În așteptarea primăverei
În așteptarea primăverii Cum simțim că se apropie primăvara? Desigur, atunci cînd tragem în piept aerul „gustos” de primăvară, cînd admirăm primele firicele de iarbă care încep timid să-și croiască drum prin asfalt. Și, desigur atunci cînd mergem la piață și ne bucurăm ochiul cu multitudinea de verdeață proaspătă. Haideți, să ne creem o mică primăvară pe farfurie, dacă primăvara nu se grăbește să vină în martie pe meleagurile noastre.Salată din carne de porc în clătite dantelate
Ingrediente:
Pentru clătite:
200ml lapte
100ml apă minerală
2 ouă
1 linguriță zahăr
Un vîrf de cuțit sare
5 lng făină
Pentru salată:
200g file de porc
120g cașcaval tare
100g maioneză
1 ceapă
Sare după gust
Frunze de salată
3 lng ulei vegetal
Mod de preparare
- Amestecăm aluatul pentru clătite din lapte, apă minerală, făină, zahăr, sare, ulei vegetal și ouă. Turnăm aluatul într-o sticlă, facem cîteva găuri în capacul ei.
- Încingem tigaia unsă cu ulei vegetal, turnăm aluatul în tigaie, mai întîi facem un cerc pe margine apoi formăm o plasă.
- Spălăm frunzele de salată și le uscăm.
- Pregătim carnea pentru salată: o prăjim și o tăiem pai. Amestecăm carnea cu cașcavalul și ceapa, adăugăm maioneză, sare și piper.
- Punem peste clătite frunze de salată apoi salata și le rulăm.
Această gustare poate avea orice umplutură, la dorință, iar clătitele bucură ochiul cu forma lor deosebită.
Scoici umplute
Ingrediente:
Paste în formă de scoici
1 borcan de ton conservat
1,5 legătură ceapă verde
2 ouă fierte
150g cașcaval tare
150g mozzarella
1 ceapă
1 morcov
2 lng pastă de tomate
Sare
Piper
Mod de preparare
- Fierbem pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, le scurgem de apă.
- Dăm prin răzătoare cașcavalul și ouăle. Amestecăm tonul din conservă cu ceapa verde, sare și piper după gust.
- Prăjim deoparte ceapa și morcovul, adăugăm pasta de tomate. Înăbușim totul 15 minute (adăugăm puțină apă pentru sos), sărăm după gust.
- Cînd va fi gata sosul, așezăm pastele umplute în tavă și turnăm sosul deasupra. Presărăm mozzarella rasă și coacem totul timp de 15 minute în rola preîncălzită la 200o
Salată cu paste
Ingrediente:
200g paste fundițe fierte
½ ceapă roșie
100g cașcaval feta
2 roșii
Ulei de măsline
Sare
Oregano
Mod de preparare
- Tăiem ceapa semicercuri, brînza cubulețe mici, iar roșiile în patru.
- Amestecăm pastele cu celelalte ingrediente, stropim salata cu ulei de măsline și adăugăm sare și oregano după gust.
Salată Viorele
Ingrediente:
7 ridichi
100g cașcaval topit
1/3 legătură ceapă verde
200g smîntînă
1 ou fiert
1 linguriță muștar
½ legătură spanac
Sare
Piper
Mod de preparare
- Amestecăm smîntîna cu muștarul, sare și piper după gust. Așezăm pe farfurie inelul pentru asamblarea salatei.
- Așezăm salata straturi: 1 strat – ridichile tăiate pai. Ungem cu sos de smîntînă. 2 strat - dăm prin răzătoare cașcaval topit înghețat puțin. Deasupra un strat subțire de smîntînă. Al treilea strat – punem ceapa verde tocată mărunt, apoi smîntînă, apoi ou dat prin răzătoare și deasupra un strat de smîntînă.
- Lăsăm salata în frigider timp de 30 minute. Scoatem inelul de pe salată. O decorăm cu frunzulițe de spanac și floricele făcute din ridiche și stropite cu suc de roșii.
Este o salată simplă, care își are orriginile în vremea sovietică. Dar, din cauza decorului și felului de servire, ea arată foarte primăvăratic.
Baghetă cu umplutură de cașcaval
Ingrediente:
1 baghetă
150g unt
100g cașcaval tare
1 legătură mărar
2 căței de usturoi
Ardei chili
Boia de ardei dulce
Sare
Mod de preparare
- Dăm prin răzătoare untul înghețat și cașcavalul tare. Zdrobim 2 căței de usturoi. Tocăm mărunt mărarul și îl adăugăm peste compoziție. Adăugăm ardeiul chili, boiaua de ardei și sare după gust.
- Tăiem bagheta și o umplem cu compoziția obținută.
- O coacem timp de 10 minute în rola preîncălzită la 200o
Blat de portocale
Ingrediente:
5 ouă
1 pahar făină
1 pahar zahăr
½ linguriță bicarbonat de natriu
1 pachețel zahăr vanilat
Coaja rasă a unei portocale
Mod de preparare
- Ouăle trebuie să fie de temperatura camerei, le batem cu mixerul pînă își vor mări cantitatea și vor avea textura de frișcă.
- Următoarea etapă – să batem spuma de ou cu zahărul. Amestecăm zahărul cu zahărul vanilat și îl turnăm treptat. După ce adăugăm tot zahărul, batem compoziția circca 10 minute ca să se dizolve zahărul.
- Presărăm treptat făina și coaja rasă de portocală. Setăm mixerul la viteză minimă și mixăm aluatul circca 20 secunde, nu mai mult, altfel el va deveni foarte dens.
- Mai există un secret pentru blatul ideal: aluatul trebuie turnat imediat în tavă și copt, de aceea tava trebuie pregătită în prealabil, unsă cu unt sau învelită cu hîrtie de copt. Luați aminte, aluatul pentru blat nu suportă mișcări brusce, de aceea trebuie să fim atente atunci cînd îl introducem în rolă.
- Preîncălzim rola la 180o Așezăm tava în ea și nu o deschidem timp de 30 minute. Apoi micșorăm temperatura și coacem blatul pînă va fi gata.
- Stingem rola și mai ținem în ea blatul circca 10-15 minute, apoi putem să-l scoatem.
Servim blatul de portocale cu înghețată. Putem amesteca înghețata cu răchițele proaspete, vom obține o combinație de gusturi foarte interesantă.
Rețete: Irina Vainberg; Fotografii: Olga Bux; Décor: Olga Baiciurina
Похожие статьи
-
Pulpă de raţă cu sos de fructe de pădure aug 04, 2014
-
Pasta fusilli cu fasole şi cârnăciori afumaţi mai 19, 2014
-
Cinele la vilă iul 03, 2014
-
Salata “SUBA” in alta interpretare iun 11, 2014
-
Salată cu roșii cherry și pastramă mar 31, 2015