Cina a la francaise
Pentru a petrece o seară minunată într-un restaurant francez în care veți aprecia gustul rafinat al preparatelor în stil a la française, nu este necesar să zburați pînă la Paris, Provence sau Bretania. O astfel de cină rafinată o puteți pregăti și acasă. Urmăriți instrucțiunile noastre și cu siguranță veți reuși.
Pate din ficat de pui cu jeleu din vin de Porto
Ingrediente:
300g ficat de pui
100g unt
100g slănină de porc
1 morcov
2 cepe
200ml vin de Porto
5g gelatină
Mod de preparare
- Setăm rola la 120oC. Spălăm ficatul de pui și îl mărunțim în blender, pînă la consistența unui piure. Apoi trecem compoziția obținută prin sită.
- Tăiem ceapa și morcovul cubulețe mici și le prăjim într-o tigaie cu fundul gros, pînă cînd ceapa va deveni aurie iar morcovul se va înmuia. Lăsăm să se răcească.
- Tocăm mărunt slănina de porc, o adăugăm peste ficat, apoi adăugăm și compoziția de legume, sărăm și amestecăm bine totul.
- Punem pateul obținut într-o tavă mică, o așezăm într-o tavă mai mare în care vom turna apă. Coacem 40 minute în rola preîncălzită. Lăsăm să se răcească complet.
- Între timp punem o cratiță pe foc și turnăm vinul în ea, adăugăm gelatina și lăsăm pe foc pînă se va dizolva gelatina. Luăm compoziția de pe foc și o lăsăm să se răcească puțin. O turnăm peste pate și îl introducem în frigider.
Pui cu 40 căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d’ail)
Ingrediente:
1 pui
40 căței de usturoi necurățat
1 pahar vin
2 morcovi
2 tulpini de țelină
5 lng ulei de măsline
Cimbru
Praz
Pătrunjel
Frunză de dafin
Mod de preparare
- Spălăm puiul și îl uscăm cu șervețele de hîrtie, îl sărăm și pipărăm. Punem într-o tigaie usturoiul, ierburile și legumele. Așezăm deasupra lor puiul și turnăm vinul. Punem capacul și introducem în cuptorul preîncălzit la 180oC pentru 1,5 ore.
- Cînd expiră timpul scoatem puiul din tavă și îl punem într-un vas în care își va putea păstra căldura. O parte din cățeii de usturoi îi curățim și îi zdrobim, îi amestecăm cu zeama lăsată de pui. Strecurăm printr-o sită, cu sosul obținut stropim puiul. Servim fierbinte alături de piure de cartofi sau legume caramelizate.
Acest preparat al bucătăriei franceze, mai exact a bucătăriei Provence este foarte aromat și usturoiul nu joacă tocmai rolul principal. Rețete stricte pentru un astfel de preparat nu există, putem coace puiul sau îl putem înăbuși la foc mic. Și dacă metoda de preparare poate varia nu mai vorbim despre compoziția ierburilor aromate și nuanțele vinului folosit. Neschimbat rămîne doar puiul și cei 40 căței de usturoi. Carnea de pui se primește foarte delicată și cu un sos delicios și aromat.
Piure franțuzesc
Ingrediente:
8 cartofi
½ pahar lapte
120g unt
3-4 lingurițe zahăr
Mod de preparare
- Curățim cartofii și îi tăiem bucăți mari. Îi punem la fiert.
- Topim untul într-o tigaie și adăugăm cartofii fierți, laptele și zahărul. Punem capacul și înăbușim totul la foc mic 2-3 minute.
- Mărunțim cartofii cu o furculiță apoi cu ajutorul mixerului transformăm totul într-un piure pufos.
Secretele pregătirii piureului:
- Nu ținem cartofii curățați mult timp în apă rece, fiindcă își vor pierde tot amidonul și piureul nu va mai fi la fel de gustos.
- Cartofii trebuie fierți la foc mic, cu capacul cratiței pus. Turnăm apă încît să acopere cartofii în totalitate.
- Nu trebuie fierți cartofii mai mult de 15-20 minute. Dacă sunt fierți mai mult, ei încep să se desfacă și nu vor mai avea același gust.
- Piureul de cartofi – nu e doar cartofi pisați. Rețeta o putem ușor diversifica! De exemplu, în loc de lapte putem adăuga chefir (doar că el trebuie amestecat cu frișcă altfel se va îngroșa cînd îl vom pune peste cartofii fierbinți).
- Puneți unt din belșug, cu cît mai mult veți pune cu atît va fi mai bun piureul.
Rillettes din somon
Ingrediente:
400g somon proaspăt
200g somon slab sărat
4 cepe șalot
170g smîntînă
100g unt
Cimbru proaspăt
Coaja rasă a unei lămîi
Mod de preparare
- Spălăm somonul proaspăt și îl uscăm cu șervețele de hîrtie, îl ungem cu ulei de măsline și îl pregătim pe baia de abur 15 minute. Lăsăm peștele să se răcească.
- Amestecăm într-un bol: ceapa tăiată mărunt, somonul slab sărat, untul topit, smîntîna, coaja rasă de lămîie, cimbru și sarea. Amestecăm totul bine.
- Somonul răcit îl desfacem atent, dăm deoparte coaja, osul și partea întunecată de fileu. Partea roză o desfacem bucățele și o amestecăm cu compoziția pregătită mai devreme. Lăsăm să se întrepătrundă cîteva ore.
Supă de ceapă
Ingrediente:
1kg set pentru supă (coaste, aripi)
4l apă
2 morcovi
1 frunză de dafin
4 boabe piper negru
2kg ceapă
300g unt
100ml sherry
150g cașcaval
1 baghet
Un vîrf de cuțit nucșoară
Mod de preparare
- Încălzim rola la 220oC. Punem în tavă setul pentru supă, 2 cepe și morcovul. Introducem în rolă pentru 30-35 minute. Apoi punem totul într-o cratiță, turnăm apă, adăugăm boabele de piper și frunza de dafin.
- Fierbem 1,5-2 ore la foc foarte mic, strîngînd periodic spuma. Bulionul trebuie să fie foarte concentrat. Între timp topim untul într-o tigaie și călim ceapa tăiată julien, pînă cînd nu se va carameliza și va deveni aurie.
- Turnăm sherry, apoi adăugăm bulionul treptat, pînă supa va căpăta consistența dorită. Ceapa trebuie să se desfacă să-i rămînă doar gustul. Cînd supa va fi gata o servim cu bucățele de baghet pe care preventiv le-am presărat cu cașcaval și le-am copt puțin în rolă 10-15 minute pînă au devenit aurii.
Похожие статьи
-
Cina de duminica mai 11, 2015
-
Roșii uscate сu usturoi iun 19, 2014
-
Piept de pui pane cu ardei copţi în marinadă aug 22, 2014
-
Marmeladă de ceapă iun 11, 2014
-
Ardei copți, marinați iun 11, 2014