Melodia Flamenco
La hotarul dintre primăvară și vară noi ne îndreptăm într-o călătorie culinară în Spania, în țara fierbinte din toate punctele de vedere, cu o cultură veche de secole. Și sub sunetele de flamenco, care se aud în depărtare, noi vom gusta din preparatele numele cărora ne încîntă. Paella, escabeche, tortilla, empanadillas… Această călătorie este una cu adevărat romantică și noi o vom desfășura chiar din bucătăria dumnevoastră.
SUPĂ CU USTUROI
Ingrediente:
4 căței de usturoi
100g miez de pâine albă
50g unt
2 ouă de prepeliță
200ml apă
Sare și piper
Mod de preparare
- Topim untul într-o cratiță cu fundul gros.
- Prăjim usturoiul pînă devine rumen, adăugăm miezul de pâine. Lăsăm pâinea să se îmbibe cu unt aproximativ 5-6 minute.
- Adăugăm apa și lăsăm să fiarbă încă 20-25 minute.
- Cu ajutorul unui blender transformăm supa într-o cremă, o turnăm în farfurii și o presărăm cu piper negru măcinat. Servim supa cu ochiuri din ouă de prepeliță.
ESCABECHE CU MACROU
Ingrediente:
1 pește macrou
1 ceapă
½ lămîie
1 frunză de dafin
100ml ulei de măsline
3 lng oțet
1 crenguță cimbru proaspăt
1 linguriță sare
Mod de preparare
- Curățim macroul și scoatem fileul, îl tăiem în bucăți medii.
- Într-o cratiță mică amestecăm peștele, uleiul, lămîia, sarea, cimbrul și frunza de dafin. Punem cratița pe foc și dăm în clocot.
- Răcim la temperatura camerei și lăsăm în frigider peste noapte.
- Servim escabeche pe crutoane călduțe.
Știați că!
Carnea de iepure ca și cea de curcan conține puține calorii, are un nivel scăzut de grăsimi și o structură netedă a fibrelor. Există mai multe metode de pregătire a carnei de iepure, dar se preferă prăjirea și înăbușirea.
CARNE DE IEPURE ÎN SOS DE PÎINE
Ingrediente:
1 iepure de 1,5 kg cu tot cu măruntaie
3 bucăți de pâine zvîntată
1 ceapă mare
5-6 căței de usturoi
7-10 crenguțe de pătrunjel
Ulei de măsline
Un vîrf de cuțit de scorțișoară
Sare și piper negru prospăt măcinat
3-4 lng brandy sau cognac
Mod de preparare
- Spălăm iepurile și îl uscăm cu șervețele de hîrtie, îl porționăm. Presărăm bucățile de carne cu sare și piper. Tăiem ficatul în 3-4 părți.
- Punem pâinea într-un bol și o stropim cu apă, o lăsăm 10-15 minute. Apoi scurgem apa care nu s-a îmbibat în pâine.
- Curățim ceapa și usturoiul și le tăiem mărunt. Rupem frunzulițele de pătrunjel și le tăiem. Prăjim ceapa aproximativ 5 minute pînă devine aurie.
- Adăugăm în cratiță usturoiul, pătrunjelul, scorțișoara, sarea, măruntaiele și pâinea. Înăbușim la foc mediu 5-7 minute. Cu ajutorul unui blender mărunțim compoziția.
- Turnăm într-o tigaie 2-3 linguri de ulei de măsline și prăjim bucățile de iepure, pînă vor fi rumene pe toate părțile, le punem în cratiță, adăugăm brandy și punem pe foc, amestecăm pînă se va evapora alcoolul și va rămîne doar aroma de brandy.
- Turnăm în sos 150ml apă, sărăm și pipărăm. Punem capacul și lăsăm să fiarbă 30-40 minute amestecînd periodic. Adăugăm puțină apă dacă va fi nevoie.
- Servim carnea de iepure fierbinte.
Știați că!
Tortilla spaniolă – este o omletă pregătită cu ulei de măsline, cartofi și ceapă. Alături de paella și gazpacho este una dintre cele mai cunoscute preparate ale bucătăriei spaniole. Adesea este servită la mic dejun și ca o gustare. Este cunoscută încă de la începutul secolulul XVII și se presupune că a fost pregătită pentru prima dată de monahii-cartezieni. Există și o altă versiune în care se zice că tortilla de cartofi a fost pregătită pentru prima dată în secolul XIX de o gospodină din Navarra, care trebuia să hrănească un general Carlist pe care l-a găzduit. În lipsa altor produse, ea a pregătit tortilla din cartofii, ouăle și ceapa găsită în casă.
TORTILLA SPANIOLĂ
Ingrediente:
400g cartofi
200g ceapă
6 ouă
½ linguriță sare
100ml ulei de măsline
Mod de preparare
- Înfierbîntăm uleiul de măsline într-o cratiță cu fundul gros.
- Tăiem subțire cartofii și ceapa, îi punem în cratiță, amestecăm, punem capacul și lăsăm să fiarbă 20-30 minute.
- Batem ouăle bine cu sarea și piperul.
- Amestecăm cartofii cu compoziția de ouă, amestecăm și turnăm într-o tigaie.
- Prăjim pînă se rumenește, apoi cu ajutorul unei farfurii cu diamentru exact ca al tigăii întoarcem tortilla pe cealaltă parte. Prăjim încă 1 minut.
- Servim tortilla fierbinte și porționată.
Bucătăria spaniolă
În conformitate cu viziunile naționale, bucătăria spaniolă reprezintă o „dietă mediteraneană” care are la bază multe fructe, legume, boboase, orez, fructe de mare, cereale și verdeață. Cu toate acestea, în realitate în bucătăria spaniolă sunt mai multe preparate din carne decît din pește. Un preparat național spaniol este și șunca jamon nu doar paella. În zilele noastre uleiul de măsline se folosește foarte des în bucătăria spaniolă, dar pînă la începutul secolului XX cele mai răspîndite grăsimi folosite la gătit în bucătăria spaniolă erau grăsimile animale.
TOCANĂ SPANIOLĂ
Ingrediente:
2 ardei dulci
600g piept afumat
150g cîrnați vînătorești
2 feliuțe saleami
100g castraveți marinați
¼ linguriță paprica
100ml bulion de vită
200ml frișcă (22% grăsime)
50g măsline fără sîmburi
Sare după gust
Mod de preparare
- Tăiem toate afumăturile pieptul, cîrnații și saleami bucățele mici și le presărăm cu paprica.
- Prăjim afumăturile într-o tigaie înfierbîntată timp de 6 minute pînă devin rumene și crocante.
- Tăiem ardeiul bucăți mari iar castraveții pai subțire.
- Punem într-o cratiță afumăturile, ardeiul, castraveții și măslinele, turnăm bulionul și frișca.
- Condimentăm după gust și înăbușim timp de 15 minute.
Dacă doriți să pregătiți o salată, alegeți orice ardei gras, verde, oranj sau roșu. Țineți cont că ardeiul roșu are un gust mai dulceag și conține și mai multe vitamine decît cel oranj și cel roșu. Dacă v-ați pus ca scop să pregătiți o tocană de legume, ardeiul verde trebuie exclus deoarece cînd este gătit el devine amărui.
PAELLA CU FRUCTE DE MARE
Ingrediente:
2 căței de usturoi
½ ardei gras
100g orez
5 creveți mari
10 midii
50g ulei de măsline
Curcuma după gust
Sare
Pătrunjel
Lămîie
Mod de preparare
- Curățim creveții. Folosim capurile și diferite oase de pește pentru a fierbe bulionul.
- Fierbem un ceai din curcuma.
- Tăiem usturoiul plastine iar ardeiul cubulețe. Turnăm 50ml ulei de măsline într-o tigaie pentru paella și prăjim usturoiul, apoi adăugăm ardeiul roșu, prăjim totul 5 minute.
- Adăugăm fructele de mare, cînd creveții își vor schimba culoarea vom adăuga orezul. Prăjim totul puțin.
- Turnăm bulionul și ceaiul de curcuma, sărăm și pipărăm.
- Paella gata o vom presăra cu pătrunjel tăiat și o vom decora cu feliuțe de lămîie.
Știați că!
Paella – este un preparat național spaniol (Valencia), care este pregătit din orez colorat cu șofran cu adaos de ulei de măsline. Denumirea provine din latină de la cuvîntul „patella” – care înseamnă tigaie. În paella se poate adăuga fructe de mare, legume, carne de pui, salam și altele.
EMPANADILLAS CU PUI
Ingrediente:
500g făină
8g drojdii
125g apă
Pentru umplutură:
Carne de pui fiartă (pulpă sau șold)
2 cepe
Sos bechamel
Mod de preparare
- Amestecăm ingredientele pentru aluat. Lăsăm să dospească pînă ce va crește de 2-3 ori în volum.
- Tăiem mărunt ceapa și o prăjim pînă devine transparentă, o amestecăm cu carnea de pui fiartă și sosul bechamel.
- Întindem aluatul și îl tăiem cerculețe cu un pahar.
- Punem căte o lingură de umplutură și lipim bine pateurile.
- Le prăjim în mult ulei pînă devin aurii și crocante.
- Le scoatem pe șervețele de hîrtie și le lăsăm să se scurgă surplusul de ulei.
- Servim empanadillas fierbinți alături de castraveți marinați.
Rețete și fotografii: Xenia Vodolazskaia
Похожие статьи
-
Brocoli după rețeta Juliei Child iul 03, 2014
-
Broccoli–varza regină mar 12, 2015
-
Supă de fasole cu porumb și avocado iun 03, 2014
-
Paella cu fructe de mare iul 07, 2014
-
Slăninuță iun 11, 2014