În preajma Crăciunului, mirosul portocalelor este perfect! Un aranjament mai frumos, compus din portocale decorate cu cuișoare aromate, pentru centrul mesei festive nici că există. De fapt, acest decor are o frumoasă denumire franceză – pomander, pomme d`ambre - care se traduce „mere de chihlimbar”. În timpurile de demult, acest aromatizator nu era altceva decât o minge confecționată din parfumuri: ambra, mosc sau zibeta. Pomander era purtat într-un vas transparent, care era un modificator al mirosurilor neplăcute.
Pentru a confecționa o astfel de compoziție, veți avea nevoie de:
- un platou;
- portocale, mandarine sau clementine;
- cuișoare întregi;
- crenguțe de brad;
- câteva conifere.
Cum se face:
1.După ce alegeţi fructul potrivit pentru pomanders, cu ajutorul unui cuţit faceţi şanţuri subţiri în coaja fructului şi înţepaţi fiecare loc unde va intra cuişorul. Având o imaginaţie bogată, veţi putea transforma portocalele în adevărate opere de artă. Iar având suficientă răbdare, veţi putea confecţiona compoziţii întregi, pe care le veţi putea plasa în orice colţişor, pentru a umple casa cu miros de Crăciun!
2. După ce portocalele au fost decorate cu cuișoare, le plasăm pe un platou și începem a asorta compoziția cu crenguțe de brad și conifere. După dorință, puteți ornamenta portocalele și cu panglici colorate, după imaginație.