Pizza sau nu pizza
Lucrurile obișnuite trebuie transformate în unele neordinare. În zilele noastre e greu să uimești pe cineva cu o pizza italienească. Trebuie să încercați să pregătiți varianta turcească a pizzei, kare se numește „pide” și care se deosebește și la gust și la aspect de cea care provine din Napoli, dar nu este mai inferioară. Ne pregătește o astfel de gustoșenie un bărbat.
Pizza turcească Pide
Ingrediente:
Pentru aluat:
3+1/4 linguriță drojdie uscată
½ linguriță zahăr
1 ceașcă apă caldă
5 cești făină
2 lingurițe sare
¼ ulei vegetal
½ ceașcă cu apă
Pentru umplutură:
1 linguriță usturoi zdrobit
1 ceapă tocată mărunt
3 lng busuioc proaspăt tocat mărunt
½ ceașcă pătrunjel tocat mărunt
2 lng mentă tocată mărunt
½ linguriță boia de ardei dulce
½ linguriță chimen uscat
½ linguriță coriandru măcinat
Sucul a ½ lămîie
4 lingurițe ulei de măsline
5 lng roșii pisate în suc propriu
500g tocătură de miel sau de vită
Sare după gust
Mod de preparare
- Pregătim în primul rînd aluatul: amestecăm drojdia, zahărul, 1 ceașcă de făină și apa caldă. Lăsăm acest amestec la cald timp de 15-20 minute. Maiaua trebuie să facă bule mici.
- Adăugăm peste maia făina rămasă, apa și uleiul vegetal, frămîntăm aluatul. Adăugăm la final puțină sare și mai amestecăm un pic. Lăsăm aluatul să crească la cald timp de 1-1,5 ore.
- Prăjim tocătura pînă își schimbă culoarea apoi începem treptat să adăugăm celelate ingrediente: ceapa, usturoiul, busuiocul, pătrunjelul, menta, roșiile, sucul de lămîie, chimenul, boiaua de ardei, coriandru și uleiul de măsline. Umplutura o scoatem într-o farfurie și o dăm deoparte.
- Încingem rola la 250o
- Mai frămîntăm odată aluatul dospit, pentru a scoate aerul din el. Apoi îl împărțim în părți egale nu prea mari (depinde de cît de mare doriți să fie), le acoperim cu un prosop și le lăsăm deoparte încă 15 minute.
- Fiecare bucată de aluat o întindem într-un oval sau cerc de 3-4mm grosime, adăugăm umplutura și ridicăm un pic marginile. Ungem marginile cu ou. Coacem 5-7 minute în rola încinsă.
Pizza turcească se servește cu salată din varză și sos.
Sos
Ingrediente:
1 ceașcă de iaurt
1 linguriță pătrunjel tocat mărunt
¼ linguriță usturoi zdrobit
Sare după gust
Mod de preparare
- Amestecăm iaurtul cu usturoiul, menta și sarea.
Salată din varză
Ingrediente:
150g varză roșie
150g varză albă
Mod de preparare
- Amestecăm ambele feluri de varză tocate mărunt.
Rețetă: Victor Sîtnic
Fotografii: Olga Bux
Похожие статьи
-
Salată de vară cu avocado aug 01, 2014
-
Lavaș cu carne de porc aug 28, 2014
-
Pizza cu anşoa şi ceapă mai 21, 2014
-
Într-o companie plăcută oct 03, 2014
-
Salată cu mango aug 25, 2014