Valori de familie a familiei Lopatenco
În această lună noi vom vizita o familie cu valori gastronomice corecte, și anume familia Lopatenco. Proprietarii „ManOpera”, Iurii și Svetlana – părinții a doi copii frumoși, fiicei Ana-Maria și fiului Serghei, cărora le-au insuflat de mici capacitatea de iubire și apreciere. Asta se simte din primele clipe cînd pășești pragul casei lor, în care domnește comfortul, căldura și înțelegerea. Apropo, casa familiei Lopatenco nu e una obișnuită, este o casă – eco. De exemplu, vara ea se încălzește cu baterii solare, iar iarna cu ajutorul sobei “Piazzeta”, care funcționează pe bază de peleți. Ei au și grădină, din care se delectează cu legume proaspete și verdeață aromată. Doar deschinzînd puțin poarta te poți îndrăgosti odată și pentru totdeauna de peisajul care se deschide în fața ochilor, o vedere spectaculoasă a viilor, care îți creează impresia că ești în Toscana Italiei. Această minunată familie a fost deacord să împărtășească cititorilor noștri, cîteva din rețetele și valorile familiei lor.
P&V: Familia Lopatenco poate fi un exemplu pentru mulți, acest lucru este evident. Cu toate astea, împărtășiți vă rog cititorilor noști care sunt valorile cele mai de preț ale familei d-vstră?
Svetlana: Valorile familiei noastre sunt comunicarea, înțelegerea și dragostea reciprocă. Pentru noi este foarte important ca măcar o dată pe zi să stăm cu toții la masă, fie la prînz sau la cină și să discutăm pe orice temă.
Ana – Maria: La noi în familie nimeni nu obișnuiește să mănînce singur. În deosebi tata nu iubește să mînînce singur. Chiar dacă ajunge mai devreme de la serviciu, el nu se așează să ia cina pînă toată familia nu va fi în jurul mesei.
P&V: Abilitatea de a găti – e importantă în familia d-vstră?
Svetlana: Bineînțeles, pentru că de multe ori noi gătim împreună, asta ne apropie și ne unește foarte mult.
P&V: Care sunt bucatele preferate de familia d-vstră?
Svetlana: Soțului meu îi place foarte mult să gătească pește, Ana – Maria iubește să stranspună preparatele din restaurane.
Ana – Maria: Da, tot ce gust într-un restaurant sau altul și îmi place foarte mult, mă strădui să aflu rețeta și să o pregătesc acasă. Așa s-a întîmplat și cu rețeta pe care am hotărît să o pregătesct pentru revista d-vstră. Dar cel mai mult îmi place bucătăria orientală: thailandeză, chineză.
P&V: Mama v-a învățat să gătiți?
Ana – Maria: Da, desigur! Și încă ne învață.
P&V: Care este felul întii pe care l-ați învățat să-l pregătiți?
Ana – Maria: Zeama. Acum cîțiva ani eu eram cu prietenii la munte în vacanță, și cînd veni rîndul meu să gătesc, trebuia să pregătesc zeamă, dar pe atunci eu nu știam cum se pregătește. Am sunat-o pe mama și ea la telefon m-a ajutat să pregătesc prima mea zeamă.
Svetlana: Primul meu preparat pe care am învățat sa-l pregătesc a fost tot zeama, doar că zeama cu orez, nu cu tăieței de casă. De fapt, mama nu prea mă învăța să gătesc, de obicei o ajutam șă curețe legumele sau să le taie. Am început să gătesc conștient cînd eram studentă. Trăiam cu încă două fete în odaie și una din ele știa să gătească. Am învățat de la ea multe lucruri și suntem bune prietene și pînă în ziua de astăzi.
P&V: Mulțumim frumos pentru răspunsurile d-vstră. Am vrea să le transmite-ți cititorilor noștri cîteva cuvinte sau îndrumări.
Svetlana: De mult am observat revista „Prosto&Vcusno” și chiar am găsit în ea o rețetă pe care o căutam de mult. De aceea, urez tuturor cititorilor șă-și găsească rețetele dorite și iubite!
CARNE AFUMATĂ
Ingrediente:
1kg spate de porc
Sare, piper
Ierburi Provence
Mod de preparare
- Sărăm și pipărăm carnea, o presărăm cu ierburi Provence. O introducem în frigider și o lăsăm să se marineze 2 zile.
- O afumăm în afumătoare 2-3 ore.
STEAK DE VITĂ
Ingrediente:
1 kg steak de vită
50ml ulei de măsline
Sare de mare
Mod de preparare
- Tăiem carnea în steakuri, o apăsăm ușor cu degetele din ambele părți.
- Ungem steakurile cu ulei de măsline și le presărăm cu sare. Le așezăm pe grătarul încins și le coacem pe ambele părți. Înăuntru steakul trebuie să fie un pic în sînge.
FICAT ÎN PRAPUR
Ingrediente:
1kg ficat de vită
300g prapur
Sare și piper
Mod de preparare
- Tăiem ficatul bucăți. Învelim fiecare bucată de ficat în prapur, sărăm și pipărăm.
- Încingem grătarul și punem ficatul pe el, coacem pînă nu se rumenește frumos.
SOS PENTRU CARNE
Ingrediente:
2 căței de usturoi
Sare de mare
Piper negru
½ legătură mărar
½ legătură pătrunjel
Sucul unei jumătăți de lămîie
Ulei de măsline
Mod de preparare
- Zdrobim usturoiul, adăugăm sarea, piperul, mărarul și pătrunjelul tocat, scurgem sucul de lămîie și turnăm uleiul de măsline. Amestecăm bine totul.
Afumătoarea 3in1 de la ManOpera va ajuta pe oricine să atingă culmi înalte în arta culinăriei. Ea nu este doar o afumătoare clasică, este grătar și barbeque în același timp. Dacă scoatem compartimentul destinat afumării, obținem un loc ideal pentru ceaun, în care putem pregăti multe bucate, de exemplu, pilaf.
SALATĂ CU LIMBĂ ŞI SOS PESTO
Ingrediente:
1 limbă fiartă
Frunze de salată
100g brînză feta
100g roșii uscate
Condimente după gust
Pentru sos:
1 legătură măcriș
1 legătură pătrunjel
1 legătură busuioc
1 legătură spanac
4-5 căței de usturoi
50g capere
Sucul unei jumătăți de lămîie
1 lng ulei de măsline
1 lng sos de soia
Cîteva frunzulițe de mentă
Mod de preparare
- Tăiem limba fiartă feliuțe. Așezăm pe farfurie frunzele de salată, punem desupra feliuțele de limbă.
- Adăugăm brînza feta tăiată cubulețe și roșiile uscate, condimentăm după gust.
- Pregătim sosul pesto: punem în blender măcrișul, pătrunjelul, busuiocul, usturoiul, caperele, sucul de lămîie, uleiul de măsline, sosul de soia și frunzele de mentă, transformăm totul într-un sos.
- Servim salata stropită cu sos pesto.
PIEPT DE GĂINĂ CU SOS KATSU ŞI OREZ
Ingrediente:
2 piepturi de găină
Pentru marinadă:
2 lng sos teriyaki
2 lng sos de soia
1 cățel de usturoi
Ierburi Provence
Sare și piper
Paprica
100g făină
1 ou
1 lng smîntînă
100g pesmeți panko
Pentru orez:
1 vînătă
1 morcov
1 dovlecel
100g ciuperci
1 gogoșar
1 ceapă roșie
1 cățel de usturoi
1 lng ulei de măsline
1 lng sos de stridii
1 lng sos dulce – acrișor
1 lng sos de soia
1 lng ulei chili
Orez
Susan
Pentru sos:
2 lng ketciup
1 lng sos de soia
1 linguriță miere
Ghimbir uscat
Paprica
Usturoi uscat
Mix de ardei
0,5 linguriță oțet de orez
Mod de preparare
- Amestecăm toate ingredientele pentru marinadă și marinăm carnea în ea. Batem pieptul de pui pe ambele părți.
- Batem oul cu smîntînă și sare. Tăvălim pieptul prin făină apoi prin ou și mai apoi prin pesmeții panko.
- Prăjim pieptul de pui pe ambele părți.
- Legumele pentru orez le tăiem mărunt și le prăjim într-un wok 2-3 minute în ulei de măsline, adăugăm sosul de stridii, sosul dulce – acrișor, sosul de soia și uleiul chili. Pregătim totul la foc mare 2-3 minute, amestecînd continuu.
- Fierbem orezul al dente. Îl adăugăm peste legume, amestecăm și presărăm susan.
- Tăiem pai pieptul de pui prăjit.
- Pregătim sosul: amestecăm ketciupul, sosul de soia, mierea, ghimbirul uscat, paprica, usturoiul uscat, mixul de ardei și oțetul de orez.
- Servim pieptul de pui alături de orezul cu legume și înobilăm cu sos.
ADJICA FAMILIEI LOPATENCO
Ingrediente:
1 castron mare de gogoșari
1 castron mare de roșii
1 castron mediu de usturoi
200ml oțet
3 ardei iuți
Sare, zahăr, piper
Mod de preparare
- Trecem prin mașina de tocat roșiile, gogoșarii, ardeii iuți curățați de semințe și usturoiul. Adăugăm oțetul, sarea, zahărul și piperul.
- Turnăm compoziția obținută într-o cratiță și o punem la întuneric. Adjica trebuie să fermenteze 2-3 săptămîni, ce se va ridica deasupra va trebui să strîngem, lichidul rămas îl scurgem.
În cerculeț: Familia Lopatenco pregătește adjica după această rețetă de foarte mult timp!
ROŞII USCATE
Ingrediente:
Roșii
Sare
Piper
Condimente după gust
Ulei de măsline
Mod de preparare
- Tăiem roșiile în jumătăți și le curățim de semințe. Așternem în tavă hîrtie de copt și așezăm roșiile în ea.
- Sărăm, pipărăm și condimentăm după gust, le stropim cu ulei de măsline.
- Pregătim roșiile la temperatură joasă, cu ușa cuptorului întredeschisă și ventilatorul pornit. La temperatura 80oC o să dureze aproximativ 8-15 ore, la temperatura 100oC 6-12 ore, la o temperatură mai mare de 100oC 3-8 ore.
- Roșiile fierbinți le așezăm în borcane. Le putem stropi cu sos balsamic.
Surprinzător, dar Svetlana a pregătit pentru prima dată roșii uscate fără să le fi gustat vreodată. Într-o zi i-au fost aduse multe roșii și ea nu știa cum să le utilizeze eficient. Ea venit internetul în ajutor, sugerîndu-i o rețetă. Acum această rețetă e una din preferatele familiei Lopatenco.
Rețete: Svetlana, Iurii și Ana – Maria Lopatenco;
fotografii: Olga Bux;
text: Olga Efimova
TagsПохожие статьи
-
Reţetele Picnicului iul 23, 2014
-
Anul Nou cu vedetele de la Prime TV dec 16, 2014
-
Tradiţii de Paşte:Larisa Iaţco şi Alexandru Moloman apr 17, 2014
-
Handmade din toată inima cu Margarita Deordița dec 03, 2014
-
VALORI DE FAMILIE: LESEA DIACENKO mar 11, 2014