Tartaletele
Tartaletele sunt o invenție a bucătăriei italian-austriacă și de fapt originea lor vine de la maniera neapolitană de pregătire a tartelor, pe care bucătăria vieneză și cea franceză au adaptat-o pentru decorarea diferitor resturi de produse, iar uneori a garniturilor, pentru a le face mai festive și mai atractive. În zilele noastre, cînd suntem tot timpul contra cronometru, tartaletele sunt pur și simplu de neînlocuit. Ele sunt populare la banchete, fourchette-uri, cafenele, picnicuri și petreceri.
Rețetele de bază a aluatului pentru tartalete
Tartalete din aluat clasic
Ingrediente:
2 pahare făină
1 ou
100g unt
2 lng zahăr
Un vîrf de cuțit de sare
200g fasole(să nu se ridice aluatul)
Mod de preparare
- Radem untul rece și îl punem în făină. Adăugăm zahărul, sarea și oul, frămîntăm un aluat fărîmicios. Îl introducem la frigider pentru 30 minute. Încălzim rola la 180oC .
- Întindem aluatul și îl așezăm în formele pentru tartalete. Găurim aluatul cu o furculiță pe toată suprafața, punem deasupra cîte o bucată de hîrtie de copt și turnăm fasolele, ele vor împiedica aluatul sa crească. Coacem 15 minute.
Tartalete din aluat de ciocolată
Ingrediente:
150g unt
250g făină
0,5 lng zahăr pudră
1 ou
2 lng cacao
Un vîrf de cuțit de sare
200g fasole(să nu se ridice aluatul)
Mod de preparare
- Radem untul rece și îl punem în făină. Adăugăm zahărul pudră,cacao, sarea și oul, frămîntăm un aluat fărîmicios. Îl introducem la frigider pentru 30 minute. Încălzim rola la 180oC .
- Întindem aluatul și îl așezăm în formele pentru tartalete. Găurim aluatul cu o furculiță pe toată suprafața, punem deasupra cîte o bucată de hîrtie de copt și turnăm fasolele, ele vor împiedica aluatul sa crească. Coacem 15 minute.
Tartalete din aluat sărat
Ingrediente:
200g unt
300g făină
3 gălbenușuri de ou
Un vîrf de cuțit de sare
200g fasole(să nu se ridice aluatul)
Mod de preparare
- Radem untul rece și îl punem în făină. Adăugăm gălbenușurile și sarea, frămîntăm un aluat fărîmicios. Îl introducem la frigider pentru 30 minute. Încălzim rola la 180oC .
- Întindem aluatul și îl așezăm în formele pentru tartalete. Găurim aluatul cu o furculiță pe toată suprafața, punem deasupra cîte o bucată de hîrtie de copt și turnăm fasolele, ele vor împiedica aluatul sa crească. Coacem 15 minute.
Tartaletele le putem face deschise sau închise, iar ca să arate mai festiv și mai original le putem decora cu diferite figurine din aluat. Variante sunt foarte multe e destul doar să dați frîu liber imaginației.
Tartalete cu căpșuni și mascarpone
Ingrediente:
Pentru aluat:
2 pahare făină
1 ou
100g unt
2 lng zahăr
Un vîrf de cuțit de sare
Pentru umplutură:
250g mascarpone
50g zahăr pudră
Extract de vanilie
Pentru decor:
Căpșuni
Mentă
Mod de preparare
- Pregătim aluatul pentru tartalete după rețeta clasică de bază. Le coacem.
- Pregătim umplutura: amestecăm mascarpone cu zahărul pudră și extractul de vanilie.
- Umplem tartaletele cu cremă și le decorăm cu căpșuni și mentă.
Tartaletă cu cremă fiartă sub floare din măr
Ingrediente:
Pentru aluat:
2 pahare făină
1 ou
100g unt
2 lng zahăr
Un vîrf de cuțit de sare
Pentru umplutură:
1 măr
1 lng zahăr
Pentru cremă:
1 pahar zahăr
20g unt
2 pahare lapte
1 ou
2 lng făină
Mod de preparare
- Pregătim aluatul pentru tartalete după rețeta clasică de bază. Le coacem.
- Curățim mărul, îi scoatem cotorul și îl tăiem în feliuțe subțiri. Formăm o floare din feliuțele de măr și o așezăm pe hîrtia de copt. Presărăm cu 1 lingură de zahăr și punem în cuptor pentru 20 minute la 180oC.
- Pregătim crema fiartă: amestecăm oul, zahărul și făina. Punem la foc. Turnăm laptele amestecînd continuu pînă se îndesește. În crema gata adăugăm untul, amestecăm.
- Umplem o tartaletă cu cremă și punem floarea din măr deasupra.
Tartalete cu cremă fiartă și zmeură
Ingrediente:
Pentru aluat:
2 pahare făină
1 ou
100g unt
2 lng zahăr
Un vîrf de cuțit de sare
Pentru cremă:
1 pahar zahăr
20g unt
2 pahare lapte
1 ou
2 lng făină
Zmeură
Mod de preparare
- Pregătim aluatul pentru tartalete după rețeta clasică de bază. Le coacem.
- Pregătim crema fiartă: amestecăm oul, zahărul și făina. Punem la foc. Turnăm laptele amestecînd continuu pînă se îndesește. În crema gata adăugăm untul, amestecăm.
- Umplem tartaletele cu cremă și le decorăm cu zmeură.
Tartalete cu cremă de lămîie și afine
Ingrediente:
Pentru aluat:
2 pahare făină
1 ou
100g unt
2 lng zahăr
Un vîrf de cuțit de sare
Pentru cremă:
2 lămîi
2 ouă
20g unt
100g zahăr
Afine
Mod de preparare
- Pregătim aluatul pentru tartalete după rețeta clasică de bază. Le coacem.
- Pregătim crema: radem coaja de pe lămîie, o amestecăm cu zahărul. Scurgem sucul din lămîie și batem ouăle. Amestecăm totul și lăsăm să se întrepătrundă 15 minute, ca să se cuprindă aromele. Strecurăm printr-un tifon și punem la foc mic, amestecăm continuu pînă se îngroașă crema.
- Lăsăm crema de lămîie să se răcească, umplem tartalete cu ea și decorăm cu afine.
Tartalete cu ciocolată
Ingrediente:
150g unt
250g făină
0,5 lng zahăr pudră
1 ou
2 lng cacao
Un vîrf de cuțit de sare
Pentru umplutură:
100g ciocolată
50ml frișcă
Lapte condensat
Mod de preparare
- Pregătim aluatul de ciocolată pentru tartalete după rețeta clasică de bază. Le coacem.
- Pregătim umplutura: amestecăm frișca cu bucățile de ciocolată, le punem la foc mic și amestecăm pînă se topește ciocolata. Putem face același lucru și pe o baie de abur.
- Punem la fundul tartaletelor cîte 2 linguri de lapte condensat (sau caramelă), turnăm deasupra ciocolata. Introducem la frigider să se întărească. Decorăm tartaletele cu petale de migdale sau cu susan.
Tartalete cu ciocolată și pere
Ingrediente:
150g unt
250g făină
0,5 lng zahăr pudră
1 ou
2 lng cacao
Un vîrf de cuțit de sare
Pentru umlutură:
1 pahar zahăr
20g unt
2 pahare lapte
1 ou
2 lng făină
20g ciocolată
Pere
Mod de preparare
- Pregătim aluatul pentru tartalete după rețeta clasică de bază. Le coacem.
- Pregătim crema fiartă: amestecăm oul, zahărul și făina. Punem la foc. Turnăm laptele amestecînd continuu pînă se îndesește. În crema gata adăugăm untul, amestecăm. Luăm o parte din crema fiartă și adăugăm în ea puțină ciocolată sau cacao, în așa mod o transformăm în cremă fiartă de ciocolată.
- Punem la fundul tartaletelor crema fiartă iar deasupra crema fiartă de ciocolată.
- Decorăm tartaletelor cu pere, pe care le-am curățit preventiv. Perele le putem unge cu orice sirop, pentru un gust mai intens.
Tartalete cu cașcaval de capră și roșii cherry
Ingrediente:
200g unt
300g făină
3 gălbenușuri de ou
Un vîrf de cuțit de sare
Pentru umlutură:
2 căței de usturoi
1 legătură ceapă verde
100ml vin alb
1 linguriță oțet balsamic
140ml frișcă
1 ou
200g cașcaval de capră moale
1 lng cimbru
9 roșii cherry înjumătățite
Mod de preparare
- Pregătim aluatul sărat pentru tartalete după rețeta clasică de bază.
- Punem usturoiul necurățat într-o cratiță cu puțină apă, îl fierbem 10 minute pînă se înmoaie. Scurgem apa, curățim usturoiul și îl zdrobim. Amestecăm usturoiul cu ceapa verde, vinul și oțetul balsamic, fierbem pînă nu se va evapora aproape tot lichidul. Luăm de pe foc.
- Batem oul cu frișca, sărăm și pipărăm. Fărîmăm cașcavalul de capră, îl amestecăm cu cimbru proaspăt sau uscat și cu compoziția de usturoi cu ceapă verde.
- Umplem tartaletele cu umplutură și le stropim cu sos de frișcă. Aranjăm pe fiecare tartaletă cîte 3 jumătăți de roșii cherry și le coacem aproximativ 20 minute pînă se rumenesc. Lăsăm tartaletele să se răcească și le scoatem atent din forme. Le decorăm cu frunze de salată.
Tartalete cu ciuperci și cașcaval
Ingrediente:
200g unt
300g făină
3 gălbenușuri de ou
Un vîrf de cuțit de sare
Pentru umlutură:
500g ciuperci
1 ceapă
70g lapte
3 ouă
100g cașcaval
Sare
Piper
Verdeață
Mod de preparare
- Pregătim aluatul sărat pentru tartalete după rețeta clasică de bază.
- Tăiem ciupercile mărunt și le călim împreună cu ceapa, sărăm și pipărăm.
- Batem ouăle cu laptele și adăugăm verdeața tăiată mărunt. Dăm cașcavalul prin răzătoare.
- Așezăm în tartalete compoziția de ouă și ciuperci și presărăm cașcaval. Coacem 15 minute.
Autor: Irina Barcari
Похожие статьи
-
Салат из авокадо, феты, клубники и мяты mai 28, 2014
-
Brânză cu pomușoate și piure de fructe cu mentă iun 16, 2014
-
Mini- Brownis mai 23, 2014
-
Revelion în sânul familiei dec 05, 2014
-
Chechuri cu crema de iaurt iun 03, 2014