Clasica moldovenească
Mămăliga! Cine nu știe ce este o mămăligă? Întrebați orice străin ce preparat cunoaște din bucătăria moldovenească și va răspunde mămăliga! Iar la mămăligă noi am pregătit 4 sosuri diferite, ne luînd în considerare smîntîna și brînza. Iar alături de mămăligă vom servi cighiri!
Bucătăria moldovenească timp de cîteva secole a fost influențată de cea turcească, rusească, ucrainească și multe altele, însă ea a reușit să-și păstreze chipul său unic. Cighirii sunt un preparat tradițional din bucătăria moldovenească. Este preparat în mare parte pe teritoriul țării noastre, pentru că în alte locuri e destul de greu să găsești în vînzare prapura care se folosește la prepararea acestor pîrjoale deosebite.
Mămăliga
Ingrediente:
2 pahare apă
1 pahar făină de porumb
Sare
Mod de preparare
- Turnăm făina în apa rece, punem ceaunul la foc mediu.
- Pregătim amestecînd continuu.
- Dacă încetăm să amestecăm, se pot forma cocoloașe.
Istoria mămăligăi
Istoric, mămăliga a fost hrana de bază a țăranilor romîni și moldoveni mai săraci, care le înlocuia pâinea. Pe timpurile cînd în Moldova încă nu se cultiva porumbul, mămăliga era pregătită din mei. Cea mai veche mențiune despre cîmpurile de porumb datează din timpul domniei lui Constantin Duca (1693-1695). Porumbul a început foarte repede să se răspîndească, deoarece nu făcea parte din tributul turcilor. Mămăliga din făină de porumb este mult mai gustoasă și mai calorică decît cea de mei pregătită pînă atunci. Terciul de porumb este vestit în mai multe țări ale lumii. Venit din America în secolul al XVI-lea, porumbul s-a răspîndit cu repeziciune în întreaga lume și în unele zone ale pămîntului el este considerat „al lor”, iar terciul din porumb este considerat preparat național: abhazii, de exemplu, aproape că nu folosesc făina de porumb altfel decît pregătind mămăliga, care la ei se numește abîsta. În Georgia se coace pîine din făina de porumb care se numește mchadi. Și spaniolii și americanii au mămăliga lor proprie, desigur ea se deosebește de îndrăgita noastră mămăligă moldovenească.
Sosuri la mămăligă
Sos din sudul Moldovei
Ingrediente:
1 ceapă tăiată mărunt
1 linguriță boia de ardei dulce
1 cățel de usturoi
Mod de preparare
- Prăjim ceapa în ulei vegetal pînă devine aurie. Adăugăm boiaua de ardei, putem adăuga și puțin ardei chilli. Luăm de pe foc și amestecăm.
- Zdrobim usturoiul într-un bol, adăugăm compoziția de ceapă și presărăm puțină sare. Dacă sosul e prea dens putem adăuga 1 lingură de apă clocotită.
Mujdei
Ingrediente:
100ml ulei de floarea soarelui
½ legătură mărar
½ legătură pătrunjel
1 ardei dulce roșu
2-3 căței de usturoi
Sare după gust
Mod de preparare
- Tăiem ardeiul cubulețe mici. Tocăm mărunt verdeața și zdrobim usturoiul.
- Adăugăm uleiul și sarea.
Ciuperci cu ceapă
Ingrediente:
100g ciuperci champignon
50g ceapă
Sare
Mod de preparare
- Tăiem foarte mărunt ciupercile și ceapa. Le prăjim în ulei pînă vor fi gata, presărăm puțină sare.
Adjica (rețeta pentru o porție mare)
Ingrediente:
5kg roșii
2,5kg ardei roșu iute
250g usturoi
50g sare
Mod de preparare
- Curățim roșiile de coajă și le trecem prin mașina de tocat împreună cu ardeii, usturoiul și sarea.
- Amestecăm bine totul și lăsăm într-un vas emailat pentru 10 zile într-un loc rece. Amestecăm în fiecare zi.
- Le conservăm în borcane sterile și le păstrăm în frigider.
Rețete: Olga Bux, Liudmila Aghenii; text: Olga Efimova
Tags
Похожие статьи
-
Tocana moldovenească sep 24, 2014
-
mar 24, 2014
-
Sos pentru pizza apr 25, 2014
-
Conservăm vitamine aug 18, 2014
-
Plăcinte cu brînză,varză,nuci,halva mar 24, 2014