Pasiunea pentru chec

Просто&Вкусно - Pasiunea pentru chec

Pasiunea pentru chec

Checul – este unul din cele mai simple și universale categorii de desert. Aroma îmbietoare a checului de casă îți creează un sentiment de căldură și confort, iar să mergi în vizită la cineva cu așa un chec este o plăcere deosebită, deoarece o astfel de surpriză nu va lăsa pe nimeni indiferent. Noi vă oferim rețeta clasică a checului, precum și multe idei simple și gustoase pentru diversificarea lui.

 


 

 

Chec clasic cu stafide

 

Ingrediente:

150g făină

100g unt moale

100g zahăr

100g stafide fără sîmburi

2 ouă

5g praf de copt

 

Mod de preparare:

  1. Încingem rola la 170oC.
  2. Turnăm apă clocotită peste stafide și le lăsăm 5 minute în ea.
  3. Ungem tava cu puțin unt și o tapetăm cu făină. Scuturăm surplusul de făină.
  4. Batem cu mixerul untul cu zahărul pînă devine pufos.
  5. Adăugăm treptat cîte un ou și batem pînă compoziția devine albă.
  6. Cernem făina cu praful de copt și puțină sare. O adăugăm peste compoziția de ou și amestecăm cu grijă.
  7. Scurgem bine stafidele și le adăugăm în aluat. Turnăm aluatul în tavă.
  8. Coacem checul 40-45 minute în rola preîncălzită. Îl lăsăm să se răcească. Îl servim presărat cu zahăr pudră.

 

Chec cu lămîie

 

Ingrediente:

4 ouă

200g zahăr

Coaja rasă a 3 lămîi

250g făină

1 linguriță praf de copt

Sucul unei lămîi

125g smîntînă

75g unt moale

P/u glazură:

100g zahăr pudră

50ml suc de lămîie

50g kumquat

1 lng zahăr

 

Mod de preparare

  1. Încingem rola la 175oC. Ungem tava cu puțin unt și o tapetăm cu făină. Scuturăm surplusul de făină.
  2. Batem ouăle cu zahărul pînă devin pufoase, apoi adăugăm untul. Adăugăm coaja și sucul de lămîie, amestecăm bine totul.
  3. Cernem făina cu praful de copt și un vîrf de cuțit de sare. O adăugăm peste compoziția de ou, amestecăm bine totul, apoi adăugăm smîntîna. Amestecăm pînă obținem un aluat omogen.
  4. Turnăm aluatul în tavă. Coacem tarta timp de 50-60 minute în rola preîncălzită. Pentru glazură, amestecăm zahărul pudră cu sucul de lămîie, pînă se dizolvă zahărul.
  5. Tăiem kumquatul inele subțiri. Într-o cratiță mică, înfierbîntăm 2 linguri de apă și una de zahăr. Adăugăm inelele de kumquat și le caramelizăm timp de 2-3 minute, amestecăm cu grijă.
  6. Checul gata îl ungem cu glazură și îl decorăm cu kumquat caramelizat.

 

 

 

Chec cu fructe de pădure congelate

 

Ingrediente:

250g făină

2 lingurițe praf de copt

Un vîrf de cuțit sare

100g unt moale

250g zahăr

½ linguriță extract de vanilie

2 ouă

125ml lapte

200g fructe congelate (afine, coacăză neagră și roșie, zmeură)

P/u glazură:

100g zahăr pudră

30ml lapte

50g fructe proaspete p/u decor

 

Mod de preparare

  1. Încingem rola la 175oC.
  2. Ungem tava cu puțin unt și o tapetăm cu făină. Scuturăm surplusul de făină.
  3. Cernem făina cu praful de copt și un vîrf de cuțit de sare.
  4. Batem cu mixerul untul cu zahărul pînă devine pufos. Adăugăm treptat cîte un ou și batem pînă compoziția devine albă. Adăugăm extractul de vanilie și amestecăm bine totul.
  5. Adăugăm ½ din făină peste compoziția de ou, amestecăm, turnăm laptele, mai amestecăm o dată, apoi adăugăm făina rămasă.
  6. Tăvălim fructele prin făină.
  7. Le adăugăm în aluat și amestecăm cu grijă, nu insistăm tare, ca să nu se coloreze aluatul cu sucul fructelor.
  8. Coacem checul 45-60 minute în rola preîncălzită. Verificăm dacă e gata cu ajutorul unei scobitori.
  9. Pentru glazură, amestecăm zahărul pudră cu laptele, pînă se dizolvă zahărul.

10.   Lăsăm checul să se răcească apoi îl ungem cu glazură și îl decorăm cu fructe proaspete.

 

Chec Mramornii

 

Ingrediente:

100g făină

100g unt moale

½ linguriță extract de vanilie

2 ouă

15g praf de cacao

20ml apă caldă

Pentru glazura de ciocolată:

100g ciocolată neagră amară

50ml frișcă 30% grăsime

 

Mod de preparare

  1. Încingem rola la 165oC.
  2. Ungem tava cu puțin unt și o tapetăm cu făină. Scuturăm surplusul de făină.
  3. Batem cu mixerul untul cu zahărul pînă devine pufos. Adăugăm treptat cîte un ou și batem pînă compoziția devine albă. Adăugăm extractul de vanilie și amestecăm bine totul.
  4. Cernem făina cu praful de copt și un vîrf de cuțit de sare. O adăugăm peste compoziția de ou, amestecăm bine totul. Turnăm apă fierbinte peste praful de cacao și îl amestecăm bine.
  5. Împărțim aluatul în două părți. Adăugăm cacao în una din părți și amestecăm bine.
  6. Turnăm în tavă aluatul alb, apoi cel cu cacao. Cu ajutorul unei scobitori facem cîteva ornamente, amestecînd astfel ambele aluaturi.
  7. Coacem checul  timp de 60 minute în rola preîncălzită.
  8. Topim ciocolata pe baie de abur, adăugăm frișca călduță și amestecăm bine.
  9. Lăsăm checul să se răcească și îl ungem cu glazură de ciocolată.

 

 

 

Chec cu fulgi de migdale, răchițele uscate și ciocolată albă

 

Ingrediente:

100g unt moale

125g zahăr

3 ouă

175g făină

1 linguriță praf de copt

75g smîntînă

50g răchițele uscate

2 lng rom alb

50g fulgi de migdale

50g ciocolată albă

Pentru glazură:

100g ciocolată albă

50ml frișcă 30% grăsime

75g fulgi de migdale

50g răchițele uscate

 

Mod de preparare

  1. Turnăm rom peste răchițele și le lăsăm deoparte timp de 1 oră.
  2. Încingem rola la 180oC.
  3. Ungem tava cu puțin unt și o tapetăm cu făină. Scuturăm surplusul de făină.
  4. Batem cu mixerul untul cu zahărul pînă devine pufos. Adăugăm treptat cîte un ou și batem pînă compoziția devine albă. Adăugăm smîntîna și amestecăm bine totul.
  5. Cernem făina cu praful de copt și un vîrf de cuțit de sare. O adăugăm peste compoziția de ou, amestecăm bine totul.
  6. Scurgem bine răchițelele, le tocăm mărunt dacă este nevoie. Rupem ciocolata în bucăți mici. Adăugăm în aluat răchițelele, ciocolata și fulgii de migdale. Amestecăm cu grijă apoi îl turnăm în tavă.
  7. Coacem checul  timp de 60 minute în rola preîncălzită.
  8. Topim ciocolata pe baie de abur, adăugăm frișca călduță și amestecăm bine.
  9. Lăsăm checul să se răcească, îl ungem cu glazură de ciocolată, îl presărăm cu fulgi de migdale și bucățele de răchițele uscate.

 

 

Chec cu fulgi de cocos și vișine congelate

 

Ingrediente:

115g unt moale

115g zahăr

2 ouă

125g făină

1 linguriță praf de copt

2 lng fulgi de cocos

100g vișine congelate

Pentru glazură:

100g ciocolată albă

150g mascarpone

25g fulgi de cocos

 

Mod de preparare

  1. Încingem rola la 180oC.
  2. Ungem tava cu puțin unt și o tapetăm cu făină. Scuturăm surplusul de făină.
  3. Batem cu mixerul untul cu zahărul pînă devine pufos. Adăugăm treptat cîte un ou și batem pînă compoziția devine albă. Adăugăm smîntîna și amestecăm bine totul.
  4. Cernem făina cu praful de copt și un vîrf de cuțit de sare. O adăugăm peste compoziția de ou, amestecăm bine totul. Adăugăm fulgii de cocos.
  5. Presărăm vișinele cu 1 lingură de făină și le scuturăm puțin ca să distribuim bine făina. Adăugăm jumătate din cantitatea lor în aluat și amestecăm cu grijă.
  6. Turnăm aluatul în tavă și aranjăm deasupra vișinele rămase, le apăsăm puțin în aluat.
  7. Coacem checul  timp de 60 minute în rola preîncălzită.
  8. Topim ciocolata pe baie de abur, adăugăm mascarponele și amestecăm bine.
  9. Lăsăm checul să se răcească, îl ungem cu glazură din mascarpone și ciocolată și îl presărăm cu fulgi de cocos.

 

 

 


 

Autor:Olesea Buneac

Tags

Похожие статьи

Comentarii