Într-o companie plăcută
Toți se străduie să se îmbodolească în ceva calduț, fie în geci călduroase sau plapume moi. Există multe modalități de a scăpa de frig, una eficientă este: cinele fierbinți. Noi am ales pentru dumneavoastră 5 idei simple pentru fiecare zi a săptămînii, care cu siguranță vă vor încălzi.
Lista cumpărăturilor pentru o săptămînă:
220g pește macrou – 18 lei
2 feliuțe lămîie – 1,20 lei
4 cartofi – 5 lei
3 morcovi – 4,50 lei
50g unt – 5 lei
300g mușchiuleț de porc – 24 lei
150g crupe de porumb – 1,40 lei
200g smîntînă grasă – 10,30 lei
1kg carne de porc – 75 lei
3 lng miere – 2,50 lei
4 lng sos de soia – 0,90 lei
5 lng suc de mere – 0,40 lei
1kg varză murată – 26 lei
3 lng untură de porc – 2 lei
5 lng vin roșu – 2,50 lei
6 lng ulei vegetal – 2,60 lei
6 pulpe de pui – 18,80 lei
5 lng chefir – 1,80 lei
½ legătură pătrunjel – 3,50 lei
3 ouă – 3,60 lei
Usturoi – 1 leu
3 lng făină – 0,50 lei
500g carne de vită – 45 lei
0,75l bere brună – 12 lei
2 cepe – 2 lei
1 linguriță muștar – 0,20 lei
Condimente – 10 lei
În total: 279,70 lei pentru 5 cine
Medalioane din carne de porc cu terci din porumb
Ingrediente:
300g mușchiuleț de porc
150g crupe de porumb
200g smîntînă grasă
1l apă
1 linguriță sare
1 linguriță piper negru
1 linguriță boia de ardei dulce
3 lng ulei vegetal
Mod de preparare
- Amestecăm crupa, smîntîna și apa într-o cratiță. Fierbem la foc foarte mic circca 1,5 ore, amestecînd continuu.
- Între timp, curățim carnea de fibre și o tăvălim prin sare și condimente. O lăsăm să se marineze 30-40 minute.
- Înainte de a prăji carnea o ștergem cu șervețele de hîrtie. O prăjim pe tigaia încinsă cîte 6 minute pe fiecare parte. O lăsăm să se odihnească 4-5 minute pentru a se distribui mai bine sucurile.
- O porționăm și o servim imediat cu terci fierbinte.
Macrou copt cu garnitură de legume
Ingrediente:
220g pește macrou
2 feliuțe lămîie
2 crenguțe cimbru
4 cartofi
2 morcovi
½ linguriță sare
½ linguriță coriandru
2 lng unt
Mod de preparare
- Spălăm bine fileul de pește și îl uscăm cu șervețele de hîrtie. Presărăm sare și coriandru. Punem între fileuri feliuțe de lămîie și presărăm puțină sare. Punem deasupra cimbru proaspăt.
- Fixăm fileurile cu ață de bucătărie. Încingem rola la 220oC. Punem peștele în tavă și îl ungem cu ulei vegetal. Îl coacem 20 minute.
- Curățim cartofii și morcovul, îi tăiem feliuțe. Îi opărim în apă clocotită timp de 4-5 minute. Lăsăm legumele să se răcească și să se scurgă.
- Topim untul într-o tigaie și prăjim legumele pînă devin aurii, adăugăm cimbru proaspăt și sare după gust. Servim legumele fierbinți alături de macroul copt.
Carne de vită în bere
Ingrediente:
500g carne de vită
0,75l bere brună
1 morcov
2 cepe
20g unt
3 lng ulei vegetal
1 linguriță muștar
½ linguriță coriandru
Sare după gust
Mod de preparare
- Tăiem cubulețe mici ceapa și morcovul, le prăjim în unt și ulei pînă devin moi.
- Le dăm deoparte într-un bol. Tăiem carnea bucăți și o prăjim pe tigaia încinsă.
- O punem împreună cu legumele călite, adăugăm bere, muștar, coriandru și sare. Înăbușim totul timp de 1,5 ore. Servim carnea fierbinte alături de orez fiert.
Pîrjoale ca la Louisiana
Ingrediente:
6 pulpe de pui
5 lng chefir
½ legătură pătrunjel
3 ouă
Sare după gust
Usturoi după gust
3 lng făină
Mod de preparare
- Fierbem pulpele de pui în apă cu puțină sare, ele trebuie să rămînă suculente în interior. Le lăsăm să se răcească și le desfacem în bucățele mici.
- Batem albușurile spumă. Aparte batem gălbenușurile. Turnăm compoziția de ou peste carnea de pui, adăugăm făină, pătrunjel tocat, sare și usturoi. Amestecăm bine totul.
- Formăm pîrjoale și le punem pe tigaia încinsă, le rumenim pe ambele părți. Servim pîrjoalele fierbinți alături de garnitură la alegere.
Ciolan de porc copt cu varză călită
Ingrediente:
1kg ciolan de porc
3 lng miere
4 lng sos de soia
1l bulion (în care a fiert carnea)
½ linguriță ardei iute
½ linguriță coriandru
½ linguriță piper negru
5 lng suc de mere
1kg varză murată
3 lng untură de porc
½ linguriță sare
5 lng vin roșu
3 lng ulei vegetal
½ linguriță semințe de chimen
Un vîrf de cuțit coriandru
Mod de preparare
- Spălăm bine ciolanul de porc și îl punem într-o cratiță cu apă rece. Adăugăm morcovul, ceapa, piperul negru și frunza de dafin. Îl fierbem la foc mediu 1 oră. Strîngem bine spuma.
- Între timp, topim untura într-un ceaun, adăugăm varza murată, turnăm vinul și presărăm condimente. Amestecăm bine totul și lăsăm să se înăbușe timp de 1,5 ore. Amestecăm continuu.
- Ciolanul fiert îl lăsăm să se răcească apoi îl introducem în rolă pentru 1 oră la 200oC.
- Amestecăm bulionul, sosul de soia, sucul de mere și condimente. Stropim periodic ciolanul cu această marinadă.
- Servim ciolanul alături de varză înăbușită și muștar aromat.
Rețete și fotografii: Csenia Vodolazscaia; text: Olga Efimova
Похожие статьи
-
Ceahohbili iul 08, 2014
-
Piept de pui cu ananas iun 17, 2014
-
Meniu de sărbătoare dec 17, 2014
-
Trei bucătari dec 17, 2014
-
Vitaminile oct 30, 2014