Bucătăria franceză cu Serge Bellini

Просто&Вкусно - Bucătăria franceză cu Serge Bellini

Bucătăria franceză cu Serge Bellini

Mulți susțin că știu ce reprezintă adevărata bucătărie franceză. Totuși, nimeni nu o poate pregăti mai bine decît un francez înnăscut. Noi ne-am convins de acest lucru după vizita în bucătăria directorului Agenției de Consultanță pentru Educație și Dezvoltare a limbii franceze d-lui Serge Belinni și a soției lui Iulianna.

 

 

 

Salade Lyonnaise

 

Ingrediente:

Pentru 4 porții:

4 ouă

1 legătură salată

300g bacon

4 felii de pâine

100ml oțet

Pentru sosul vinegret:

1 lng oțet de vin

5 lng ulei de măsline

1 lng muștar de Dijon

Sare, piper după gust

 

 

Mod de preparare

  1. Pregătim sosul venegret: amestecăm bine într-un bol muștarul cu sare, piper, oțet și ulei de măsline.
  2. Tăiem pai baconul și îl prăjim pe tigaie pînă devine auriu. Îl scoatem pe șervețele de hîrtie ca să se scurgă surplusul de ulei.
  3. Pregătim crutoanele: prăjim pâinea cubulețe și le rumenim în grăsimea scursă de la bacon.
  4. Pregătim ouăle - pașot: stricăm oul într-o ceașcă, punem 1-1,5l de apa la fiert și adăugăm în ea oțet și 1 linguriță de sare. Amestecăm rapid apa clocotită pînă obținem o pîlnie în mijlocul cratiței, turnăm atent oul în ea. Îl fierbem la foc minim de la 1 la 4 minute, depinde cît de tare vrem gălbenușul. Scoatem oul din apă pe șervețele de hîrtie. La fel procedăm și cu celelalte ouă.
  5. Turnăm sosul venegret într-un bol adînc, îl amestecăm preventiv, deoarece dacă a stat deoparte oțetul și uleiul sau divizat.
  6. Punem frunzele de salată peste sos, apoi punem ouăle pașot și presărăm bucățele de bacon și crutoane din pâine.

 

Orașul de baștină a d-lui Serge Bellini este Lion, de aceea, dumnealui a decis să ne pregătească o salată clasică din Lion cu bacon și ou pașot.

 

Aproximativ de 30 de ani dl. Serge Bellini călătorește în țările fostei Uniuni Sovetice, care acum se numește “spațiu post-sovietic”. Guvernul francez acordă o atenție deosebită studierii limbii și culturii franceze în alte țări, de aceea, ei trimit experți ca să efectueze stagieri și instruiri în domeniul învățămîntului universitar. Dl Serge a călătorit aproape jumătate din lume cu astfel de programe, a învățat limbile tuturor țărilor în care a lucrat, iar în una dintre ele și anume în Ucraina, a întîlnit-o pe soția sa – Iulianna, cu care sau mutat aproape imediat în Moldova.

Noi am reușit în timpul vizitei la familia Bellini, să ne adîncim în nuanțele bucătăriei franceze, aproape în ultimul moment, deoarece după 4 ani petrecuți în Moldova soții Bellini și fetițele lor gemene vor pleca în îndepărtata Cambodgia în cadrul unui progam educațional al Agence Universitaire de la Francophonie.

Iuliana glumea, spunînd că ei se pregătesc moral pentru scorpioni în ciocolată (un fel de mîncare din Cambodgia). Apropo, dl.Serge nu doar a învățat să înțeleagă și să vorbească mai multe limbi străine, dar a îndrăgit să gătească și preparate din diferite bucătării ale lumii. El preferă bucătăria Orientului Mijlociu, cea bulgară, italiană și rusească.

 

 

Escargots de bourgogne

 

Ingrediente:

24 melci

1 legătură pătrunjel

1 ceapă

Cîțiva căței de usturoi

100g unt

 

 

Mod de preparare

  1. Tăiem mărunt pătrunjelul, ceapa și usturoiul și le amestecăm cu unt. Batem totul în blender. Introducem compoziția obținută în frigider să se prindă.
  2. Umplem cochiliile melcilor cu compoziția de unt și punem la loc și melcii.
  3. Punem cochiliile umplute într-o tavă specială pentru melci sau într-o tavă mică și le coacem în rolă timp de 15 minute la 220oC. Servim melcii fierbinți.

 

Dacă nu vreți să pierdeți timp și efort și să curățați melcii, puteți cumpăra melci gata curățați, fără cochilie, spălați și fierți. La noi în țară sunt gospodării care cresc melci și îi procesează în așa mod încît sunt gata de utilizare.

 

 

Ratatouille

 

Ingrediente:

3 dovlecei

3 vinete

1 ardei gras

3 ardei verzi dulci

2 buc. usturoi

4-5 cepe

6 roșii

Frunze de busuioc

½ linguriță turmeric

Ulei de măsline

 

 

Mod de preparare

  1. Spălăm vinetele și dovleceii, îi tăiem cubulețe și îi prăjim în ulei de măsline timp de 20 minute la foc mic.
  2. Curățim ceapa și o tocăm mărunt. Spălăm ardeii, îi curățim și îi tăiem feliuțe. Călim puțin ceapa și ardeiul în ulei de măsline.
  3. Spălăm roșiile și le tăiem feliuțe.
  4. Adăugăm roșiile și turmericul peste ceapă și ardei. Prăjim totul încă 20 minute.
  5. Amestecăm compoziția de roșii cu cea de vînătă.
  6. Tocăm mărunt usturoiul și îl punem grămăjoară peste ratatouille. Punem deasupra și frunzele de busuioc. Mai înăbușim totul cîteva minute, să se îmbrățișeze aromele.

 

Serge consideră că în Moldova nu știu să pregătească adevăratul ratatouille francez. De acceea, vă oferim rețeta în detalii, poate cineva va reuși…

 

 

Ile flottante

 

Ingrediente:

Pentru 4 porții:

1l lapte

4 ouă

100g zahăr pudră

200g zahăr

1 bețișor de vanilie (sau 2 pachețele de zahăr vanilat)

Un vîrf de cuțit de sare

 

 

Mod de preparare

  1. Turnăm laptele într-o cratiță și îl amestecăm cu vanilia. Îl încălzim puțin la foc mic.
  2. Separăm albușurile de gălbenușuri. Amestecăm gălbenușurile cu 100g de zahăr și le batem cu telul pînă se vor albi.
  3. Turnăm atent laptele peste gălbenușurile bătute, avem grijă să nu se prindă gălbenușurile. Amestecăm totul cu o lopățică din lemn și punem la foc. Facem focul mic și ținem 10-15 minute pînă se va îngroșa crema.
  4. Batem albușurile spumă cu puțină sare. Adăugăm zahărul pudră și mai batem pînă devin pufoase. Le introducem în frigider pentru 1 oră.
  5. Încingem o tigaie timp de 30 secunde și turnăm 100g de zahăr în ea și 2 linguri de apă. Începem a amesteca cînd vedem că se topește zahărul, amestecăm continuu pînă obținem o caramelă.
  6. Turnăm crema într-o farfurie adîncă, deasupra punem insulițe de albuș de ou bătut. Turnăm deasupra caramela.

 

Ile flottante – este un desert clasic rece, foarte răspîndit în Franța și în afara ei. “Insulă plutitoare” – așa se traduce această denumire și reprezintă o bezea foarte fină pregătită din albușuri de ou și zahăr. Această bezea “plutește” în cremă anglaise – adică în cremă englezească, care este făcută din gălbenușuri bătute și lapte. O dulceață aparte îi conferă desertului caramela cu care se stropesc “insulele plutitoare”.


Tags

Похожие статьи

Comentarii