Noi am pregătit un meniu din patru preparate delicoase pentru numărul nostru de sărbătoare. Preparatele sunt deosebite, pentru așa o sărbătoare trebuie să ne pregătim în mod special și să petrecem la bucătărie mult mai mult timp, pentru a pregăti ceva deosebit și ca gust și ca prezentare. Deci, vă prezentăm salată, aperitivul, felul principal și desertul pentru masa dumneavoastră de Revelion sau Crăciun...
Mix de salată cu cașcaval camembert prăjit
Ingrediente:
300g mix de salată
50g nuci
100g răchițele uscate
125g cașcaval camembert
Confiture din răchițele
4 lng oțet de mere
Sare
Piper negru proaspăt măcinat
1 linguriță miere
1 linguriță boabe de muștar
5 lng ulei vegetal
Mod de preparare
- Spălăm bine mixul de salată și îl uscăm. Tocăm mărunt ½ din nuci.
- Pregătim sosul pentru salată: amestecăm bine oțetul de mere cu sarea, piperul, muștarul, mierea și uleiul. Adăugăm apoi nucile tocate și mai amestecăm o dată.
- Încingem tigaia, o ungem cu ulei și prăjim cașcavalul în ea, pe ambele părți, pînă obținem o crustă crocantă.
- Punem frunzele de salată pe farfurie, presărăm nucile rămase și răchițelele uscate, stropim cu sos și amestecăm.
- Aranjăm pe mijlocul farfurii cașcavalul prăjit. Îl stropim cu confiture de răchițele și îl decorăm cu nuci.
- Servim salata caldă.
Hering norvegian în merișoare
Ingrediente:
100g file de hering norvegian
100ml marinadă suedeză
2 lng merișoare sau răchițele
Piper negru proaspăt măcinat
1 ceapă roșie
100g cremă de brînză Philadelphia
50g chipsuri din pâine neagră
1 avocado
Suc de lămîie
Frunze de salată pentru decor
Pentru marinada suedeză:
50ml oțet de vin
100g zahăr
150ml apă
Mod de preparare
- Pregătim marinada amestecînd toate ingredientele. Punem fileul de pește în marinadă și îl introducem în frigider pentru minim 2 zile.
- Tăiem fileul pătrățele, îl punem din nou în marinadă, adăugăm pomușoarele și piperul negru și îl introducem din nou în frigider pentru 10-12 ore.
- Curățim avocado, îl tăiem pătrățele și îl stropim cu suc de lămîie.
- Curățim ceapa și o tăiem semicercuri subțiri.
- Punem pe fiecare bucățică de pîine cîte puțină cremă de brînză cu ajutorul unei seringi de bucătărie, apoi un pătrățel de avocado, o bucățică de hering, pomușoare și deasupra ceapa. Decorăm cu frunzulițe de verdeață.
Carne de porc de Crăciun
Ingrediente:
1,5kg carne de porc cu tot cu slănină
3 mere
2 cepe
2 lng suc de lămîie
1 lng fulgi de boia de ardei
Sare
Piper negru proaspăt măcinat
1 lng muștar
Ghimbir (2-3cm)
200ml bulion de carne
200ml vin alb demidulce
Mod de preparare
- Curățim merele de cotoare și le tăiem feliuțe. Le stropim cu suc de lămîie.
- Încingem rola la 200oC.
- Bucata de carne o punem cu slănina în jos, o presărăm cu sare, piper și boia de ardei. Întindem deasupra ½ din mere. Rulăm strîns carnea și o legăm, facem cîteva tăieturi în formă de romb. Presărăm din nou sare, piper și o ungem cu muștar.
- Curățim ceapa și ghimbirul și le tăiem subțire. Punem ceapa, feliuțele de măr rămase și ghimbirul într-o tigaie adîncă, deasupra lor așezăm carnea, apoi turnăm vinul și bulionul.
- Acoperim cu o folie din aluminiu și introducem în rola preîncălzită. Coacem carnea 90 minute, apoi micșorăm temperatura rolei pînă la 150oC, îndepărtăm folia și mai coacem 30-45 minute, pînă se va rumeni frumos, stropind-o periodic cu sosul din tavă.
- După ce se va coace lăsăm carnea în rolă pentru circca 15 minute, apoi o scoatem și o punem la cald.
- O putem servi atît caldă cît și rece. Ca garnitură putem opta pentru cartofi copți.
Prăjiturele cu grapefruit
Ingrediente:
Pentru blat:
5 ouă
150g zahăr
10g zahăr vanilat
1 linguriță sare
2 lingurițe praf de copt
125g făină
75g amidon de cartofi
Pentru cremă:
50ml frișcă 15%
250ml lapte
20g gelatină
50g zahăr pudră
2 grapefruit
Coajă rasă de portocală
O păstaie de vanilie
Mod de preparare
- Încingem rola la 200oC. Amestecăm ouăle cu 5 linguri de apă caldă, zahărul, zahărul vanilat și sarea. Batem cu telul circca 5 minute pînă obținem o compoziție pufoasă.
- Cernem făina împreună cu praful de copt și amidonul. O presărăm peste compoziția de ou. Amestecăm cu grijă.
- Ungem tava cu unt și o tapetăm cu făină. Turnăm aluatul în ea. Coacem blatul 25 minute în rola preîncălzită. Răsturnăm blatul gata și îl lăsăm să se răceacă.
- Înmuiem gelatina în lapte și o lăsăm să se umfle.
- Curățim grapefruitul și îi scurgem sucul.
- Încălzim frișca într-o cratiță, adăugăm păstaia de vanilie, zahărul pudră și coaja de lămîie. Lăsăm să înceapă a fierbe, amestecînd continuu. Luăm de pe foc, îndepărtăm vanilia, adăugăm gelatina umflată și amestecăm bine. Turnăm deasupra sucul de grapefruit și amestecăm. Lăsăm să se răcească.
- Așezăm blatul într-o formă detașabilă. Turnăm deasupra compoziția de frișcă răcită. Introducem în frigider pînă se va prinde crema.
- Scoatem torta gata din formă și o tăiem pătrățele nu prea mari. Decorăm fiecare pătrățel cu cîte o feliuță de grapefruit și cu coajă rasă de portocală. Presărăm prăjiturelele obținute cu zahăr pudră.
Rețete și fotografii: Olesea Buneac