Bucatăria ucraineană cu Iulia PiRojkova

Просто&Вкусно - Bucatăria ucraineană cu Iulia PiRojkova

Bucatăria ucraineană cu Iulia PiRojkova

 

Mutarea în Republica Moldova a fost pentru doamna Iulia o decizie foarte grea, pentru că fiind doctor în științe pedagocice, ea a fost nevoită să lase la Kiev studenții săi, care se adună din toate colțurile lumii și pe care ea îi învăța limba rusă de zeci de ani. Dar iată că de 7 ani, locuiește cu soțul ei în Chișinău, dar păstrează cu ardoare obiceiurile și tradițiile țării lor natale, inclusiv și cele culinare. De casă le amintește o uriașă arhivă de fotografii, prosoapele vechi brodate cu mult drag de bunica, rețetele tradiționale învățate de la tata și, desigur, gustul lor nemaipomenit.

O rețetă nemaipomenită a unei ciorbe de post cu prune uscate și ciuperci uscate a fost scrisă de către tatăl d-nei Iulia. Această ciorbă o pregătea și bunica lui, care apropo se numea tot Iulia. De aceea, astfel de rețete scrise de mâină se păstrează în familia Tomina cu multă precauție, ca și multe alte rețete, care au fost scrise de diferite generații într-o carte groasă de bucate care datează încă de la începutul secolului XX.

 


Această carte de bucate are mai mult de o sută de ani. Ea este păstrată în familia Tomina-Pirojcova încă din 1913. Este o mare valoare și din alt motiv, pe paginile ei goale în 1916, buneii doamnei Iulia au început să scrie istoriile lor culinare. În ea puteți găsi rețeta berei brune sau a cozonacului cu brînză, care erau făcute încă înainte de război.

 


 

Aluatul pentru colțunași

 

Ingrediente:

0,5l chefir

5-5,5 pahar făină

1 linguriță sare

1,5 linguriță bicarbonat de sodiu

 

Mod de preparare

  1. Turnăm făina într-un bol adînc.
  2. Adăugăm sarea și bicarbonatul și amestecăm bine.
  3. Frămîntăm un aluat moale și îl lăsăm să se odihnească 20 minute.
  4. Întindem aluatul într-un plast de 6mm, presărăm puțină făină dacă este nevoie. Îl tăiem pătrățele cu diametru de 7-8cm, punem peste fiecare cîte o lingură de umplutură. Formăm colțunașii și le lipim bine marginile.

 


Colțunași cu varză

 

Ingrediente:

900g varză murată

2-3 cepe

4 lng ulei vegetal

Sare

Piper

 

Mod de preparare

  1. Curățim și tăiem ceapa.
  2. Încingem tigaia și turnăm uleiul. Prăjim ceapa la foc mediu circca 3-5 minute, amestecînd continuu.
  3. Dăm deoparte jumătate din cantitate de ceapă prăjită pentru a o folosi la servire.
  4. Spălăm varza și o scurgem. O adăugăm în tigaie.
  5. O înăbușim 15-20 minute, potrivim de sare și piper. Lăsăm varza să se răcească și umplem colțunașii.

 

Colțunași cu vișine : Vom avea nrvoie de 300g vișine fără sîmburi sau vișine în suc propriu. Îi putem prepara la abur sau fierbe în apă.

 


Ciorbă de post cu fasole, ciuperci și prune uscate

 

Ingrediente:

1 pahar fasole albă

200g sfeclă roșie

150g cartofi

1-2 cepe

500g varză

4-5 ciuperci uscate

5-7 prune uscate

½ pahar suc de tomate

Condimente: hmeli-suneli, maioran, busuioc, sare și piper după gust

 

Mod de preparare

  1. Lăsăm fasolele la înmuiat 1-2 ore sau peste noapte.
  2. Punem ciupercile uscate în apă fierbinte și le lăsăm cîteva minute. Le scurgem apoi apa și le spălăm sub apă curgătoare.
  3. Turnăm 2 litri de apă în cratiță și punem la fiert fasolea și ciupercile, le fierbem pînă fasolele vor fi aproape gata.
  4. Curățim cartofii, îi tăiem cubulețe și îi adăugăm peste fasole.
  5. Călim puțin ceapa în ulei și o adăugăm în cratiță.
  6. Curățim și tăiem sfecla pai. O călim puțin și o stropim cu suc de lămîie. Adăugăm sfecla în cratiță.
  7. Tăiem varza și o lăsăm în apă clocotită 3-4 minute. Îi scurgem apa și o adăugăm la ciorbă.
  8. Dăm în clocot sucul de tomate și îl adăugăm în cratiță împreună cu prunele uscate tăiate pai.
  9. Adăugăm sare, piper și condimente după gust.

 

 


Uzvar

Băutură ucraineană din fructe uscate, care este pregătită în mod tradițional de Crăciun.

 

Ingrediente:

300g fructe uscate

2l apă

2-3 lng zahăr

 

Mod de preparare

  1. Spălăm bine fructele uscate, le punem într-o cratiță și turnăm 2 litri de apă deasupra.
  2. Adăugăm zahărul și lăsăm să fiarbă.
  3. Fierbem băutura noastră 20-25 minute la foc mic.
  4. Se servește rece.
  • Puteți adăuga și răchițele sau lămîie, e la alegerea dvstră.

 

Tags

Похожие статьи

Comentarii