Toamna de catifea

Просто&Вкусно - Toamna de catifea

Toamna de catifea

Vara e pe sfîrșite și toamna își intră în drepturi. Toamna tuturor ne este greu să ne menținem în formă și într-o stare de spirit bună. Serile devin mai reci și plouă din ce în ce mai des. Dar, dacă stăm să ne gîndim mai bine, vremea ploioasă ne oferă mai mult timp pe care să-l petrecem cu cei dragi, la o cină delicioasă și la un ceai. Un prînz cald, o salată ușoară și un desert divin din darurile toamnei, asta este rețeta simplă cu care facem toamna mai caldă și mai gustoasă.

 

 

 

Pregătim steak de vită

În acest număr, le propunem cititorilor noștri să încerce să pregătească un steak de vită prin metoda sous-vide în condiții de casă (care în traducere din franceză înseamnă “în vid”, esența acestei metode este foarte simplă: produsele se sigilează într-o pungă din care se pompează aerul, apoi se fierb în apă, a cărei temperatură este de obicei mai mică de 70 de grade). Secretul este că carnea se înfierbîntă uniform doar pînă la temperatura necesară pentru prăjirea perfectă și care nu provoacă denaturarea proteinelor, ceea ce s-ar întîmpla la o temperatură mai mare, iar carnea rămîne moale și toate sucurile sunt reținute în interiorul ei.

 

 

Steak de vită

 

Ingrediente:

Pentru 4 porții:

4 steakuri cîte 450g fiecare

Cimbru

Rozmarin

Busuioc

Ulei de măsline

Sare

Piper

 

Mod de preparare

  1. Uscăm steakurile cu șervețele de hîrtie.
  2. Le ungem cu puțin ulei de măsline, presărăm sare și piper și le tăvălim prin amestecul de ierburi aromate.
  3. Învelim fiecare steak în parte în peliculă alimentară.
  4. Temperatura apei trebuie să fie constantă pe tot parcursul timpului.  În condițiile casnice facem în felul următor: punem apă într-o cratiță mare și o punem la foc pînă nu va avea 70oC. Punem în cratiță carnea învelită în peliculă și luăm de pe foc. Acoperim cratița cu capac și o introducem în rola preîncălzită la 70oC. Lăsăm să fiarbă aproximativ 30 minute.
  5. Scoatem steakurile din peliculă, scuturăm ierburile de pe ele și le uscăm cu șervețele de hîrtie.
  6. Le prăjim în ulei bine încins cîte 30 secunde pe fiecare parte, apăsînd carnea cu o lopățică, ca să se rumenească pe toată suprafața. Lăsăm puțin steakurile să se odihnească înainte de a le tăia. Le punem într-o farfuri încălzită, le acoperim cu folie de staniol și le lăsăm cîteva minute. Le servim cu garnitură la alegere.

 

Temperatura recomandată de pregătire a carnei de vită

 

Denumire

Descriere

Temperatură

Extra-rare sau Blue

Roșie și rece

46–49 °C

Rare

Mijlocul roșu, rece și moale

52–55 °C

Medium rare

Mijlocul roșu, caldă; puțin densă

55–60 °C

Medium

Roză și densă

60–65 °C

Medium well

Mijlocul un pic roz

65–69 °C

Well done

Complet gri-maro, vînjoasă

71-100 °C

Arsă

Total neagră, crocantă

>100 °C

 

 

Sos de lămîie pentru steak

 

Ingrediente:

50g suc de lămîie

50g bulion de vită

Coaja rasă a unei lămîi

1 lng zahăr

1 linguriță sos de soia

1 linguriță amidon (dizolvat în 1 lng apă)

 

Mod de preparare

  1. Amestecăm toate ingredientele într-o cratiță.
  2. Punem la foc și fierbem cîteva minute pînă se îngroașă.

 

 

 

Salată cu mango

 

Ingrediente:

1 pachet mix de salată

1 mango

1 ardei roșu gras

Ulei de măsline

Oțet balsamic de căpșuni

Sare

 

Mod de preparare

  1. Punem mixul de salată pe farfurie. Tăiem mago și ardeiul fîșii și le punem peste salată.
  2. Stropim cu ulei de măsline și oțet, adăugăm sare după gust.

 

 

 

Tartă cu struguri

 

Ingrediente:

Aluat fărămicios:

300g făină

150g unt

50g zahăr

Un vîrf de cuțit de sare

1 ou

Pentru umplutură:

200g struguri

250g mascarpone

100g cașcaval buko

150g zahăr pudră

1 pachețel jeleu de struguri

 

Mod de preparare

  1. Amestecăm toate ingredientele pentru aluat. Frămîntăm bine aluatul și îl introducem în frigider pentru 30 minute. Întindem aluatul în tavă și îl coacem 20-30 minute la 180oC.
  2. Pregătim umplutura: amestecăm mascarpone, cașcavalul buko, zahărul pudră și strugurii. Așternem umplutura peste tarta coaptă.
  3. Pregătim jeleu după instrucțiunile de pe ambalaj. Lăsăm să se răcească puțin. Îl turnăm peste umplutura de pe tartă și introducem totul la frigider pentru minim 3 ore.

Rețete: Irina Vainberg; fotografii: Olga Bux; text: Emilia FELKER


Tags

Похожие статьи

Comentarii