THAILANDA PE FARFURIE
Thailandezii sunt un popor care au știut să-și păstreze cultura și tradițiile. Ei se mândresc - și au de ce! - cu felurile de mâncare naţională şi îi servesc cu drag pe străini ca să le poată descoperi și aprecia specificul și gustul acestora. Arta gastronomică thailandeză a fost în mare măsură influenţată de doi factori - climă şi cultură. Clima favorabilă din această zonă permite să fie colectate două sau chiar trei recolte pe an, iar tot felul de verdeaţă creştere anul împrejur. Se pare, grație anume acestui belșug local poate fi explicat fenomenul de ce în limba thailandeză nu există noțiunea de "foame". Deși majoritatea populației mărturisește religia budistă, la thailandezi aproape că nu există restricţii în alimentaţie.
Orezul dulce lipicios cu mango este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Thailanda și Laos, preferat, de regulă, la micul dejun sau în calitate de desert. Pe piața locală uneori se poate găsi orez galben, albastru, maro și chiar negru - thailandezii atunci când gătesc adăugă coloranți alimentari pentru a da preparatului favorit un aspect cât mai colorat.
MANGO STICKY RICE
3 cești de orez (înmuiate peste noapte în lapte de cocos)
2 căni lapte de cocos
3/4 ceașcă zahăr brun
1 linguriţă sare
4 mango proaspete
1. Se stoarce laptele de cocos din orez.
2. Se toarnă laptele de cocos într-o cratiţă şi se încălzește, dar fără a se aduce până la fierbere. Se adaugă zahărul, sarea şi se amestecă până se dizolvă.
3. Orezul se pune într-un castron peste care se toarnă 1 pahar de lapte fierbinte de cocos. Se amestecă. Se lasă să se absoarbă timp de 20 minute.
4. Se curăță mango, se taie în formă de pătrățele. Se așează orezul în forme sau pe un platou și se decorează cu bucăţele de mango.
THAI CHICKEN MEATBALLS
1 kg piept de pui, tocat
125 g pesmet
4 cepe mic, tocate
Ceapă verde
1 linguriţă ghimbir, ras
1 ceașca coriandru proaspăt, tocat
65 ml sos chilli dulce
2 lingurițe de suc de lămâie
Pentru sos:
2 linguri sos de soia
2 linguri oțet de orez
1 linguriţă ghimbir, ras
Piper roșu la gust.
1. Se amestecă toate ingredientele într-un blender.
2. Cu mâinile umezite se formează din tocătura de carne mingi.
3. Se aranjează chifteluțele pe foaie de pergament și se coc 15-20 de minute la 190 grade.
4. Se prepară sosul: se amesteca toate ingredientele. Chifteluțele se servesc cu sos.
THAI SPRING ROLLS
Varză chinezească
O legătură de coriandru
Mintă
O legătură de ceapă verde
2 morcovi
2 castraveți
Foi de orez
Susan
2 linguri sos de soia
2 linguri oțet de orez
1 lingură ghimbir ras
Un pic de ulei vegetal
Arahide
1. Preparăm sosul: se amestecă sos de soia cu oţet şi ghimbir. Se taie mărunt varza şi se toarnă peste easosul preparat, se presară cu semințe de susan. Tocăm mărunt legumele rămase. Morcovii se tăie fâșii.
2. Foile de orez se înmoaie în apă. Pe fiecare foaie se așterne: o lingură de varză, castraveți,coriandru,morcovi, mentă, arahide, la sfârșit, se rulează foia în jurul umpluturii.
3. Rulourile se servesc cu diferite sosuri după preferință.
Alimentația zilnică în bucătăria thailandeză e foarte dependentă de vreme, anotimp, de recoltă şi de capriciile sezoanelor ploioase. Poporul thailandez are o atitudine foarte serioasă față de produsele alimentare, ei selectează doar cele mai proaspete ingrediente, care au o textură şi un gust delicat. Alimentul de bază este orezul – el e apreciat ca şi garnitură, ca şi fel principal, dar și sevit ca desert. Thailandezul simplu mâncarea o numește - khao, ce în traducere înseamnă orez. Totul ce e altceva - legume, peşte, carne - thailandezii numesc kap khao, care se traduce ca: "ceea ce este mâncat cu orez". Bucătăria thailandeză variază de la o regiune la alta, în funcţie de produsele disponibile. La dorință bucătarul poate înlocui unul sau alte ingredientele sau condimente în funcţie de gust, păstrând doar regulile de bază de pregătire. De exemplu, în multe rețete carnea de porc este înlocuită cu cea de pui sau cu creveţi.
Dar există alimente care vor fi găsite în toate casele thailandeze. Acestea sunt: nuca de cocos, laima, orezul, chilli, usturoiul, ghimbirul si coriandrul. În toate feluri de mâncare thailandeze este păstrată balanța în gust și arome, gusturile extreme fiind întotdeauna echilibrate armonios în fiecare fel de mâncare la toate mesele.
THAI ICED TEA
Pentru 6 porții:
6 căni de apă
1 cană ceai negru
¾ ceașcă de zahăr
6 lingurițe lapte condensat
1. Se face infuzia de ceai negru. După preparare se toară în infuzie apă până când ceaiul negru obține o culoare portocalie.
2. Adăugaţi zahărul, se amestecă până la dizolvare. Se lasă băutura să se răcească.
3. Se toarnă băutura în 6 căni cu gheaţă. În fiecare ceașcă se adăugă câte 1 linguriță de lapte condensat.
___________________________________________________________________________________________________________
Rețete culinare: Jeniffer GRIFFITH
Fotografie: Olga Bux
Text: Olga EFIMOVA
Похожие статьи
-
Приятный вечер в кругу семьи aug 19, 2015
-
Super băutura detox apr 20, 2015
-
noi 22, 2024
-
Salată de pui și Dorblu mai 23, 2014
-
Empanadillas cu pui iul 07, 2014