Bucătăria-latino-arabă
”Prosto & Vcusno” i-a făcut o vizită soției d-lui Duglas Griffith, directorului proiectului USAID CEED II (creșterea competitivității și dezvoltării întreprinderilor în Moldova), Jennifer Griffith, care ne-a făcut cunoștință cu bucătăria sa preferată - latino-arabă.
Jennifer Griffith, cu siguranță, poate fi numită o persoană publică activă în Moldova. Pe lângă faptul că este membru al Clubului Internațional de Femei, Jennifer urmărește cu atenție și dezvoltarea industriei fashion din țara noastră. Ea vorbește cu multă afecțiune despre designerii moldoveni și despre creațiile acestora, precum și despre faptul că depune eforturi maxime pentru a atrage potențialii investori în această ramuri industrială și toată lumea să afle în sfârșit, despre frumusețea hainelor moldovenești.
Se poate spune că familia lui Jennifer Griffith este multinațională. Din această cauză, am hotărât să gătim bucate nu doar dintr-o singură bucătărie. Astfel, am făcut un amestec dintre bucătăriile latină și arabă. Părinții lui Jennifer sunt din Palestina, dar s-au întâlnit pentru prima dată în Los-Angeles, în Soborul Sf. Nicolas. Jennifer s-a născut în California. Soțul Duglas Griffith sa născut în Elveția, unde au venit părinții lui să învețe limba franceză, pentru a putea pleca cu misiune în Africa. Apropo, cu un an înainte de a face cunoștință cu soțul său, Jennifer a fost trimisă pentru un an în Guatemala, într-o misiune. Acolo, tânăra trăia în pădure, ajutându-i pe localnicii băștinași. Desigur, o astfel de experiență s-a răsfrânt și asupra bucatelor pe care le prepară acum. Mâncarea preferată pe care a gustat-o în Guatemala și pe care o gătește cu plăcere și acum, pentru întreaga sa familie este Pui grill cu semințe de dovleac. Astfel, putem vedea că Jennifer Griffith are într-adevăr o familie multinațională, iar asta înseamnă că nu putea lăsa amprenta și pe mâncare, pe care o prepară acasă.
În ciuda faptului că Jennifer a fost născut în Statele Unite, bucătărie americană nu este pe primul loc în casa lor. Pentru că mama ei era arăboaică, cel mai adesea, în casa lor se găteau bucate anume din această bucătărie, care a fost atât de mult îndrăgită de Jennifer, iar apoi de către viitorul soț și cei doi copii minunați – Sofi și Nicolas. Jennifer are un vis mare – să deschidă un restaurant de bucătărie latină-arăbească în Virginia. Anume în acel oraș mare din SUA cu multe localuri gastronomice, persistă amestecul dintre culturi. Din această cauză, Jennifer crede că bucătăria fusion se va folosi de popularitate acolo.
Familia lui Duglas și Jennifer Griffith se află pentru a doua oară în Moldova. Desigur, în acest răstimp au reușit să gute din bucătăria moldovenească națională. Nouă ne-a fost extrem de interesant să aflăm ce mâncare a fost evidențiată de către Jennifer. Astfel, am aflat că cea mai gustoasă mâncare moldovenească sunt sarmalele, pentru că se aseamănă cu o mâncarea tradițională arăbească – cusa. Jennifer preferă să adauge în sarmalele moldovenești puțină lămâie, păstrând vie, în acest sens, amintirea despre copilăria sa și despre mamă, care este un bucătar iscusit și care a învățat-o pe Jennifer să gătească gustos, ca la mama acasă!
Am gustat din toate cele 6 feluri de mâncare pe care le-a pregătit Jennifer Griffith pentru noi și vrem, în continuare, să vă asigurăm că mixul dintre bucătăria latină și arăbească este de neuitat! Mai mult ca atât, toate bucatele oferite pot fi realizate și în condițiile noastre, pentru că majoritatea produselor se găsesc în magazinele noastre. Prin urmare, vă recomandăm să gătiți aceste rețete pentru ca să cunoașteți o lume nouă cu arome gustoase, la o masă de prânz.
Shakshouky
8 vinete lungi, subțiri
3 ardei grași
1 legătură ceapă verde
2 linguri coriandru tocat
4 linguri pătrunjel tocat
1 lingură suc de lămâie
2 căței usturoi pisați
ulei de măsline
sare
1.Tăiați vinetele bucăți, a câte 3 cm. Presărați-le cu sare și lăsați-le peste noapte. Dimineața, scurgeți lichidul din vinete.
2.Ardeiul gras se taie bucăți, a câte 3 cm.
3.Vinetele se stropesc cu ulei de măsline și se lasă la copt împreună cu ardeii, până devin crocanți. Temperatura de coacere este de 200 grade C. Scoatem legumele din cuptor și le lăsăm să se răcească.
4.Tocăm fin pătrunjelul și coriandrul. Opțional se adaugă și un castravete. Amestecăm bine legumele, stropim cu sucul de lămâie și potrivim de sare.
\
Tabouleh
½ cană bulgur mărunt
½ cană suc de lămâie
½ cană ulei de măsline
2 căni pătrunjel tocat
1 legătură ceapă verde
2 roșii medii
sare
1.Spălăm și uscăm bine verdeața. O tocăm mărunt.
2.Amestecăm bulgurul cu sucul de lămâie și lăsăm la macerat.
3.Adăugăm la bulgur roșiile, ceapa verde și puțină mentă proaspătă. Turnăm uleiul de măsline și potrivim de sare.
Syrian Rice
1/3 cană pasta de tip fidea
2 căni orez basmati
4 căni apă
4 lg. ulei
1 lgt. sare
1.Încingem într-o tigaie uleiul și călim fideaua, până se rumenește și capătă o culoare arămie. Adăugăm apa și sarea. Lăsăm să fiarbă.
2.Micșorăm flacăra la minim, pentru 12 minute.
3.Fierbem orezul basmati, în prealabil spălându-l sub un jet de apă rece.
4.Se servește cu boabe de rodie, mentă și ceapă verde.
Takziki (yogurt sauce)
2 cutii iaurt
2 castraveți tocați fin
2 lg. mentă uscată
2 lg. ulei de măsline
3 căței usturoisuc de la o jumătate de lămâie
sare
1.Amestecăm iaurtul, castravetele, uleiul de măsline, sucul de lămâie, menta, sarea și usturoiul.
2.Transferăm amestecul într-un alt vas și dăm la rece, cel puțin pentru o oră, pentru o aromă mai deslușită.
Peaches Flambe
8 piersici copți
2-3 lg. unt
3 lg. zahăr brun
rom
1.Într-o crăticioară turnăm apă și o fierbem. În apa clocotită punem piersicile și le fierbem 3 minute. Le trecem printr-un jet de apă rece, ca le putem ușor decoji.
2.Piersicile se taie în 5-6 părți.
3.Topim untul în tigaie. Adăugăm zahărul brun și amestecăm. Tot aici adăugăm piersicile.
4.Fierbem timp de un minut, până se înmoaie piersicile. Amestecăm și le mai ținem pe foc încă vreo 30 secunde.
5.Turnăm rom. Aprindem un chibrit lângă sosul cu rom și lăsăm flacăra să ardă deasupra piersicilor. Când flacăra se stinge iar sosul se îndesește, serviți fructele alături de înghețată de vanilie.
Foto:Olga Bux
Похожие статьи
-
Bucătăria israeliană mar 24, 2014
-
Handmade din toată inima cu Margarita Deordița dec 03, 2014
-
Bucătăria georgiană aug 04, 2014
-
Fly me to the stars dec 22, 2014
-
VALORI DE FAMILIE: LESEA DIACENKO mar 11, 2014