Mai rapid de atât nici că se poate!

Просто&Вкусно - Mai rapid de atât nici că se poate!

Mai rapid de atât nici că se poate!

Vara mai ales, nu prea avem chef să petrecem mult timp la bucătărie, pentru că foarte multe lucruri interesante, captivante și nemaipomenite ne așteaptă în afara ei. Dar în același timp, trebuie să ne alimentăm sănătos, gustos și hrănitor. Noi vă sugerăm soluția – bucatele rapide. Noi v-am pregătim 10 recete delicioase ale căror timp de pregătire nu depășește 30 minute.

 

 

MAZĂRE VERDE CU UNT ȘI BACON CROCANT

 

2 pumni mazăre verde proaspătă sau congelată

5 felii bacon

ulei de măsline

sucul a ¼ lămîie

sare de mare

piper negru

frunze de mentă

 

  1. Turnăm mazărea în apă clocotită și o fierbem 3-4 minute.
  2. Prăjim feliuțele de bacon în puțin ulei pînă devin rumene și crocante. Le scoatem pe un șervețel și le lăsăm să se scurgă surplusul de ulei. Tăiem baconul mărunt.
  3. Scurgem mazarea de apa în care a fiert, o amestecăm cu baconul și cu uleiul în care s-a prăjit acesta, adăugăm sucul de lămîie și menta.
  4. Sărăm și pipărăm după gust.

 

 

PANCAKES CU AFINE ȘI COACĂZĂ ROȘIE

 

3 ouă

140g făină

1 linguriță praf de copt

140ml lapte

un vîrf de cuțit de sare

afine

coacăză roșie

mentă

zahăr pudră

gem

miere

 

  1. Despărțim albușurile de gălbenușuri. În gălbenușuri adăugăm făina, praful de copt și laptele. Amestecăm totul bine.
  2. În albușuri adăugăm puțină sare și le batem spumă fermă cu telul sau cu mixerul. Amestecăm atent ambele compoziții.
  3. Înfierbîntăm tigaia pentru clătite. O ungem cu un amestec de unt și ulei vegetal. Putem prăji și fără ulei.
  4. Punem aluatul cu lingura pe tigaie și prăjim cîteva minute pînă se rumenesc. Pe partea de sus, punem afine și coacăză și le întoarcem.
  5. Le puteți servi cu gem, miere, smîntînă, zahăr pudră, mentă sau cu ce doriți.

 

 

SPAGHETTI CU ROȘII CHERRY DULCI, BUSUIOC, ARDEI IUTE ȘI ULEI DE MĂSLINE

 

200g paste spaghetti

200g roșii cherry

1 legătură busuioc proaspăt, oregano sau maghiran

3-4 lng ulei de măsline

½ ardei roșu iute

1 linguriță oțet de vin

sare și piper proaspăt măcinat

 

  1. Fierbem pastele într-o cratiță cu apă și puțină sare. Timpul de fierbere e indicat pe ambalajul pastelor.
  2. Între timp, spălăm roșiile, le înjumătățim și le punem într-un bol.
  3. Gustăm ardeiul ca să știm cît este de iute și îl tăiem rondele. Îl adăugăm în bolul cu roșii.
  4. Adăugăm busuiocul, uleiul de măsline, usturoiul zdrobit și oțetul.
  5. Sărăm și pipărăm.
  6. Amestecăm totul și apăsăm un pic roșiile cu lingura să le iasă sucul.
  7. Lăsăm totul deoparte pînă vor fierbe pastele.
  8. Scurgem pastele și le adăugăm peste roșii. Amestecăm.
  9. Mai adăugăm puțin ulei de măsline și puțin piper negru.

 

 

 

SPAGHETTI CU BACON, ȚELINĂ, PARMEZAN ȘI UNT

 

6 feliuțe bacon afumat

3 tulpini de țelină

frunze de țelină

50-70g unt

2 căței de usturoi

200g paste spaghetti sau tagliatelle

100g parmezan sau pecorino

sare și piper proaspăt măcinat

 

  1. Topim 50g de unt într-o tigaie și prăjim baconul 2 minute. Adăugăm frunzele și tulpina de țelină tăiate pai. Gătim 3 minute la foc mediu pînă se va înmuia țelina.
  2. Fierbem pastele după cum este indicat pe ambalaj. Le scurgem aproape toată apa.
  3. Amestecăm pastele cu baconul și țelina, adăugăm restul de unt și parmezanul ras. Amestecăm bine totul, sosul trebuie să fie omogen.
  4. Servim pastele presărate cu piper negru proaspăt măcinat și parmezan.

 

 

Știați că!

Spaghettile provin din Napoli și au fost numite așa datorită lui Antonio Viviani, care le-a denumit astfel în 1842 datorită asemănării lor cu niște întinderi de sfoară (it. Spago). În orașul Pontedassio, nu departe de Genova, e deschis un muzeu al spaghettilor, unde sunt adunate sute de rețete, condimente și sosuri.


 

 

Salată de vară din castraveți, mentă, coriandru cu sos de oțet și ghimbir

 

3 castraveți

1-2 crenguțe de mentă

1-2 crenguțe de coriandru

½ ardei iute roșu

susan alb sau negru

pentru sos:

3 lng ulei de măsline

1 lng oțet de orez sau de vin alb

½ linguriță zahăr

½ linguriță ghimbir ras

un vîrf de cuțit de coajă rasă de lămîie

sare și piper după gust

 

  1. Spălăm castraveții și îi tăiem în lungime, plastine subțiri.
  2. Pentru sos amestecăm uleiul de măsline, oțetul, zahărul, ghimbirul, coaja de lămîie, sarea și piperul.
  3. Așezăm pe farfurie castraveții și îi stropim cu sos, amestecăm.
  4. Presărăm deasupra susan, rondele de ardei iute și frunzele de coriandru și mentă.

 

 

Beneficiile castraveților pentru sănătate și siluetă

Castravetele – este un produs sărac în calorii și foarte benefic organismului uman. Castravetele proaspăt conține 13,5 ccal în 100g de produs. Acest lucru ne permite să ne delectăm cu el tot timpul chiar și în timpul dietelor stricte.

 

 

 

SALATĂ CALDĂ DIN PÎINE, BACON, RUCCOLA ȘI OU-PAȘOT

 

½ ciabatta sau baghet

6 feliuțe bacon afumat

1 cățel de usturoi

2 ouă

sare de mare

piper negru proaspăt măcinat

sucul unei ½ lămîie

ruccola

salată Aisberg sau frunze de țelină

50g parmezan (grana padano sau pecorino)

 

  1. Tăiem coaja de la baghetă, rupem miezul în bucăți nu prea mari. Le punem într-o tavă și le stropim cu ulei, presărăm sare și piper. Coacem bucățile de pîine în rola preîncălzită timp de 10 minute, pînă se vor rumeni.
  2. Apoi le vom presăra cu usturoi zdrobit și vom pune deasupra lor baconul, lăsăm totul în rolă încă 5 minute. Grăsimea din bacon se va scurge în pesmeți.
  3. Amestecăm sucul de lămîie cu uleiul de măsline, sarea și piperul.
  4. Într-un bol mare amestecăm ruccola, frunzele de salată, pesmeții, baconul și sosul pregătit mai devreme. Punem salata în farfurie.
  5. Punem într-o cratiță puțină apă (5-6cm) la fiert, adăugăm în ea puțină sare și o linguriță de oțet.
  6. Cu ajutorul unei linguri sau a bețișoareloe pentru sushi, învîrtim apa. Spargem oul în pîlnia obținută în urma amestecării.
  7. Fierbem oul la foc mic timp de 4-5 minute. Îl scoatem cu o lingură cu găuri și îl lăsăm să se scurgă.
  8. Stropim salata cu sos și punem ou-pașot deasupra, îl crestăm cu cuțitul ca să i se scurgă gălbenușul. Presărăm piper și parmezan ras.

 

 

CIRBULI

 

3 ouă

3 roșii

2 lng făină de porumb

30g unt

1 ceapă

2 căței de usturoi

1 legătură de busuioc

sare

piper negru proaspăt măcinat

½ pahar apă clocotită

 

  1. Curățim ceapa și o tăiem cubulețe mici, apoi o prăjim în unt pînă devine transparentă. Adăugăm făina de porumb peste ceapă și amestecăm.
  2. Opărim roșiile un minut apoi le punem în apă rece. Le curățim de coajă și le tăiem bucăți mari. Le pisăm cu furculița într-un bol.
  3. Turnăm roșiile în tigaia cu ceapă și lăsăm la foc mediu 5-7 minute pînă se va îngroșa sosul de roșii.
  4. Adăugăm jumătate de pahar de apă clocotită și 2 căței de usturoi zdrobiți, sărăm și pipărăm.
  5. Fierbem sosul încă 7 minute. Facem cu ajutorul unei linguri niște gropițe în sos și stricăm în ele cîte un ou, avem grijă să nu se scurgă, ele trebuie să rămînă intacte. Adăugăm în sos căteva frunze de busuioc.
  6. Pregătim totul la foc mediu, fără capac, pînă se va prinde albușul, gălbenușul trebuie să rămînă moale.
  7. Mai adăugăm puțină sare și piper și servim cirbuli presărat cu busuioc mărunțit.

 

 

Știați că!

Cirbuli – este o metodă deosebită, minunată și foarte confortabilă de pregătire a ochiurilor din ouă, în care gustul dulceag al roșiilor coapte se îmbrățișează cu aroma proaspătă a busuiocului și cu ceapa prăjită. Iar în sosul consistent care rămîne după ce ouăle sunt mîncate se poate înmuia cu plăcere o bucată de pâine proaspătă. 

 

 

PATEURI “OCHIUL DE PHOENIX”

 

300g piept de găină

aluat foietaj

ceapă verde

2 ouă

Sare, piper și paprica

 

  1. Tăiem pieptul de găină bucăți și îl trecem prin mașina de tocat.
  2. Fierbem ouăle tari, le curățim și le tăiem bucăți mari.
  3. Tăiem ceapa verde foarte mărunt. Amestecăm totul și adăugăm condimentele.
  4. Tăiem aluatul cercuri, punem pe fiecare umplutură și lipim pateurile în următorul mod: mai întîi lipim vîrful, apoi lipim marginile și le aducem una lîngă alta întinzîndu-le puțin.
  5. Le coacem 20-25 minute pînă cînd se vor rumeni frumos. Le servim cu smîntînă sau cu sos de tomate în care putem adăuga chimen și coriandru.

 

Știați că!

V-ați plictisit de foietajul pregătit de obicei? Doriți să vă delectați cu ceva deosebit și gustos? Atunci puteți să pregătiți astfel de pateuri deschise din aluat foietaj. Produsele folosite la această rețetă sunt foarte simple, sunt sigură că le găsim în frigiderul oricărei gospodine. Putem servi aceste pateuri ca o gustare sau ca un supliment la masă. Sunt crocante la exterior și suculente în interior.

 

 

CLUB SANDWICH

 

1 piept de găină

6-7 felii bacon

3 ouă fierte tari

9 felii de pîine p/u toast

7-10 frunze salată Aisberg

2 roșii

100ml maioneză

1 lng muștar dulce

1 lng boabe de muștar

 

  1. Prăjim baconul într-o tigaie fără ulei, apoi punem feliile una peste alta și le înjumătățim. În aceeași tigaie prăjim pieptul de pui cîte 3 minute pe fiecare parte. Punem apoi capacul și mai pregătim la foc mic încă 3 minute. Stingem focul și lăsăm 5 minute. Apoi tăiem pieptul de găină feliuțe subțiri.
  2. Ouăle fierte tari le tăiem cerculețe. Prăjim pâinea în toaster sau pe tigaie pînă se rumenește pe ambele părți. Spălăm bine frunzele de salată și le tăiem fîșii subțiri. Roșiile le tăiem cerculețe. Amestecăm maioneza cu ambele feluri de muștar.
  3. Aranjăm în fața noastră 3 felii de pâine, le ungem cu sos, punem baconul apoi pieptul de găină. Le acoperim cu alte trei felii de pâine unse cu sos.
  4. Apăsăm sandwich-ul obținut cu palma. Ungem feliile de deasupra cu sos și așezăm feliuțele de ou, apoi de roșii, apoi salata Aisberg. Le acoperim cu alte trei felii de pâine unse cu sos.
  5. Cu ajutorul scobitorilor prindem sandwich-urile din 4 părți. Le tăiem marginile, apoi tăiem pe diagonală ca să obținem 2 triunghiuri drepte.

 

 

CREVEȚI PE FELIUȚE CROCANTE DE PÂINE, CU ARDEI IUTE, PĂTUNJEL, GHIMBIR ȘI USTUROI

 

ciabatta sau baghetă

10-15 creveți

ghimbir proaspăt

2 căței de usturoi

1-2 ardei roșii iuți

½ lămîie

pătrunjel

frunze de coriandru

ulei de măsline

sare de mare

piper negru proaspăt măcinat

 

  1. Tăiem pâinea felii și o uscăm puțin în toaster sau pe tigaie.
  2. Curățim ardeiul iute de semințe. Dacă e foarte iute îl spălăm puțin.
  3. Curățim usturoiul și îl tăiem mărunt. Spălăm pătrunjelul și îl mărunțim.
  4. Tăvălim un pic lămîia pe masă apăsînd-o ușor, ca să-i putem scurge sucul mai ușor.
  5. Curățim creveții.
  6. Încingem uleiul într-o tigaie, adăugăm ghimbirul, usturoiul, ardeiul și creveții. Pregătim totul amestecînd 3 minute.
  7. Facem focul mic și turnăm sucul unei jumătăți de lămîie.
  8. Adăugăm pătrunjelul și încă puțin ulei de măsline. Amestecăm bine totul și luăm de pe foc.
  9. Adăugăm sare și piper după gust.

10.  Servim creveții pe feliuțe de pâine uscată. Putem presăra deasupra frunze de coriandru și puțin ardei iute sau stropi cu suc de lămîie.

_________________________________________________________________________

 Rețete și fotografii: Denis Gondiuc

Tags

Похожие статьи

Comentarii