Harta călătoriilor cu gust. Aprilie

Просто&Вкусно - Harta călătoriilor cu gust. Aprilie

Harta călătoriilor cu gust. Aprilie

Luna lui Prier ne-a inspirat și… pentru voi o nouă rubrică am creat. Acum sigur veți ști care direcție să alegeți pentru cele mai incitante călătorii gastronomice.

 

 

Festivalul lalelelor din Istanbul este un celebru festival consacrat primăvăraticei flori. În luna aprilie a fiecărui an orașul Istanbul devine capitala lalelelor din lume. Milioane de lalele sunt plantate în întreg oraşul. Le vezi oriunde fascinând privirea: în parcuri şi grădinile oraşului, pe autostrăzi şi, bineânțeles, sunt regăsite prin curțile localnicilor. Acest spectacol al florilor se datorează faptului, că de plantarea lalelelor se ocupă nu numai serviciile specializate, dar și toți locuitorii oraşului. Tuturor doritorilor li se distribuie gratis bulbi de lalele ca să le planteze pe teritoriul Istanbulului. De menționat, că în Turcia laleaua nu este doar o frumoasă floare, ci reprezintă  simbolul acestei țări, e parte valoroasă a culturii sale, iar obiceiul de a sărbători Festivalul Lalelelor este un tribut adus vechilor tradiţii seculare. Aceasta floare originară din Asia a jucat un rol important în formarea tradiţiilor folclorice și culturale. Prima recunoaștere ține din timpul Imperiului Otoman, când laleaua era floarea preferată a sultanilor. Nu e de mirare, de ce epoca de aur a Imperiului Otoman a fost numită și "Era Lalelelor”, aceste flori fiind nu doar populare, ci și ridicate la nivel de cult. Imaginea lalelelor era ornamentul favorit la decorarea hainelor, armelor, pereţilor de moschee, covoarelor, veselei.

Master-class: Buchet de lalele

 

 


 

Fulgii de ovăz e considerată mâncarea specifică bucătăriei engleze, o caracteristică națională. În ţările vorbitoare de limba engleză fulgii de ovăz sunt cunoscuți sub denumirea "ovăz protestant", de asemenea, astfel se spune şi terciul din fulgi de ovăz. Cu toate acestea, nu numai miticul Albion se poate lăuda cu iubirea sa pentru acest fel de mâncare minunat. În fiecare an, în a doua vineri din aprilie, în oraşul St. George (Statul Carolina de Sud) se desfășoară un Festival de trei zile, dedicat acestui popular produs. Şi a fost numit, nici mai mult, nici mai puțin, Festivalul mondial al fulgilor de ovăz. Primul Festival a avut loc în a.1985. Acest lucru s-a întâmplat după ce Bill Hunter, managerul supermarketului "Piggly Wiggly", a observat că locuitorii din St. George cumpăra fulgi de ovăz în cantităţi mult mai mari decât în alte oraşe, și le consumă cu nu mai puțină poftă și savoare.

Rețete cu FULGI DE OVĂZ

 

 


 

Festivalul chiflelor din Hong Kong este celebrat în ziua a opta a lunii a patra şi coincide cu ziua de nastere a lui Buddha. Originea nașterii sărbătorii datează de la începutul secolului XVIII, când insula Cheung Chau din Hong Kong a fost devastată de ciuma, şi apoi capturată de pirați. După ce pirații au fost alungaţi, şi viaţa pe insulă au reluat, localnicii au început să organizeze o sărbătoare, în timpul căreia se rugau lui Buddha și îl mulțumeau pe zeu pentru izbăvirea de boli şi piraţi. Astăzi acest ritual este uitat, dar sărbătoarea s-a fost transformat într-un fel de carnaval, care durează o săptămână întreagă. Se încheie Festivalul chiflelor exact la miezul nopţii. În acest moment 12 temerari încearcă să urce pe un turn înalt de 18metri, umplut cu chifle, și se luptă să o ia pe cea mai de sus. Această competiție este pe cât de distractivă, pe atât de periculoasă. În anul 1978, unul dintre turnurile de bambus s-a prăbuşit şi a ucis mai multe persoane. De atunci, urcarea pe turn a fost interzisă, și reanimată doar din 2005. Acum cadrele turnurilor sunt montate nu din bambus, ci din metal, iar în competiție iau parte doar sportivii instruiți, așa că puteți merge fără frică la festival, fără teama de a fi uciși de o chiflă.

Reţete CHIFLE

 

 


 

Budinca Yorkshire este budinca tradiţională engleză din regiunea Yorkshire. Se prepară din cler (aluat lichid) şi este de obicei servit cu friptură de vită şi sos. Când făina de grâu a început să fie folosită pentru coacerea de plăcinte și budinci, bucătarii din nordul Angliei au inventat o modalitate de a folosi grăsimea, care picura în tavă, pentru coacerea budincilor, în timpul cât se gătea carnea. În 1737, rețeta "Budincă picurată" a fost publicată în cartea «The Whole Duty of a Woman». Budinca Yorkshire e felul de bază al prânzului de duminică britanic, în unele cazuri e servit ca antreu la bucatele principale de carne sau în calitate de garnitură pentru Roast beef, pui la cuptor şi altor multe feluri de mâncare. Această budincă o puteți savura  în orice perioadă a anului, dar s-o mâncați în data de 30 aprilie ar fi deosebit de simbolic, deoarece în această zi în Marea Britanie se desfășoară o sărbătoare dedicată acestui simplu fel de mâncare.

Rețete BUDINCĂ

 


Tags

Похожие статьи

Comentarii