesc despre originile sale.

 

 


 

CARNE DE VITĂ CU STAFIDE ȘI ȘOFRAN  

 

½ kg de carne de vită (poate fi folosită și carnea de vițel)

50 ml de ulei de măsline

10 păstăi de cardamon

4 cuișoare

5 bețe de scorțișoară

1 lgt usturoi tocat

2 lgt de zahăr

1 lgt de sare

7-8 stamine de șofran

100 g stafide aurii

15 g pastă de tamarind (opțional)


1. Se taie carnea în cuburi, mărimea de 2,5 cm și se spală sub jetul de apă.

2. Într-o cratiță se fierbe 1 litru de apă. Cînd apa va fierbe, se adaugă carnea și se fierbe timp de 1 minut, după care se scoate carnea de pe foc și se clătește cu apă rece.

3. Într-o tigaie se încinge 50 g de ulei de măsline și se prăjesc păstăile de cardamon, cuișoarele, scorțișoara și usturoiul tocat. După care, se adaugă și carnea.

4. Se adaugă un litru de bulion folosit la fierberea cărnii, se aduce la fierbere. Se adaugă zahăr, sare, pastă de tamarind: 15 g de pastă de tamarind se amestecă  cu 4 lg de apă fierbinte.

5. Totul se gătește la foc mic, acoperit cu un capac, timp de 1-2 ore, până cînd apa nu se va evapora.

6. În timp ce carnea se gătește, se prepară apa de șofran: 7-8 stamine de șofran se amestecă cu 50 ml de apă fiartă și se lasă să se infuziționeze timp de 20 de minute.

7. Într-o tigaie, cu ulei de măsline, se prăjesc, la foc mediu stafidele, timp de 2-3 minute. Se adaugă apa de șofran.  Apoi stafidele se adaugă la carne, se amestecă foarte bine și se gătesc încă cîteva minute.

 

 

 

CONOPIDĂ CU CARTOFI 

 

½ de conopidă

400 g de cartofi

1 ceapă

3 căței de usturoi

1 lgt.  curma

1 lgt.  chili

1 lgt. chimion

1 lgt. semințe de shambala (schinduf)

1 roșie

40 ml ulei de măsline


1. Se desface conopida în buchețele.

2. Cartofii se taie cubulețe.

3. Se taie ceapa mărunt și se prăjește ușor în ulei de măsline.

4. Se adaugă cartofii, se prăjesc timp de 4-5 minute.

5. Se adaugă usturoiul pisat.

6. Se adaugă curmaua, chili, chimionul, semințele de schinduf.

7. Se adaugă roșiile tocate și se înăbușă timp de 8-10 minute.

8. se adaugă conopida și 250 ml de apă.обавить цветную капусту и 250 мл воды. 

9. Totul se înabușă încă timp de 10-12 minute, până varza va fi gata.

 

 

 


 

TOCANĂ DIN CARNE DE PUI CU CONDIMENTE

 

5 pulpe de pui

2 cepe

40 ml de ulei de măsline

2 lgt. de usturoi praf

5 felii de ghimbir

1 lgt de sare

1 lgt de piper roșu

1 lgt semințe de anason

1 lgt de curma

1 lgt de coriandru măcinat

1cutie de sos de roșii (se pot folosi și roșii în suc propriu)


1. Se taie 2 cepe și se prăjesc în 40 de grame de ulei de măsline sau ulei vegetal.

2. Cînd ceapa devine moale și v-a obține o nuanță aurie, se adaugă usturoiul praf și feliile de ghimbir. Totul se amestecă bine.

 3. Se adaugă bucățile de carne de găină și se prăjesc și ele toate împreună până obțin  o nuanță aurie.

4. Se adaugă amestecul  de condimente: 1 lgt de sare, 1lgt de piper roșu, 1lgt de semințe de anasol, 1 lgt de curcuma și 1lgt de coriandru măcinat.

5. Toate împreună se prăjesc la foc mediu timp de 4-5 minute. După care se adaugă cutia de sos de roșii sau roșii conservate în suc propriu, tocate și, 1 pahar de apă.

6. Mîncarea se acoperă cu un capac și se fierbe timp de 45 de minute la foc mediu.

7. Apoi scoateți capacul și mai fierbeți încă 15 minute.

 

 

 

Bucătăria din Kashmir este deosebită și prin – vazvan – așa este numită mîncarea tradițională servită la sărbătorile Kashmirenilor. Pregătirea vazvanei, se consideră o artă specială, se folosesc diferite tipuri de carne (carne de miel, pește, carne de vită, carne de pui). Musulmanii din Kashmir consideră vazvanul tradiția lor etnică, ceea ce-i diferențiază de restul kashmirenilor. Vazvan a devenit  un fel de „ față culinară” a kashmirenilor.

 

 


 

CEAI KASHMIR


½ l de apă;

5 păstăi de cardamon;

5 bețe de scorțișoară;

10 stamine de șofran

20 g de ceai negru sau ceai verde


1. Se fierbe totul împreună la foc mic timp de 10 minute.

2. Se adaugă 20 g de ceai negru sau ceai verde (de preferință negru);

3. Se lasă timp de 10 minute, să se infuzeze

4. Se servește cu zahăr după gust.

 

 


 

 

Reţete: Erfana DAR

Foto: Olga BUX

Text: Olga PADALCO

 


Tags

Похожие статьи

Comentarii