Tradiții pascale-gătim cu copiii
„Duminica Învierii Domnului – este cea mai importantă și mai sfîntă sărbătoare religioasă, pentru care credincioșii se pregătesc în mod deosebit, pregătirile pentru această mare sărbătoare ortodoxă sunt diferite de la om la om. La noi în familie este primit să ținem post, să ne curățim trupul și sufletul. Apoi pregătim o varietate mare de gustoșenii pentru masa de sărbătoare, pentru a le savura în sînul familiei. Deși, fiica mea este încă foarte mică, noi ne străduim să-i transmitem tradițiile noastre pascale. În noaptea de Paști, eu cu fiica mea mergem la biserica de lîngă casă, pentru ca dimineața, adunîndu-ne cu toți la părinți, să avem pe masă cozonac, sare și ouă sfințite”.
„De cînd mă țin minte, ospățul de Paște începe cu un mic ritual. Fiecare își alege cîte un ou vopsit, apoi cel mai mic din familie (de 6 ani asta face Nastea), începe să ciocnească oul cu ceilalți, oul stricat este imediat mîncat, cîștigă acel a cărui ou a rămas intact”.
Checuri cu răchițele și cremă de frișcă
Ingrediente:
200g făină
60g fulgi de ovăz mărunțit
2 lingurițe praf de copt
½ linguriță bicarbonat de natriu
2 ouă
180g zahăr
150g unt moale
300g smîntînă
150g răchițele proaspete sau congelate
Pentru decor:
500ml frișcă
5 lng zahăr
Decor colorat din zahăr
Mod de preparare
- Amestecăm într-un bol făina cernută, praful de copt și bicarbonatul. Adăugăm apoi fulgii de ovăz și amestecăm totul bine.
- Batem într-un alt bol ouăle cu zahărul, adăugăm untul și smîntîna, amestecăm pînă obținem o compoziție omogenă.
- Unim ambele compoziții, le amestecăm bine.
- La final adăugăm răchițelele și amestecăm cu grijă cu o lopățică pentru a nu vopsi aluatul în culoare închisă.
- Așezăm forme de hîrtie în tava pentru checuri și umplem 2/3 din ele cu aluat.
- Coacem checurile timp de 20-25 minute în rola preîncălzită la 170o
- Batem frișca cu zahărul pînă devine densă. Decorăm checurile cu cremă și decorațiuni din zahăr.
Checurile gata le putem decora cu imagini colorate sau aplicații, pe care le pot pregăti copii. Lipițile de un bețișordin lemn pe care îl veți înfibge în checuri. Veți obține checuri vesele pe care le veți putea dărui sau savura cu plăcere.
Cosițe comestibile pentru ouă
Ingrediente:
250g unt
100g zahăr
5g drojdii uscate
3 ouă
1kg făină
½ L lapte
Ulei vegetal
Mod de preparare
1. Încălzim laptele, luăm din el jumătate de pahar și înmuiem drojdia. Turnăm înapoi laptele cu drojdia, adăugăm zahărul, untul moale, un vîrf de cuțit de sare și ouăle.2. Cernem făina, facem o adîncitură în mijloc și turnăm compoziția de lapte. Frămîntăm aluatul. Acoperim cratița cu aluat cu un prosop și o lăsăm la cald să dospească.
3. După ce va dospi aluatul, îl frămîntăm apoi împletim din el cosițe mici, lipindu-le în inel.
4. Le ungem cu ou, le lăsăm 20 minute apoi le coacem circca 30 minute la 200o
Cosițele din aluat – sunt un decor deosebit pentru masa de Paște. Pot fi pregătite și din aluatul cu drojdii care poate fi găsit în toate supermerketurile din oraș.
Foto: Olga Bux
Похожие статьи
-
Duminica Paștelui în sânul familiei mar 28, 2014
-
Tartalete din aluat de ciocolată iun 19, 2014
-
Negresa apr 14, 2014
-
Chifle dulci cu stafide iun 17, 2014
-
noi 22, 2024