Tartaletele

Просто&Вкусно - Tartaletele

Tartaletele

Tartaletele sunt o invenție a bucătăriei italian-austriacă și de fapt originea lor vine de la maniera neapolitană de pregătire a tartelor, pe care bucătăria vieneză și cea franceză au adaptat-o pentru decorarea diferitor resturi de produse, iar uneori a garniturilor, pentru a le face mai festive și mai atractive. În zilele noastre, cînd suntem tot timpul contra cronometru, tartaletele sunt pur și simplu de neînlocuit. Ele sunt populare la banchete, fourchette-uri, cafenele, picnicuri și petreceri.

 

 

Rețetele de bază a aluatului pentru tartalete 



Tartalete din aluat clasic


Ingrediente:

2 pahare făină

1 ou

100g unt

2 lng zahăr

Un vîrf de cuțit de sare

200g fasole(să nu se ridice aluatul)


Mod de preparare

  1. Radem untul rece și îl punem în făină. Adăugăm zahărul, sarea și oul, frămîntăm un aluat fărîmicios. Îl introducem la frigider pentru 30 minute. Încălzim rola la 180oC .
  2. Întindem aluatul și îl așezăm în formele pentru tartalete. Găurim aluatul cu o furculiță pe toată suprafața, punem deasupra cîte o bucată de hîrtie de copt și turnăm fasolele, ele vor împiedica aluatul sa crească. Coacem 15 minute.

Tartalete din aluat de ciocolată

 

Ingrediente:

150g unt

250g făină

0,5 lng zahăr pudră

1 ou

2 lng cacao

Un vîrf de cuțit de sare

200g fasole(să nu se ridice aluatul)

 

Mod de preparare

  1. Radem untul rece și îl punem în făină. Adăugăm zahărul pudră,cacao, sarea și oul, frămîntăm un aluat fărîmicios. Îl introducem la frigider pentru 30 minute. Încălzim rola la 180oC .
  2. Întindem aluatul și îl așezăm în formele pentru tartalete. Găurim aluatul cu o furculiță pe toată suprafața, punem deasupra cîte o bucată de hîrtie de copt și turnăm fasolele, ele vor împiedica aluatul sa crească. Coacem 15 minute.

Tartalete din aluat sărat

 

Ingrediente:

200g unt

300g făină

3 gălbenușuri de ou

Un vîrf de cuțit de sare

200g fasole(să nu se ridice aluatul)

 

Mod de preparare

  1. Radem untul rece și îl punem în făină. Adăugăm gălbenușurile și sarea, frămîntăm un aluat fărîmicios. Îl introducem la frigider pentru 30 minute. Încălzim rola la 180oC .
  2. Întindem aluatul și îl așezăm în formele pentru tartalete. Găurim aluatul cu o furculiță pe toată suprafața, punem deasupra cîte o bucată de hîrtie de copt și turnăm fasolele, ele vor împiedica aluatul sa crească. Coacem 15 minute.

Tartaletele le putem face deschise sau închise, iar ca să arate mai festiv și mai original le putem decora cu diferite figurine din aluat. Variante sunt foarte multe e destul doar să dați frîu liber imaginației.

 


 

Tartalete cu căpșuni și mascarpone

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

2 pahare făină

1 ou

100g unt

2 lng zahăr

Un vîrf de cuțit de sare

Pentru umplutură:

250g mascarpone

50g zahăr pudră

Extract de vanilie

Pentru decor:

Căpșuni

Mentă

 

Mod de preparare

  1. Pregătim aluatul pentru tartalete după rețeta clasică de bază. Le coacem.
  2. Pregătim umplutura: amestecăm mascarpone cu zahărul pudră și extractul de vanilie.
  3. Umplem tartaletele cu cremă și le decorăm cu căpșuni și mentă.

 

Tartaletă cu cremă fiartă sub floare din măr

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

2 pahare făină

1 ou

100g unt

2 lng zahăr

Un vîrf de cuțit de sare

Pentru umplutură:

1 măr

1 lng zahăr

Pentru cremă:

1 pahar zahăr

20g unt

2 pahare lapte

1 ou

2 lng făină

 

Mod de preparare

  1. Pregătim aluatul pentru tartalete după rețeta clasică de bază. Le coacem.
  2. Curățim mărul, îi scoatem cotorul și îl tăiem în feliuțe subțiri. Formăm o floare din feliuțele de măr și o așezăm pe hîrtia de copt. Presărăm cu 1 lingură de zahăr și punem în cuptor pentru 20 minute la 180oC.
  3. Pregătim crema fiartă: amestecăm oul, zahărul și făina. Punem la foc. Turnăm laptele amestecînd continuu pînă se îndesește. În crema gata adăugăm untul, amestecăm.
  4. Umplem o tartaletă cu cremă și punem floarea din măr deasupra.

 

Tartalete cu cremă fiartă și zmeură

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

2 pahare făină

1 ou

100g unt

2 lng zahăr

Un vîrf de cuțit de sare

Pentru cremă:

1 pahar zahăr

20g unt

2 pahare lapte

1 ou

2 lng făină

Zmeură

 

Mod de preparare

  1. Pregătim aluatul pentru tartalete după rețeta clasică de bază. Le coacem.
  2. Pregătim crema fiartă: amestecăm oul, zahărul și făina. Punem la foc. Turnăm laptele amestecînd continuu pînă se îndesește. În crema gata adăugăm untul, amestecăm.
  3. Umplem tartaletele cu cremă și le decorăm cu zmeură.

 

Tartalete cu cremă de lămîie și afine

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

2 pahare făină

1 ou

100g unt

2 lng zahăr

Un vîrf de cuțit de sare

Pentru cremă:

2 lămîi

2 ouă

20g unt

100g zahăr

Afine

 

Mod de preparare

  1. Pregătim aluatul pentru tartalete după rețeta clasică de bază. Le coacem.
  2. Pregătim crema: radem coaja de pe lămîie, o amestecăm cu zahărul. Scurgem sucul din lămîie și batem ouăle. Amestecăm totul și lăsăm să se întrepătrundă 15 minute, ca să se cuprindă aromele. Strecurăm printr-un tifon și punem la foc mic, amestecăm continuu pînă se îngroașă crema.
  3. Lăsăm crema de lămîie să se răcească, umplem tartalete cu ea și decorăm cu afine.

 

 

Tartalete cu ciocolată

 

Ingrediente:

150g unt

250g făină

0,5 lng zahăr pudră

1 ou

2 lng cacao

Un vîrf de cuțit de sare

Pentru umplutură:

100g ciocolată

50ml frișcă

Lapte condensat

 

Mod de preparare

  1. Pregătim aluatul de ciocolată pentru tartalete după rețeta clasică de bază. Le coacem.
  2. Pregătim umplutura: amestecăm frișca cu bucățile de ciocolată, le punem la foc mic și amestecăm pînă se topește ciocolata. Putem face același lucru și pe o baie de abur.
  3. Punem la fundul tartaletelor cîte 2 linguri de lapte condensat (sau caramelă), turnăm deasupra ciocolata. Introducem la frigider să se întărească. Decorăm tartaletele cu petale de migdale sau cu susan.

 

Tartalete cu ciocolată și pere

 

Ingrediente:

150g unt

250g făină

0,5 lng zahăr pudră

1 ou

2 lng cacao

Un vîrf de cuțit de sare

Pentru umlutură:

1 pahar zahăr

20g unt

2 pahare lapte

1 ou

2 lng făină

20g ciocolată

Pere

 

Mod de preparare

  1. Pregătim aluatul pentru tartalete după rețeta clasică de bază. Le coacem.
  2. Pregătim crema fiartă: amestecăm oul, zahărul și făina. Punem la foc. Turnăm laptele amestecînd continuu pînă se îndesește. În crema gata adăugăm untul, amestecăm. Luăm o parte din crema fiartă și adăugăm în ea puțină ciocolată sau cacao, în așa mod o transformăm în cremă fiartă de ciocolată.
  3. Punem la fundul tartaletelor crema fiartă iar deasupra crema fiartă de ciocolată.
  4. Decorăm tartaletelor cu pere, pe care le-am curățit preventiv. Perele le putem unge cu orice sirop, pentru un gust mai intens.

 

Tartalete cu cașcaval de capră și roșii cherry

 

Ingrediente:

200g unt

300g făină

3 gălbenușuri de ou

Un vîrf de cuțit de sare

Pentru umlutură:

2 căței de usturoi

1 legătură ceapă verde

100ml vin alb

1 linguriță oțet balsamic

140ml frișcă

1 ou

200g cașcaval de capră moale

1 lng cimbru

9 roșii cherry înjumătățite

 

Mod de preparare

  1. Pregătim aluatul sărat pentru tartalete după rețeta clasică de bază.
  2. Punem usturoiul necurățat într-o cratiță cu puțină apă, îl fierbem 10 minute pînă se înmoaie. Scurgem apa, curățim usturoiul și îl zdrobim. Amestecăm usturoiul cu ceapa verde, vinul și oțetul balsamic, fierbem pînă nu se va evapora aproape tot lichidul. Luăm de pe foc.
  3. Batem oul cu frișca, sărăm și pipărăm. Fărîmăm cașcavalul de capră, îl amestecăm cu cimbru proaspăt sau uscat și cu compoziția de usturoi cu ceapă verde.
  4. Umplem tartaletele cu umplutură și le stropim cu sos de frișcă. Aranjăm pe fiecare tartaletă cîte 3 jumătăți de roșii cherry și le coacem aproximativ 20 minute pînă se rumenesc. Lăsăm tartaletele să se răcească și le scoatem atent din forme. Le decorăm cu frunze de salată.

 

Tartalete cu ciuperci și cașcaval

 

Ingrediente:

200g unt

300g făină

3 gălbenușuri de ou

Un vîrf de cuțit de sare

Pentru umlutură:

500g ciuperci

1 ceapă

70g lapte

3 ouă

100g cașcaval

Sare

Piper

Verdeață

 

Mod de preparare

  1. Pregătim aluatul sărat pentru tartalete după rețeta clasică de bază.
  2. Tăiem ciupercile mărunt și le călim împreună cu ceapa, sărăm și pipărăm.
  3. Batem ouăle cu laptele și adăugăm verdeața tăiată mărunt. Dăm cașcavalul prin răzătoare.
  4. Așezăm în tartalete compoziția de ouă și ciuperci și presărăm cașcaval. Coacem 15 minute.

 


 

Autor: Irina Barcari


Tags

Похожие статьи

Comentarii