Meniu de sărbătoare

Просто&Вкусно - Meniu de Anul Nou - Meniu de sărbătoare

 

Noi am pregătit un meniu din patru preparate delicoase pentru numărul nostru de sărbătoare. Preparatele sunt deosebite, pentru așa o sărbătoare trebuie să ne pregătim în mod special și să petrecem la bucătărie mult mai mult timp, pentru a pregăti ceva deosebit și ca gust și ca prezentare. Deci, vă prezentăm salată, aperitivul, felul principal și desertul pentru masa dumneavoastră de Revelion sau Crăciun...

 

 

 

 

 

Mix de salată cu cașcaval camembert prăjit

 

Ingrediente:

300g mix de salată

50g nuci

100g răchițele uscate

125g cașcaval camembert

Confiture din răchițele

4 lng oțet de mere

Sare

Piper negru proaspăt măcinat

1 linguriță miere

1 linguriță boabe de muștar

5 lng ulei vegetal

 

Mod de preparare

  1. Spălăm bine mixul de salată și îl uscăm. Tocăm mărunt ½ din nuci.
  2. Pregătim sosul pentru salată: amestecăm bine oțetul de mere cu sarea, piperul, muștarul, mierea și uleiul. Adăugăm apoi nucile tocate și mai amestecăm o dată.
  3. Încingem tigaia, o ungem cu ulei și prăjim cașcavalul în ea, pe ambele părți, pînă obținem o crustă crocantă.
  4. Punem frunzele de salată pe farfurie, presărăm nucile rămase și răchițelele uscate, stropim cu sos și amestecăm.
  5. Aranjăm pe mijlocul farfurii cașcavalul prăjit. Îl stropim cu confiture de răchițele și îl decorăm cu nuci.
  6. Servim salata caldă.

 

 

 

Hering norvegian în merișoare

 

Ingrediente:

100g file de hering norvegian

100ml marinadă suedeză

2 lng merișoare sau răchițele

Piper negru proaspăt măcinat

1 ceapă roșie

100g cremă de brînză Philadelphia

50g chipsuri din pâine neagră

1 avocado

Suc de lămîie

Frunze de salată pentru decor

Pentru marinada suedeză:

50ml oțet de vin

100g zahăr

150ml apă

 

Mod de preparare

  1. Pregătim marinada amestecînd toate ingredientele. Punem fileul de pește în marinadă și îl introducem în frigider pentru minim 2 zile.
  2. Tăiem fileul pătrățele, îl punem din nou în marinadă, adăugăm pomușoarele și piperul negru și îl introducem din nou în frigider pentru 10-12 ore.
  3. Curățim avocado, îl tăiem pătrățele și îl stropim cu suc de lămîie.
  4. Curățim ceapa și o tăiem semicercuri subțiri.
  5. Punem pe fiecare bucățică de pîine cîte puțină cremă de brînză cu ajutorul unei seringi de bucătărie, apoi un pătrățel de avocado, o bucățică de hering, pomușoare și deasupra ceapa. Decorăm cu frunzulițe de verdeață.

 

 

 

Carne de porc de Crăciun

 

Ingrediente:

1,5kg carne de porc cu tot cu slănină

3 mere

2 cepe

2 lng suc de lămîie

1 lng fulgi de boia de ardei

Sare

Piper negru proaspăt măcinat

1 lng muștar

Ghimbir (2-3cm)

200ml bulion de carne

200ml vin alb demidulce

 

Mod de preparare

  1. Curățim merele de cotoare și le tăiem feliuțe. Le stropim cu suc de lămîie.
  2. Încingem rola la 200oC.
  3. Bucata de carne o punem cu slănina în jos, o presărăm cu sare, piper și boia de ardei. Întindem deasupra ½ din mere. Rulăm strîns carnea și o legăm, facem cîteva tăieturi în formă de romb. Presărăm din nou sare, piper și o ungem cu muștar.
  4. Curățim ceapa și ghimbirul și le tăiem subțire. Punem ceapa, feliuțele de măr rămase și ghimbirul într-o tigaie adîncă, deasupra lor așezăm carnea, apoi turnăm vinul și bulionul.
  5. Acoperim cu o folie din aluminiu și introducem în rola preîncălzită. Coacem carnea 90 minute, apoi micșorăm temperatura rolei pînă la 150oC, îndepărtăm folia și mai coacem 30-45 minute, pînă se va rumeni frumos, stropind-o periodic cu sosul din tavă.
  6. După ce se va coace lăsăm carnea în rolă pentru circca 15 minute, apoi o scoatem și o punem la cald.
  7. O putem servi atît caldă cît și rece. Ca garnitură putem opta pentru cartofi copți.

 

 

 

Prăjiturele cu grapefruit

 

Ingrediente:

Pentru blat:

5 ouă

150g zahăr

10g zahăr vanilat

1 linguriță sare

2 lingurițe praf de copt

125g făină

75g amidon de cartofi

Pentru cremă:

50ml frișcă 15%

250ml lapte

20g gelatină

50g zahăr pudră

2 grapefruit

Coajă rasă de portocală

O păstaie de vanilie

 

Mod de preparare

  1. Încingem rola la 200oC. Amestecăm ouăle cu 5 linguri de apă caldă, zahărul, zahărul vanilat și sarea. Batem cu telul circca 5 minute pînă obținem o compoziție pufoasă.
  2. Cernem făina împreună cu praful de copt și amidonul. O presărăm peste compoziția de ou. Amestecăm cu grijă.
  3. Ungem tava cu unt și o tapetăm cu făină. Turnăm aluatul în ea. Coacem blatul 25 minute în rola preîncălzită. Răsturnăm blatul gata și îl lăsăm să se răceacă.
  4. Înmuiem gelatina în lapte și o lăsăm să se umfle.
  5. Curățim grapefruitul și îi scurgem sucul.
  6. Încălzim frișca într-o cratiță, adăugăm păstaia de vanilie, zahărul pudră și coaja de lămîie. Lăsăm să înceapă a fierbe, amestecînd continuu. Luăm de pe foc, îndepărtăm vanilia, adăugăm gelatina umflată și amestecăm bine. Turnăm deasupra sucul de grapefruit și amestecăm. Lăsăm să se răcească.
  7. Așezăm blatul într-o formă detașabilă. Turnăm deasupra compoziția de frișcă răcită. Introducem în frigider pînă se va prinde crema.
  8. Scoatem torta gata din formă și o tăiem pătrățele nu prea mari. Decorăm fiecare pătrățel cu cîte o feliuță de grapefruit și cu coajă rasă de portocală. Presărăm prăjiturelele obținute cu zahăr pudră.

 


 

Rețete și fotografii: Olesea Buneac


Похожие статьи

Comentarii

Comentarea este disponibilă numai pentru utilizatorii autorizați