Tradiții de Sf. Nicolae

Просто&Вкусно - Tradiţii şi istoria la Moş Nicolae - Tradiții de Sf. Nicolae

În ultimul timp, a crescut tendința de a împrumuta sărbători de la alte popoare. Dar la noi, în Moldova, de asemenea există o sumedenie de sărbători cu tradiții frumoase și datini străvechi. Una dintre aceste sărbători este Sf. Nicolae. Probabil că vă gândiți că este vorba doar de o sărbătoare religioasă, iar  tradițiile acestora se cunosc foarte bine, slujbele de la biserică, dar nu este întocmai așa! Vom încerca să vă convingem contrariul și să începem pe rând. Incursiune în istorie.

Este bine cunoscut faptul că Sf. Nicolae a avut o viață plină de virtuți. Despre viața acestui Sfânt s-au ticluit multe legende, care au ajuns și la urechile noastre. 

Una dintre legende spune cum Sf. Niculae le-a ajutat pe trei surori, aruncându-le câte o pungă cu galbeni peste ferească, ca să se poată căsători. O altă legendă ne povestește despre reînvierea celor trei copii, omorâți de către stăpânul unui hotel. O a treia legendă ne povestește despre cum i-a ajutat Nicolae pe marinarii în timpul unei furtuni, o altă legendă povestește despre cum s-au salvat de la pedeapsa cu moartea cei trei condamnați nevinovați.

În rândurile creștinilor, Sfântul Nicolae este considerat patronul spiritual al copiilor, mireselor, femei și fetelor necăsătorite, călătorilor, marinarilor, condamnaților, precum și a studenților și a tuturor celor care îi cer ajutor prin rugăciune.

 

În Moldova există tradițiile sale în de Sfântul Nicolae.

În noaptea de 6 decembrie, copiii își lasă papuceii curați pe fereastră sau la ușa de la intrare. În ziua imediat următoarea, Nicolai le pune în papucei bomboane sau suvenire, biscuiți-niculăieșe, nuci, toate acestea dacă copiii au fost cuminți sau câte o crenguță de brand dacă n-au ascultat de cei mari. 

 



De Sf. Nicolae, gospodinele moldovence pun crenguțe de pomi fructiferi în apă și le lasă acolo, până la sfârșitul sărbătorilor de iarnă. Există o legendă care spune, cu cât mai mulți muguri vor apărea pe crenguțe, cu atât mai mare va fi roada în primăvară. Vă recomandăm să încercați această tradiție, ca o posibilitate de a aduce un element decorativ în plus în casa voastră de sărbători!




Похожие статьи

Comentarii

Comentarea este disponibilă numai pentru utilizatorii autorizați