Anul Nou ECO începe în luna mai

Просто&Вкусно - Anul Nou ECO începe în luna mai

Anul Nou ECO începe în luna mai

La Mulți Ani Eco! Dacă consumatorul alintat de azi poate sa cumpere castraveți și tomate tot anul în jur, iar capșune – chiar și de Crăciun, apoi consumatorul Eco așteaptă cuminte pînă cînd producătorii Eco adevărați, adică cei care respectă principiile și au acte în regulă, vor începe să ofere produse proaspete, crescute în armonie cu Natura, în sol adevărat, și nu în coctailuri chimice sub lumini fluorescente.

 

Luna mai este prima lună în an, cînd produsele Eco autohtone apar deja în vânzare. Și să nu credeți pe alții care vă asigură că tomatele lor sunt Eco chiar și în luna martie. Să ne amintim de prima regulă, despre care am scris în ediția trecută: un produs este Eco (sau ”bio”, sau ”organic”) doar atunci cînd este însoțit de certificatul Eco. În cazul produselor ambalate, acest certificat este confirmat prin prezența logoului agenției care a certificat întreg procesul, de la semănare până la ambalare.

 

Eco Likbez

În Moldova sunt patru agenții care au dreptul să certifice produsele alimentare Eco. Toate aceste agenții trebuie să se înregistreze la Ministerul Agriculturii:

1. EcoGruppoItalia SRL 2. Certificar-ECO SRL 3. CPRA Inspect  4. ICEA Grup.

 

Cînd un producător agro din Moldova vrea să Vă convingă că produsele sale sunt Eco, puteți ruga să vedeți certificatul de la una din aceste agenții. Lipsa certificatului înseamnă doar un lucru – că acest produs NU este Eco, și că vînzătorul încalcă legea, pretinzând să vândă ceia ce nu este.

 

Să revenim la produsele din luna mai. Pe piață apar deja ceapă și usturoi verde, spanac, frunze de salată, varză de primavară, bostănei, castraveți și tomate, crescute în solarii. Agricultura Eco permite cultivarea în solarii atât timp cît solul în care au fost crescute legumele este unul adevărat, și nu doar compost de turbă, iar asolamentul culturilor este strict respectat.

 

Eco Likbez

”Asolament” înseamnă rotația culturilor pe acelaș teren. De exemplu, roșiile nu pot fi cultivate pe acelaș loc mai des decât o data la 5 ani.

 

Desigur, clima Moldovei permite o gamă mult mai vastă de legume Eco timpurii, însă deocamdată producătorii autohtoni par să fie ”încuiați” întro gamă îngustă și banală, concurând cu cei ne-organici, oferind aceleași produse de duzină – castraveți, roșii, varză, bostănei.

 

Și totuși, cine și unde sunt acești legumicultori Eco autohtoni, atât de rari, atât de evazivi, încât doar specialiștii în domeniu îi cunosc. Un sondaj de mai multe zile  prin net și email mi-a permis să descoper 8 nume de legumicultori Eco, cu acte în regulă, fie și în perioada de conversie.


Eco Likbez

”Conversie” înseamnă perioada de trecere de la agricultura obișnuiă la cea Eco; perioadă de 2-3 ani, în care pământul se odihnește, se lecuiește și se ameliorează cu îngrășăminte verzi.

 

Eco Directoriu: legume

Victor Boiștean, s. Tohatin, mun Chișinău,

Nicolae Cojocaru s. Budești, mun. Chișinău, marca ”Produse Eco Țărănești”,

Mănăstirea Nașterii Domnului s. Zăbriceni, r. Edineț,

marca ”Bio Cămara”, Compania PRODECO s. Vladimirovca, r. Slobozia,

Maria Darii, s. Chetrosu, r. Drochia,

Ghenadie Babici, s. Carahasani, r. Ștefan Vodă,

AȚ-ZIM din s. Bardar, r. Ialoveni

Alexandru Omelciuc, s. Gura Bâcului, r. Anenii-Noi.

 

Și cam atât! Nu prea mulți, iar mărci cunoscute și atrăgătoare - și mai puține. Este important ca acești producători Eco să iasă din anonimat. Să fie simplu de-i găsit la telefon, sau la piață, sau chiar să-i vizităm în sezon, dacă au plăcerea, să le ajutăm la cules. Unii dintre ei încearcă să livreze la domiciliu si au nevoie de promovare. Încercați pagina fb Prosto & Vkusno și pagina fb EtnoGastronomica ca să găsiți detalii.

 

În ediția următoare Vă voi povesti despre fructele Eco din Moldova.

 

 

CREMĂ DIN SPANAC 

 

Ingrediente pentru 6 persoane

1. 5 kg spanac

500 ml lapte

75 grame unt

o ceapă tocata prin mașina de carne, sau prin răzătoare măruntă

un cățel de usturoi pisat

3 linguri făină

60 grame Parmezan ras (sau alt cașcaval tare)

sare și piper

nucșoară măcinată (mindalinii oreh)

 

1.într-o cratiță adîncă se pune spanacul, se toarnă apă clocotindă și se lasă să se veștezească, timp de 5 minute
2.spanacul se scurge prin drushlag apoi se clătește cu apă rece, și se stoarce.
3.Într-o cratiță mica se fierbe laptele.
4.În cratița adîncă se topește unul , apoi se adaogă ceapa și usturoiul făcute pireu și se pregătesc timp de 2 minute.
5.Se adaogă făina, focul se face mic, si se adaogă laptele câte un pic, mestecând mereu ca să nu se formeze boțuri.
6.Peste 5 minute, cînd amestecul de lapte s-a îngroșat, de adaogă spanacul și se încălzește bine, încă vre-o 5 minute.
7.La urmă se adaogă Parmezanul ras, sare, piper și un vârf de linguriță de nucșoară.
8.Sosul se transferă într-un bol și se servește fierbinte. 


 

 

”Galeta” este un cuvânt din gastronomia franceză, care înseamnă crustă de orishice formă.


GALETĂ CU CEAPĂ VERDE

 

Ingrediente pentru 4 persoane

375 grame aluat foetaj

500 grame ceapă verde

3 linguri ulei preferat

50 grame cașcaval tare, dat prin răzătoare (tip Parmezan sau Chedar)

sare si piper proaspăt măcinat

 

1. Cuptorul se încălzește până la 200 grade C.
2.Aluatul se întinde în formă de pătrat, cu grosimea de 4-5 mm și se aranjază pe o tavă de cpt, unsă cu un pic de ulei.

3.Cozile de ceapă se retează și se taie în jumătate dealungul,da ca ceapa e prea groasă
4.Ceapa verde se pune întrun vas, se adaogă uleiul, cașcavalul ras, un pic de sare și piper li se mestecă bine.
5.Ceapa se aranzază pe aluat/ într-un singur strat, lasînd 2-3 cm de margine. Se mai presară cu cașaval ras și ulei pedeasupra, apois e pune în cuptorul fierbinte pentru 25 minute.
6.Tarta se servește fierbinte sau abea cladă, cât ceapa coaptă e moale și suculentă.

 


RAGU DIN CIUPERCI CU POLENTA


Polenta e un fel de mămăligă, doar pregătită altfel, iar rețeta de azi oferă o opțiune de lux, cu lapte și condimente. Pentru ragu veți folosi un mix de ciuperci, de dorit și din alea sălbatice, care sunt mai aromate, mai ales dacă au fost uscate din toamnă.

 

Ingrediente pentru 4 persoane

Pentru Polenta

400 ml lapte

o frunza de dafin

o rămurică de cimbru

câteva boabe de piper negru

jumătate de ceapă

2 căței de usturoi

150 grame făină de porumb

20 grame unt

20 grame cașcaval ras, tip Parmezan sau Cedar

 

Pentru Ragu

2 linguri de ulei preferat

o bucată de unt

650 grame ciuperci tocate mășcat

un cățel de usturoi tocat

frunze de cimbru, mărunțite

150 ml vin roșu

150 ml bulion de legume sau de ciuperci

sare și piper

 

1. Pentru Polenta se pune la fiert laptele cu 400 ml apă. Se adaogă condimentele pregătite, se aduce pănă la punctul de fierbere după care se stinge focul și se lasă 20 mintue să se îmbibe aromele
2. Între timp se pregătește Ragu. Jumătate de ulei se amestecă cu jumătate de unt într-o cratiță, după care se adaogă jumătate din ciuperci, sare și piper, și se pregătesc amestecând până când sucurile eliminate de ciuperci se evaporă, iar ciupercile încep să se caramelizeze.
3. Se adaogă jumatate din usturoi, cimbrul și se mai ține un minut pe foc, după care ciupercile se pun într-o farfurie aparte.
4. Se repetă aceiaș procedură cu ciupercile rămase. Se împreunează ambele porții, se adaogă vinul, bulionul și se gătesc 15 minute până când lichidul se reduce în jumătate. Verificăm de sare și piper.
5. Pentru a pregăti Polenta, laptele aromat se scurge printr-un tifon, se pune la fiert și se adaogă făina, mestecând permanent, ca să obținem o masă uniformă, fără boțuri.
6.Se ține pe foc încă un minut, apoi se adaogă untul și cașcavalul ras, mestecțnd și condimentând după gust.

 

______________________________________________________________________________

Recete: Tamara ȘCHIOPU

Foto: Olga BUX

 


Tags

Похожие статьи

Comentarii