Duminica Paștelui în sânul familiei

Просто&Вкусно - Duminica Paștelui în sânul familiei

Duminica Paștelui în sânul familiei

În familia Otiliei și Dorin DRĂGUȚANU se acordă o deosebită atenție valorilor  de familie, tradițiilor și comunicării spirituale. În ziua de Paște, toată familia ei se reîntregește, pentru a petrece și sărbători timpul împreună. Generația vârstnică, Nicolai PALIȚ – artist distins al Republicii Moldova, cântăreț de piese populare, Iulia PALIȚ– până la pensionare a lucrat în cadrul Ministerului Culturii, dar acum scrie cântece pentru iubitul soț. Dorin DRĂGUȚANU, deși deține funcția responsabilă de președinte al Băncii Naționale a Moldovei, petrece mult timp cu soția sa Otilia, cu fiica Mia și cu feciorul Luca. Surorile Diana și Otilia au o legătură specială de prietenie advărată. Diana crește două fiice minunate: Mihaela și Paula. Iată într-așa companie mare și veselă, întreaga familie întâlnește Sfintele Paști! 

 

 

Trei generații de femei au vorbit despre tradițiile lor de Paște!

 

 

ПростоВку&сно: Pașteleeste o sărbătoare de familie. Petreceți această zi în componența deplină a familiei?

Otilia: Pentru noi, Paștele a fost mereu o sărbătoare exclusivă de familie! Încă din copilărie îmi aduc bine aminte că în această zi, mereu veneau în ospeție toate rudele apropiate. În mod similar, se continua așa de la an la an.

 

Просто&Вкусно: Încercați voi să respectați toate tradițiile moldovenești de Paște?

Otilia: Ne străduim! Tradițiile moldovenești le-am învățat de la părinții noștri. Una dintre cele mai importante tradiții, respectată în familia noastră, este spălatul pe față în ziua de Paște, cu apă și cu ouă. Unul roșu și unul alb se pune într-un vas cu apă și cu monede. Fiecare membru al familiei, cînd se trezește se spală cu această apă și cu oul își rumenește  obrăjorii. Se spune, că acest obicei ne dăruiește sănătate bună. Cel mai mic membru a familiei strînge toate monedele.

 

Просто&Вкусно: De obicei, ce bucate gătiți pentru masa de Paște?

Оттилия: De obicei, în familia noastră gătesc bucatele, mama și sora mea Diana.

Diana: La Paște ne stăruim să gătim bucate naționale moldovenești:  neapărat coacem colăcei, deși în ultima perioadă noi coacem mai rar, din cauza lipsei de timp. Ouăle roșii – deasemenea sînt indispensabile, și le vopsim întotdeauna împreună cu copiii, le place foarte mult!

Iulia: Copiii întotdeauna vin la mine de Paște și la masă eu gătesc bucate tradiționale. Neapărat pe masa noastră vor fi sarmalele mele de marcă, foarte mărunțele, de mărimea unei jumătăți de deget.

Otilia: Îmi amintesc, cînd mama încerca să ne învețe cum să preparăm astfel de sarmale, îmi părea, că asta pur și simplu e imposibil.

Iulia: De asemenea, eu gătesc chifteluțe – seaman cu pârjoalele, dar se pregătesc puțin diferit. Chifteluțele sunt o mâncare tradițională din satul meu de baștină. Bineînțeles că nu vor lipsi de la masa nici răciturile, și nici tocănița carne de iepure, și carne de miel.

 

 

Просто&Вкусно: Diana, fiicele vă ajută să pregătiți bucate pentru sărbătoarea de Paște? 

Diana: Desigur! Ele mereu mă ajută și nu doar de sărbători. Mihaela  deja a învățat  să gătească singură. Într-o zi, a gătit chiar o zeamă nemaipomenit de gustoasă.

Mihaela: De obicei, totul ce gătesc, o fac doar împreună cu mama!

Otilia: Eu știu, în caz că sora mea se reține la serviciu, ea mereu o sună pe fiica sa și o roagă se prepare ceva din semifabricate.  Apoi, cînd deja sora vine acasă, ele împreună finisează bucatele. 

 

 

Просто&Вкусно: Receta din carne de iepure, pe care voi ați pregătit-o astăzi, e o rețetă de familie?

Iulia: Da, această rețetă este una de famile, de la bunica! Cred că o voi transmite mai departe și fetelor mele. 

Otilia: Mama gătește extraordinar carnea de iepure, consider că nu tuturor le este dat să poată prepara carnea de iepure – trebuie să poți! Deși, sora Diana, de asemenea gătește foarte gustos carnea de iepure în vin.

 

Просто&Вкусно: Cu care amintiri delicioase asociați copilăria voastră?

Otilia: Amintirile mele delicioase sînt legate de bunica, care gătea cele mai gustoase plăcinte. Însă din toate, îmi plăcea cel mai mult plăcinta cu nuci! În general bunica noastră gătea foarte gustos, și mama multe lucruri a învățat de la ea.

 

Просто&Вкусно: Ce înseamnă pentru voi noțiunea ”Valori de familie”?

Iulia: Valorile de familie sunt mai presus de orice. Când vorbim despre valori, în primul rând încercăm să onorăm memoria strămoșilor noștri; acestea sunt obiceiurile și tradițiile, pe care noi încercăm să le păstrăm și să le transmitem tinerei generații.

Otilia: Pentru mine valorile de familie,  sunt relațiile frumoase în familie, atunci când oamenii se gândesc reciproc unul la celălalt .

 

Просто&Вкусно: Dar ce ați învățat voi de la mama?

Otilia: Primul lucru pe care l-am învățat de la ea, să fim prietenoși!  Suntem trei la mama: două surori și un frate. Suntem cei mai buni prieteni.  Mai apropiată decît sora, nu există nimeni. Și încă ceva, pe noi ne-au învățat să ne respectăm reciproc, și pe cei mai în vîrstă, să respectăm tradițiile.

 

Просто&Вкусно: Cum veți sărbători Paștele anul acesta?

Otilia: Cu siguranță vom merge în sat. Acolo se va aduna toată familia tatălui, soțului meu, apoi vom pleca și la mama, ea ne va ospăta cu cele mai gustoase bucate de Paște. Dar în acest an doresc să ne adunăm cu toții la noi acasă! 

 

 

 

Răcituri de pasăre

2,5 l apă

5 piepturi de găină (carcase)

1 ceapă mare

1 morcov

0,5 legătură pătrunjel

0,5 legătură mărar

1 cană mazăre

4 căței usturoi

2 frunzulițe de dafin

5 plicuri gelatină

Sare

1. Se fierb piepturile de pui cu ceapa, morcovul și sare în apă OM. Se fierb la foc mic, circa 1,5 ore. După care se adaugă pătrunjel, mărar și usturoi zdrobit.  Se sărează, însă nu vă fie frică să puneți mai multă sare, deoarece în procesul fierberii aceasta se va egala.

2. Printr-o sită turnăm supa pentru răcitură într-un vas, puțin o răcim și începem să amestecăm gelatina, conform indicațiilor de pe pachet.

3. Pentru a da o formă frumoasă  răciturii și pentru a o servi pe porțiuni: într-un pahar de unică folosință tăiați carnea și morcovul. Mazărea o fierbeți în apă și tot o turnați în pahar.

4. Cînd gelatina se dizolvă se toarnă a cîte o jumătate de pahar, și se introduce la frigider peste noapte.

 

 

Salată de cușcuș cu năut

1 legătură de rucolă

1 conservă de năut

1 pahar de cuș-cuș

Roșii cherry

2 castraveți

Cuburi de telemea

Sare

 

1. Preparați cuș-cuș-ul conform indicațiilor de pe pachet. Roșiile tăiați-le în jumătăți și  castraveții tăiați-i mărunt.

2. Puneți într-o farfurie rucolă, năut, cuș – cuș, roșii cherry, castraveți, telemea. Verificați după gust, dacă nu este suficientă sare din brînză, mai adăugați sare.

 

 

Salată de primăvară

Ceapă verde

Ouă de prepeliță

Ridiche

Castraveți

Ulei de floarea soarelui sau smântînă

Sare

 

1. Ceapa verde se taie  mășcat, pentru a face „un gărduț” pentru salată. Și se aranjează pe diametrul formei.

2. Se fierb ouăle, se taie în jumătăți. Ridichea și castraveții deasemenea se taie în jumătăți.  Se sărează și se încorporează cu ulei de floarea soarelui sau smântînă.

 

 

Salată ”MIMOZA”

1 cartof

1 legătură de ceapă verde

1 morcov

2 cutii de conserve de ton

3 ouă

2 linguri de maioneză

 

1. Cartoful, morcovul și ouăle le fierbeți.  Tonul îl striviți cu furculița. Ceapa verde o tăiați mărunt.
Ouăle fierte le decojiți, separați gălbenușul de albuș și le dați prin răzătoare fiecare aparte.

2. Aranjați toate ingredientele pentru salată în straturi (puteți folosi o formă) în următoarea ordine: tonul, maioneza, ceapa verde, cartoful, maioneza, ceapa verde, morcovul, ouăle, maioneza, ceapa verde.

3. Înainte de a servi, decorați salata Mimoza cu verdeață și cu gălbenușul de ou ras.

 

 

Garnitură de păstăi cu bacon

100 g bacon

300 g fasole verzi

Sare

 

1. Baconul se taie mărunt și se prăjește într-o tigaie.

2. Apa se aduce pînă la fierbere, se sărează și se pun fasolele verzi,  pentru un minut, pentru ca ele să nu-și piardă culoarea.

3. Scoatem fasolele și le amestecăm cu baconul.

 

 

Iepuraș de la Iulia Paliț

1,5 kg de carne de iepuraș

50 g ceapă

100 g morcovi

100 g de rădăcină de țelină

50 ml de vin alb

 

1. Curățați carnea în interior și decojiți-o. Împărțiți-o în bucăți și sărați-o.

2. Morcovii și țelina se taie felii, ceapă se mărunțește.

3. Se înfierbîntă ceaunul, se toarnă uleiul de floarea soarelui și 100 g de apă. Se adaugă carnea, se prăjește puțin la foc mare pînă se rumenește. Se adaugă toate legumele și puțină apă fiartă. Se acoperă cu un capac și se înăbușă la foc încet, aproximativ 45 de minute, din cînd în cînd mai adăugați apă.

4. Iepurele gata se presoară cu mărar.

 

 

Coacem și decorăm iepurașii de Paști!

Iepurașii – simbolul Paștelui! Dar iepurașii comestibili – bucurie pentru copii!!!

 

Biscuiți ”Iepurași de Paște”

110 g unt

100 g de zahăr

1 ou

1 linguriță de zahăr vanilat

¼ linguriță de bicarbonat de sodiu

250 g de făină

1. Untul moale se bate cu zahărul, pînă se transformă într-o masă cremoasă, se adaugă oul și se bate încă un minut. Se cerne în același castron și făina cu sare, se frămîntă  aluatul pînă devine moale și flexibil. Nu este strict necesar să răciți aluatul.

 

 

2. Întindeți aluatul și faceți din el diferite forme, se pot face iepurași de Paști.

3. Se coc la temperatura de 180 de grade timp de 15 minute.

 

 

Paștele este sărbătoarea care reunește întreaga familie și perioada în care petrecem alături de cei dragi Învierea Domnului. Însă tradițiile de Paște presupun nu doar o masă festivă, dar și o varietate de activități distractive, în special dacă printre cei sărbătoriți sunt și copii.  Din cele mai străvechi timpuri există obiceiul „ciocnitului” cu ouă. Regulile sunt extrem de simple: chiar în ziua Paștelui ouăle se ciocnesc doar cap în cap, iar a doua zi – cap cu dos, pe când în celelalte zile deja putem ciocni dos cu dos. Ca regulă generală, primul care ciocnește oul la masă este stăpânul casei. Ciocnesc mai întâi soții între ei, apoi copiii cu părinții, după care părinții cu celelalte rude, cu prietenii și vecinii invitați la masă. Câștigă acel care rămâne cu oul întreg în mână. Desigur, copiilor le va fi mult mai interesant să ciocnească ouăle dacă acestea vor fi condeiate sau colorate în culori aprinse, nu doar roșii. 

 

 

 

APROPO! Pentru ca cei mici să nu se plictisească, trebuie să punem imaginația în mișcare și să inventăm careva jocuri distractive pentru Sfintele Paști. Iar pentru ca acestea să fie nu doar distractive, dar și informative, vă propunem un joc ce antrenează atenția și concentrează  memoria vizuală. Imprimați 8 carduri pare cu ouă de Paște sau cu iepurași în diferite culori Astfel veți obține 16 bucăți, a câte 2 carduri cu același desen. În joc sunt implicați 2 persoane. Jocul este construit după principiul dominoului: aranjați cardurile cu desenul în jos, apoi le întoarceți pe față a câte două. Când desenele coincid, jucătorul le ia și câștigă încă o mișcare în plus. Dacă desenul nu coincid, mișcarea revine celuilalt jucător. Scopul jocului constă în colectarea maximă a cardurilor cu desen identic. Cel care va câștiga jocul, poate primi un cadou simbolic, de exemplu FONDUE CU CĂPȘUNI!


FONDUE este o mâncare deosebită! Servirea bucatelor din același vas, folosit la comun, predispune la o comunicare directă și plină de afecțiune. Fondue este o invenție a elvețienilor și a francezilor. Fiecare regiune elvețiană are câte o rețetă tradițională în care se folosește sortimentul de brânzeturi autohtone. Noi însă, am hotărât să îndulcim distracția copiilor și le-am oferit drept desert un fondue de ciocolată albă cu frișcă, în care am adăugat un colorant alimentar portocaliu. Copiii înmuiau căpșunile în ciocolata topită cu multă plăcere! Zâmbetul și voia bună li se citea pe mutrișoarele mulțumite! 

 

 

Ottilia și Dorin Drăguțanu sunt un exemplu demnt de urmat al unei familii trainice și fericite! Comunicarea armonioasă și dragostea dintre părinți este un exemplu viu pentru generația tânără: fiica Mia și feciorului Luca.

 

 

Aducem sincere mulțumiri restaurantului “Eventus”, str. Milescu-Spătaru, 2/3.

Aducem sincere mulțumiri magazinului ”Etiopia”, str. Armenească 45A și rețelei de magazine

 ”Alir -Luminarc” pentru vesela oferită.

 

Aducem sincere mulțumiri ”SPA&Beauty center Olsi”, str. V. Alecsandri 97 pentru coafură și make-up.  

 


Tags

Похожие статьи

Comentarii