VALORI DE FAMILIE: LESEA DIACENKO
Lesea Diacenko, directorul Spa&Beauty Centers Olsi, vine dintr-un neam, care au știut să păstreze și cultive din generație în generație adevăratele tradiții și valori de familie. Ea este o persoană foarte interesantă, cu un spirit luminos. Ne mărturisește cu nonșalanță:”Sunt de naționalitate ucraineană, m-am născut în Siberia și locuiesc în Republica Moldova”.
Cu adevărat, Lesea a venit pe lume într-un orășel industrial, numit Kemerovo, din regiunea siberiană, unde la acel moment locuiau părinții ei. Acolo a trăit primii 13 ani de viață și de acolo i-au rămas cele mai gustoase amintiri. Dimineața copilăriei se asocia cu aroma ademenitoare din bucătărie, unde mama cocea pateuri delicioase. Si astăzi tradiția rămâne neschimbată – în zilele de odihnă mama Alexandra adună întreaga familie, care acum e mult mai mare - cu gineri și nepoței - ca să îi răsfațe cu aceste delicioase pateuri. Mergând pe urmele mamei, Lesea rămâne fidelă tradițiilor de familie și de această dată a pregătit pentru cititorii noștri pateurile preferate, pe care le consideră un simbol ce aduc mai multă fecțiune și căldură în cuibul familial. De asemenea, Lesea ne-a împărtășit și alte rețete culinare din bucătăria sa.
PATEURI CU FICAT ȘI VARZĂ
DUPĂ REȚETA MAMEI
Ingrediente
Pentru aluat :
15 gr. drojdie
250 gr. apă caldă
200 gr. făină
½ pahar lapte
1 lingură zahăr
Pentru împlutură:
Ficat de găină, fiert
1 Ceapă (tocată mărunt și călită în ulei)
Varză ( tăiată mărunt și călită în ulei
Sare piper, după gust
1. Pregătirea aluatului : se dizolvă drojdia în apă, se adaugă laptele și zahărul, apoi 1 lingură de făină și se amestecă bine. Acoperim și lăsăm pentru 40 minute ca să înceapă procesul de fermentare.
2. Cernem făina și treptat o adăugăm la compoțiziția cu drojdie. Frământăm aluatul până devine moale și elastic, iar spre final adăugăm un pic de sare. Continuăm să frământam aluatul timp de minim 7 minute. Apoi îl acoperim și îl lăsăm la un loc călduț pentru aproximativ 40-45 minute până aluatul va crește dublu în volum.
3.Între timp, pregătim împlutura: ficatul de pui fiert se trece prin mașina de tocat și se amestecă cu ceapa călită. Condimentăm cu sare, piper după gust.
4. La fel procedăm și în pregătirea împluturii cu varză.
5.Aluatul crescut se divizează în bucăți mai mici, dându-le formă de biluțe. Fiecare minge de aluat o întindem într-o foaie de 12-15 cm și în mijloc punem împlutura. Formăm pateurile.
6. Formăm pateurile, le punem în cuptorul preâncălzit la 180 grade și le lăsăm până se rumenesc. Pateurile pot fi gătite și la tigaie, prăjite cu ulei. Ies și mai delicioase, dar mai puțin sănătoase.
BUDINCĂ CU CONOPIDĂ
Ingrediente:
1 conopidă
700 gr. carne tocată (vită + porc)
4 ouă
Cașcaval (brânză tare)
Condimente după gust.
1. Într-un castron cu apă clocotită se pune la fiert conopida pentru 7-10 minute. Se adaugă sare. Apoi se desface buchețele.
2. Vasul de copt se unge cu ulei, se așează stratul de carne tocată, se presoară cu sare. Peste stratul de carne se pun floricelele de conopidă. Condimentați după gust.
3. Puneți budinca în cuptorul preâncălzit la 200 de grade pentru aproximativ 40 de minute.
4. Radeți brânza o adaugați la sfârşitul procesului de coacere. Lăsați budincă pentru încă 5minute la cuptor ca să se rumenească.
Această budincă este mai delicioasă, servită cu smântână.
TORT de CLĂTITE cu SOMON
Ingrediente:
200 g brânză de vaci
2 linguri smântână de 15%
300 gr. somon slab sărat
Clatite mărar
1. Coaceţi clătite după rețeta preferată.
2. Se mestecă brânza cu smântâna.
3. Se toacă mararul.
4. Somonul se tăie bucăţi mici.
5. Formăm tortul din straturi: un strat de clătite, un strat cremă de brânză, un strat de somon şi mărar. Repetăm procedura până se termină ingredientele.
BISCUIȚI DE COCOS
Ingrediente:
400 gr. nucă de cocos
1 cutie lapte condensat
2 ouă (se folosește doar albușul)
1.Nuca de cocos se combină cu laptele condensat și se amestecă temeinic.
2.Adăugați cele 2 albușuri de ou.
3.Formați din compoziția dată gogoșele consistente.
Aceaști biscuiți sunt invenția Lesei. E o retetă foarte ușoară, de aceea și copii vor fi fericiți să vă ajute la prepararea lor.
Rețete: Lesea Diacenko;
Fotografii: Olga Bux;
Text: Olga Efimova
Похожие статьи
-
Bucătăria-latino-arabă mar 07, 2014
-
Tradiţii de Paşte:Ross şi Lesea Tanner apr 17, 2014
-
Tradiţii de Paşte:Ecaterina şi Radu Rebeja apr 02, 2014
-
Revelion în sânul familiei dec 05, 2014
-
Paşte fericit apr 03, 2014