Celții antici împărțiau anul în două părți – luminoasă și întunecată. Partea luminoasă începea în aprilie iar cea întunecată în noiembrie. Datorită lor, a luat naștere Halloween-ul și tradiția de a organiza petreceri înfricoșătoare.
Dacă ați obosit de petreceri banale, Halloween-ul este motivul cel mai potrivit să diversificați viața de zi cu zi și să organizați o petrecere înfricoșătoare. Iar meniu nostru devastator nu-i va lăsa indiferenți pe oaspeții dumneavoastră!
Supă ” Cap de Jack” cu prăsade și crevete
50 gr praz, partea alba
800 gr dovleac placintar
2 ling. ulei de floarea-soarelui
2 prăsade mari
100 ml frișcă 20%
300 gr crevete curățate
50 gr rucolla proaspătă
sare, piper după gust
- Legumele și fructele se spală bine. Dovleacul și prăsadele se curăță de coajă și semințe. Toate ingredientele cu taie bucăți nu prea mari.
- Punem la încins uleiul de floarea-soarelui și adăugăm prazul tăiat. Îl rumenim timp de 3-4 minute, până capătă o culoare aurie.
- Adăugăm bucățile de dovleac și le mai prăjim 5-7 minute. Turnă apă clocotită peste legume, ca să le acopere și lăsăm să fiarbă până dovleacul devine moale, cca 10-15 minute (timpul de fierbere poate varia din contul soiului de dovleac). Tot aici adăugă bucățile de prăsad și le fierbem încă 5-7 minute, le potrivim de sare și piper.
- Încorporăm frișca caldă și lăsăm să dea în clocot, după care stingem supa. Legumele fierte se pisează cu blenderul.
- Crevetele curățate se rumenesc ușor în ulei de măsline sau pe unt. O parte din crevete, cca 2/3, se taie bucățele și se adaugă la supă.
- La servire, supa se ornează cu frunzulițe de ruccola și crevete. Se servește cu crutoane.
Salată de sfeclă coaptă cu dovleac
200 gr sfeclă
200 gr dovleac
1 cutie mică de mini-mozzarella (150 gr)
400 gr mix frunze de salată
2 ling. ulei de măsline
1 linguriță oțet balsamic
frunzulițe de cimbru
sare, piper după gust
- Sfecla și dovleacul se curăță de coajă, se spală și se taie felii.
- Tava de copt o acoperim cu hârtie și o stropim cu ulei. Scoatem feliile de legume pe tava pregătită, le potrivim de sare și piper măcinat, presărăm cu cimbru și dăm totul la cuptorul preîncălzit la 180 grade C, pentru 10-15 minute. (Timpul de coacere poate varia din cauza soiului de legume, care pot fi mai tari). Periodic, sfecla și dovleacul trebuie întoarse de pe o parte pe alta
- Pe un platou scoatem frunzele spălate de rucolla, biluțele de mozzarella și feliile coapte de legume. amestecăm ușor ingredientele, după care potrivim salata de sare și turnăm ulei de măsline amestecat cu oțet balsamic.
Pasta cu dovleac și fileu de pui
400 gr pasta (fusilli, rigatonni)
150 gr ciuperci proaspete
1 ceapă
1 ling. frunze tocate de busuioc
250 gr fileu de pui
50 gr parmezan
ulei de măsline
sare, piper după gust
1 dovleac mediu în care se va servi supa
- Dovleacul se decojește, ciupercile se spală, ceapa se curăță. Toate legumele se taie cuburi de mărie medie.
- Fileul de pui se spală și se taie bucăți nu prea mari. Încălzim 2 linguri ulei de mpsline și rumenim ceapa până devine aurie. Adăugăm bucățile de pui și ținem la foc 5-7 minute, până se rumenesc bine.
- Adăugăm ciupercile și le rumenim cca 3 minute, apoi adăugăm bucățile de dovleac și lăsăm să se înăbușe sub capac, 5-7 minute. Potrivim de sare și piper după gust.
- Pasta se fierbe în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe pachet. Textura pastei trebuie să fie la final ”al dente”, adică se fierbe un pic mai puțin decât de obicei. Scurgem pasta dar păstrăm 100 ml apă fiartă.
- În pasta ”al dente” adăugăm legumele înăbușite, adăugăm lichidul de la fierberea pastelor, mai lăsăm să se înăbușe cca 5-6 minute.
- Dovleacul în care se va servi pasta, se curăță de miez și se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade C, timp de 7-20 minute.
- Pasta cu legume și pui se servește în dovleacul copt, presărată cu busuioc tocat și parmezan ras.
Tort cu cremă de dovleac și glazură de ciocolată
pentru aluat:
2 ouă
120 gr zahăr
130 gr făină
100 ml frișcă
1 linguriță praf de copt
pentru cremă de dovleac:
600 gr dovleac plăcintar
2 ling. unt
100 gr ciocolată albă
100 gr brânză philadelphia
pentru glazura de ciocolată:
2 ling. zahăr
2 ling. cacao
3 ling. smântână
100 gr ciocolată neagră
- Dovleacul se decojește și se curăță de semințe, se spală. Îl fierbem într-o cantitate nu prea mare de apă, până devine moale, apoi în coacem la cuptor. Dovleacul copt se face piure cu ajutorul blenderului. Trecem miezul printr-un tifon și lăsăm să se scurgă surplusul de lichid.
- Preîncălzim cuptorul la 200 grade C. Pentru turte: mixăm 120 gr zahăr împreună cu ou, până obținem o compoziție albicioasă și puhavă.
- Încorporăm în compoziția de ou cu zahăr făina cernută împreună cu praful de copt. Amestecăm și adăugăm frișca, după care aducem aluatul la omogenizare.
- Tava de copt se unge într-un strat subțire de unt și se tapițează cu făină, după care scoatem aluatul în tavă. Coacem în cuptorul preîncălzit, cca 30-35 minute.
- Pentru crema de dovleac: pe baia de abur topim ciocolata albă și adăugăm crema de unt și pireul de dovleac. Amestecăm bine (opțional puteți adăuga în cremă alune mărunțite).
- Pentru glazura de ciocolată: într-o cratiță, la foc mediu încălzim untul și adăugăm zahărul. Amestecând continuu așteptăm să se topească zahărul, după care turnăm smântâna. Adăugăm praful de cacao și bucăți de ciocolată neagră. Amestecăm compoziția până la omogenizare.
- Turta coaptă o tăiem în două. Partea de jos se unge cu cremă și se acoperă cu partea de sus a turtei. Răcorim tortul și-l acoperim cu glazură de ciocolată. La dorință, puteți desena cu glazură de ciocolată albă o pânză de păianjen.