Prînzul de Crăciun
Aperitiv din ardei și vinete
Ingrediente:
2 vinete
2 ardei roșii dulci
½ legătură frunze de coriandru
50g nuci tocate
1 linguriță turmeric
1 ceapă
2 lng ulei de măsline
Sare după gust
Mod de preparare
- Spălăm ardeii și vînetele și le coacem în rolă la 220oC timp de 15 minute.
- Lăsăm legumele să se răcească apoi le curățim de coajă.
- Tăiem mărunt vinetele și ardeii, adăugăm coriandru tocat și ceapa. Amestecăm bine și adăugăm puțin ulei de măsline.
- Amestecăm legumele cu condimente și nuci și servim.
Toast-uri “4 cașcavaluri”
Ingrediente:
Pîine pentru toast
4 feluri de cașcaval la alegere
Coriandru verde tocat mărunt
Unt
Piper negru
Pentru sos:
2 lng ulei de măsline
100ml suc de rodii
Mod de preparare
- Tăiem cașcavalurile feliuțe subțiri.
- Punem untul topit într-un bol și îl amestecăm cu piperul negru.
- Ungem o felie de pâine cu compoziția de unt, presărăm coriandru, așezăm deasupra cîte o feliuță din fiecare tip de cașcaval și acoperim cu o altă felie de pâine.
- Prăjim toast-urile pe ambele părți pe tigaia uscată, apoi le ungem din nou cu unt.
- Amestecăm uleiul de măsline cu sucul de rodie și îl servim pe post de sos alături de toast-uri.
Salată cu creveți
Ingrediente:
1/2kg creveți
4 cartofi
3 ouă
4 castraveți
1 ceapă
250g maioneză
3 lng muștar
Sare
Piper
Mod de preparare
- Fierbem cartofii și ouăle, apoi le curățim și le tăiem cubulețe mici. Le amestecăm cu creveții.
- Curățim castraveții de coajă și îi tăiem cubulețe mici. Îi adăugăm în salată.
- Tocăm mărunt ceapa și o adăugăm în salată.
- Amestecăm muștarul cu maioneză și amestecăm salata cu sosul obținut. Sărăm și pipărăm după gust.
- Servim salata porționată pe platouri mari decorată cu creveți.
Rață cu couscous și fructe uscate
Ingrediente:
1 rață (circca 2kg)
200g couscous
50g caise uscate
50g prune uscate
2 mere
Sare
Piper negru și roșu
Boia de ardei dulce
Usturoi uscat
Mod de preparare
- Amestecăm couscousul cu fructele uscate tăiate mărunt și cu 2 pahare de apă. Lăsăm totul deoparte pentru puțin timp.
- Frecăm rața cu condimente, o umplem cu couscousul cu fructe uscate și o coasem.
- Ungem tava bine cu ulei, așezăm rața în ea, o acoperim cu folie de staniol și o coacem timp de 1,5 ore la 220oC.
- Îndepărtăm folia și rumenim rața timp de 30 minute, stropind-o periodic cu sucul din tavă.
Terrine de Crăciun din zmeură și mascarpone
Ingrediente:
2 foi de gelatină
300g zmeură (proaspătă sau congelată)
600ml frișcă
250g mascarpone
½ bețișor de vanilie (1 linguriță praf de vanilie)
75g zahăr pudră
150ml sherry sec
12 biscuiți p/u tiramisu
Ciocolată rasă
Mod de preparare
- Așternem hîrtie de copt într-o tavă dreptunghiulară, lăsînd-o să atîrne puțin peste margini. Punem gelatina la înmuiat timp de 5 minute.
- Transformăm zmeura într-un piure apoi îl trecem prin sită, ca să separăm semințele.
- Batem 450ml de frișcă pînă devine pufoasă.
- Batem mascarponele cu vanilia și zahărul pudră. Apoi adăugăm mascarponele peste frișcă și amestecăm.
- Scurgem gelatina de apă și o amestecăm cu 2 linguri de apă clocotită răcorită. Amestecăm 2 lingurițe din compoziția de gelatină cu piureul de zmeură, iar gelatina rămasă o amestecăm cu crema.
- O parte din cremă o așternem 1-2cm într-o tavă , apoi așezăm 1/3 din piureul de zmeură, apoi așternem 6 biscuiți pentru tiramisu, înmuiați preventiv în sherry.
- Apoi mai așternem un sloi de cremă, unul de zmeură și unul de biscuiți. Mai repetăm odată toate sloiurile.
- Învelim totul cu folie de staniol și lăsăm la frigider timp de 4 ore.
- Servim terrine-ul pe o farfurie mare, decorat cu norișori de cremă, zmeură și ciocolată rasă.
Lumînările: magazinul Perla
Vesela: rețeaua de magazine Alir
Pînza: secția furnitură a magazinului Gemenii
Fructele: orice rețea de magazine
Crengi de măslin: magazinul plantelor decorative
TagsПохожие статьи
-
Coroniță tradițională de Crăciun dec 04, 2014
-
Piept de rata in sos de visine mai 23, 2014
-
Servirea mesei pe malul mării iul 31, 2014
-
Crăciunul in stil englezesc dec 02, 2014
-
Înger de Crăciun dec 08, 2014